Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Jsem ze staré školy a na stará kolena jsem se dal do amaterského studia NJ. Prosím poraďte mi. Lámu si hlavu s tvořením složených slov - podstatných jmen - v němčině. Popř. mi prosím dejte odkaz na stránky s tím souvuisející.
Proč nekterá slova mají v sobě přidané "s" nebo "en" a některá ne? Uvádím názorné příklady:
die Geburtenkontole - die Geburt + die Kontrole (zde se ve spojení "s" nevyskytuje, ale je zde "en" proč?)
der Geburtsort - die Geburt + der Ort (dle jakého pravidla se zde ve spojení slov píše "s")
der Sommertag - der Sommer + der Tag (zde se ve spojení "s" a ani "en" nevyskytuje, zde ve spojení mezi slovy není nic, proč?)
die Betribsküche - der Betrieb + die Küche (dle jakého pravidla se zde ve spojení slov píše "s")
die Freidensfahr - der Frieden + die Fahr (dle jakého pravidla se zde ve spojení slov píše "s")
Díky za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.