Nejste přihlášen/a.
Je to celkem jednoduchý:
Elektromotor má otáčky 2870 ot/min
Řemenice na motoru (60mm) je menší než řemenice na hřídeli (74mm) a tak budou otáčky na hřídeli menší než otáčky motoru. 60/74 = 0,81
Otáčky hřídele cirkulárky = 2870*0,81 = 2324,7ot/min
Teď už potřebuješ spočítat maximální eximální průměr kotouče, abys nepřekročil naximální obvodovou rychlost.
Takže když si vezmu jako maximální obvodovou rychlost kotouče 60m/s tak potřebuji otáčky hřídele za sekundu (2324,7/60=38,745 ot/s)
Obvodová rychlost kotouče = obvod kotouče * otáčky za sekundu
d = obvodová rychlost / otáčky za sekundu /PI
d=60/38,745/PI = 0,4929m = 492mm
Takže maximální průměr kotouče pro rychlost 60m/s je 492mm.
(a mimochodem: výkon elektromotoru 1,5kW na cirkulárku je dost málo.)
Děkuji za super výpočet! - je to slabší cirkulka s průměrem max. 350mm - ale palety nebo dřevo do 20cm se dá v pohodě pořezat, pokud to teda má nabroušený kotouč. No a já měl kotouče po dědovi, kterým ani nabroušení nepomohlo (šraňk to má správný, brousí mi to tatík-brusič kovů).
Chce to prostě nové tvrdokovové ostré zuby...
Z obrázku nic nevidím. Otáčky na výstupu mi vychází 2330 min-1. Ovšem jinak jsem nějak zmatený: Pilový list má např. pásová pila, nikoliv cirkulárka. A pojem "rychlost otáček" je nesmysl. Buď počítáme otáčky nebo obvodovou rychlost kotouče (pro tu máme málo údajů).
Podotázka - pokud bych měnil motor za rychlejší a více kW... mám jeden z drtiče. Je to nový drtič, použitý snad 3 hodiny, ale reklamace přes prodejce proběhla se zamítnutím a STIGA se k mé stížnosti vůbec nevyjádřila. Tenkrát jsem chtěl udělat kšeft po dlouhodobé spolupráci jednomu servisu, který se změnil na prodejce... a jako autorizovaný určil, že závada byla z důvodu mnou chybně používané drtičky. (ulomil se hliník na desce, která je oproti krájecímu noži)
Ty drtiče stiga bio master 2200 jsou kritizované všude - já bohužel koupil na začátku prodeje, kdy jako novinka nebyla hodnocená...
Ten motor je sice na 240V, ale má 2,2kW a 3650 otáček. Pokud bych tam přehodil řemenici 1:1, mělo by to být s kotoučem 350mm dostatečně rychlé i silné ...
Páni odborníci - jaký máte názor?
Ten drtič má motor super - jen vše ostatní je k prdu. Prodat se to nedá a vyhodit je toho škoda... :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.