Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet otáček cirkula

Od: jm odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. V matematice se zrovna v tomto vůbec nevyznám. A asi se jedná o matematický výpočet, i když z praxe, tak zadávám sem.
Mám motor na cirkule viz obrázek. Řemenice u motoru má průměr 60 mm a nahoře 74 mm.
Hledám nový pilový list a nejsem si jistý maximální rychlostí otáček. Vypočítává se rychlost otáček v tomto případě obyčejnou trojčlenkou? Zkuste mi prosím pomoct při výpočtu..
Děkuji!

Výpočet otáček cirkula

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to celkem jednoduchý:

Elektromotor má otáčky 2870 ot/min

Řemenice na motoru (60mm) je menší než řemenice na hřídeli (74mm) a tak budou otáčky na hřídeli menší než otáčky motoru. 60/74 = 0,81

Otáčky hřídele cirkulárky = 2870*0,81 = 2324,7ot/min

Teď už potřebuješ spočítat maximální eximální průměr kotouče, abys nepřekročil naximální obvodovou rychlost.

Takže když si vezmu jako maximální obvodovou rychlost kotouče 60m/s tak potřebuji otáčky hřídele za sekundu (2324,7/60=38,745 ot/s)

Obvodová rychlost kotouče = obvod kotouče * otáčky za sekundu

d = obvodová rychlost / otáčky za sekundu /PI

d=60/38,745/PI = 0,4929m = 492mm

Takže maximální průměr kotouče pro rychlost 60m/s je 492mm.

(a mimochodem: výkon elektromotoru 1,5kW na cirkulárku je dost málo.)

Děkuji za super výpočet! - je to slabší cirkulka s průměrem max. 350mm - ale palety nebo dřevo do 20cm se dá v pohodě pořezat, pokud to teda má nabroušený kotouč. No a já měl kotouče po dědovi, kterým ani nabroušení nepomohlo (šraňk to má správný, brousí mi to tatík-brusič kovů).

Chce to prostě nové tvrdokovové ostré zuby...

Jen bych dodal, že nějakých 2300 obratlí za minutu na pětatřicítku kotouč není nic moc. Spíš to je dost málo a bude to mít snahu hodně kopat. Skoro bych se bál u toho stát.
Normálně má pila na takový kotouče 4000 otáček.
Ze starý kotouč po dědovi neřezal ani po nabroušení nebude kotoučem.
Kotouče s plátky vydrží sice více, ale musí se více tlačit. Ono jako se vším, je to alchymie. Sladit broušení, počet zubů, otáčky a ostatní... vyšší dívčí.

hodnocení

3x

Z obrázku nic nevidím. Otáčky na výstupu mi vychází 2330 min-1. Ovšem jinak jsem nějak zmatený: Pilový list má např. pásová pila, nikoliv cirkulárka. A pojem "rychlost otáček" je nesmysl. Buď počítáme otáčky nebo obvodovou rychlost kotouče (pro tu máme málo údajů).

Pásová pila má samozřejmě pás, list by měla třeba rámová. Ach jo, ta pondělí...

jm
hodnocení

Pardón... Kotouč... U nás se říká někdy prostě i list... Mi vyšlo 2324 otáček. Takže asi odpovídá vašemu výpočtu. Děkuji!

jm
hodnocení

Mám to takto správně?
Výpočet otáček cirkula #2
Výpočet otáček cirkula #3
jm
hodnocení

Musím to asi vložit na počítači protože v mobilu mi to najednou nejde, vidím jenom černou přílohu

hodnocení

0x

Podotázka - pokud bych měnil motor za rychlejší a více kW... mám jeden z drtiče. Je to nový drtič, použitý snad 3 hodiny, ale reklamace přes prodejce proběhla se zamítnutím a STIGA se k mé stížnosti vůbec nevyjádřila. Tenkrát jsem chtěl udělat kšeft po dlouhodobé spolupráci jednomu servisu, který se změnil na prodejce... a jako autorizovaný určil, že závada byla z důvodu mnou chybně používané drtičky. (ulomil se hliník na desce, která je oproti krájecímu noži)

Ty drtiče stiga bio master 2200 jsou kritizované všude - já bohužel koupil na začátku prodeje, kdy jako novinka nebyla hodnocená...

Ten motor je sice na 240V, ale má 2,2kW a 3650 otáček. Pokud bych tam přehodil řemenici 1:1, mělo by to být s kotoučem 350mm dostatečně rychlé i silné ...

Páni odborníci - jaký máte názor?

Ten drtič má motor super - jen vše ostatní je k prdu. Prodat se to nedá a vyhodit je toho škoda... :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]