Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Certifikát z angličtiny B2

Od: student123456 odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

na Vš +- do začátku června požadují doložení úrovně B2 z angličtiny (osobně se spíš cítím na B1). Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by mi někdo nedoporučil nějakou ucelenou literaturu/kurz/články... Čtu "helpforenglish" (fajn vysvětlení, ale chybí mi tam nějaká osnova), "britishcouncil", English Grammar in Use, R.Murphy, Cambridge University Press 2015(tady mi docela chybí nějaké hlubší vysvětlení pojmů). Úplně ale nemám představu které části gramatiky spadají do A1-B2 a které už ne, na co se klade důraz v těch certifikátech apod.?
Mimochodem nemáte někdo zkušenost s nějakým certifikátem z tohoto seznamu (obsah, materiály, ...)?
BEC 2 – Business English Certificate 2,

FCE/ B2 First – First Certificate in English a vyšší (CAE/ C1 Advanced, CPE/ C2 Proficiency)

IELTS skore 5.5 a vyšší,

STANAG 6001 – úroveň 2,

TOEFL paper-based test skore 513 a vyšší,

TOEFL CB skore 183 a vyšší,

TOEFL iBT skore 65 a vyšší,

TELC – Certificate in English Advantage (B2),

TELC – B2 English for Business Purposes,

TELC – B2 English for Technical Purposes,

International ESOL and Spoken ESOL – Communicator,

Pitman Intermediate (Level 2) – Intermediate First-Class Pass – B2 Vantage,

Certifikáty vydané na katedrách jazyků fakult ČVUT

(zdroj: Fit čvut)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když se dívám na ten seznam zkoušek, pro vaši situaci vidím v zásadě dvě hlavní cesty. Ta úplně nejjednodušší a nejlogičtější bude zjistit si maximum o certifikátu přímo na ČVUT. Zkuste se poptat na katedře jazyků. Často je to levnější, jednodušší na organizaci a hlavně, obsah zkoušky může víc sedět na to, co se probírá ve výuce. Pokud by to z nějakého důvodu neklaplo nebo byste chtěl papír, který vám uznají všude na světě, sáhněte po Cambridge FCE (B2 First). To je taková sázka na jistotu. Super na něm je, že platí napořád, seženete na něj mraky přípravných materiálů a donutí vás se anglicky opravdu zlepšit ve všem – od gramatiky po mluvení. O zkouškách jako IELTS nebo TOEFL přemýšlejte jen v případě, že plánujete v budoucnu studovat nebo pracovat venku. Platí jen dva roky a jsou víc akademické. Ty ostatní (BEC, TELC, STANAG...) jsou dost specifické a pro vás by to byla asi zbytečná komplikace. A teď k tomu nejdůležitějšímu – jak se z B1 dostat na B2. Není to ani tak o tom naučit se tuny nové gramatiky. Spíš jde o to, abyste tu, co už znáte, používali mnohem jistěji, přesněji a s daleko větší slovní zásobou. U zkoušky se čeká, že budete s přehledem používat věci jako jsou všechny typy podmínkových vět, trpný rod nebo nepřímá řeč. Obrovský rozdíl dělá taky slovní zásoba, hlavně frázová slovesa a ustálená spojení. Zdroje, co máte – Helpforenglish, British Council, Murphy – jsou skvělý základ. K tomu ale určitě přidejte nějakou učebnici přímo na FCE, třeba Complete First nebo Gold B2 First. Tyhle knížky vás skvěle provedou formátem zkoušky a naučí vás přesně ten typ slovíček a frází, které tam budete potřebovat. Úplně nejvíc vás ale posune, když se angličtinou obklopíte. Čtěte články o tom, co vás baví, najděte si podcast, koukejte na seriály v originále. Tím si jazyk naposloucháte a slovíčka vám polezou do hlavy skoro sama.

student123456
hodnocení

Děkuji za odpověď.

O tom certifikátu (kurz certifikát nebo jen ten certifikát) na čvut jsem si četl, také rozdělené do několika částí (psaní, čtení, mluvení), ale v anketě na to nejsou úplně pozitivní názory. Zajištuje to jiná katedra a osnovy toho předmětu prakticky nejsou, takže nemám vůbec přestavu, co se tam může objevit (nějaký vyjádření studentů z minulých let v anketách jsou, ale to taky není 100% a třeba ani aktuální). Taky kdybych to neudělal (zapisoval bych si to až v letním semestru), tak bych musel pravděpodobně prodlužovat na další rok, protože bych neměl splněn studijní plán. Uvažoval jsem jestli FEL,FS nemá nějaké certifikáty pro studenty z jiných fakult... ale úplně to nevypadá, možná se zkusím někde ještě poptat. Jinak ještě jednou díky za rady, ta slovní zásoba bude pro mě právě asi největší problém u těch certifikátů... obzvlášť u témat o která se aktivně nezajímám.

hodnocení

0x

já vám neporadím, jen jsem kdysi narazil (krom vámi zmíněný helpforenglish) na těchhle pár testů (možná se toho dá z webu zadarmo vyrazit materiálu víc, už jsem to dál nezkoumal)
flo-joe.co.uk/... (nemám někdy rád to neuvádění celé adresy, takže bez úvodní hlavičky je to www.flo-joe.co.uk/fce/students/tests/ )
možná už jste to taky našel, a pravděpodobně je podobných materiálů na netu fůra, to je jen drobná, možná zbytečná poznámka k tématu

jinak k praktickému osvojení slovní zásoby by jistě pomohla pravidelná konverzace kdyžtak i s nerodilým mluvčím, pokud by angličtinu ovládal slušně, ale takovou banalitu je zbytečné zmiňovat,
ono třeba i pravidelný poslech BBC, resp. BBC World Service, může bý přínosný, byť tam snad poslední dobou míchají i debilní hudební vložky,
a dokonce se vysílá u nás (pořád ještě) i terestricky (už jen po-pá 22 - 6 h., víkend 20 - 8 h.) na FM - (už jen) Pha 101.1 FM, Brno 101.3 FM, Plzeň 98.6 FM, Ostrava 106.3 FM; pochopitelně je možné poslouchat BBC World Service celý den přes net...
(terestrické vysílání BBC u nás je smutný a příznačný příběh, ale to tu nebudu rozvádět)

hodnocení

0x

Syn si dělal FCE, k maturitě. O testu samotném toho moc nevím, dělal ho syn, ne já, ale proč to píšu. Taky zpočátku tápal a pomohlo mu udělat si v jazykovce MOCK test. Tedy jakousi zkoušku nanečisto, jestli jsem to dobře pochopila, takovou zkrácenou verzi FCE. Z ní se dozvěděl, jestli jeho úroveň je na test dostatečná a co potřebuje zlepšit. U něj to tedy organizovala střední škola, tak oficiální výsledky dostala do rukou jeho angličtnářka a ne on, ale i on z něj přišl domů samolibej, že podle testujícího dobrý, učit se nemusí a na FCE se přihlásí *smich* Pro ty, co tak samolibí nebyli, jazykovka měla i nějaké kurzy přímo k testu.

Takže možná to není špatný začátek - přihlásit se na MOCK a dál se zařídit podle výsledku. Ono jestli máte maturitu, tak úroveň B2 byste mít mohl, ne? Soudím dle svých třech dětí, kdy to byl požadavek pro školní část maturity.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]