Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní šikana na 1. stupni

Od: nechcirict odpovědí: 24 změna:

Syn se mi svěřil, že mu spolužáci (i kamarádi) ve škole pořád nadávají do gayů. Když jsem se ptal třídní učitelky na SRDPŠ, tak ta si ničeho nevšimla.

Zatím syn chodí do školy rád, ale ze své zkušenosti vím, že takové věci dokáží solidně vygradovat a na rovinu netuším, co mu na to poradit. Sám jsem si to zažil na celém druhém stupni a na střední a i teď po více jak 20 letech nevím, jak to řešit. Nevšímání si nepomáhá, fyzická konfrontace také ne (většinou to je totiž několik vs jeden a to není šance vyhrát) a pokud člověk není velmi rétoricky zdatný a bezprostřední (což nejsem ani já ani syn), tak takové lidí "neuzemní" nějakou šikovnou odpovědí agresorům.

Co mu poradit, jak to řešit?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jsou prázdniny a teď se dá udělat to nejdůležitější. Posít sebevědomí a mladého je třeba přesvědčit, ať začne nějaký sport. Je mnoho sportů.které se nazývají bojové, ale je to hlavně o ukázněnosti, zvýšení sebevědomí, tedy vědomí si svých hodnot a také zastrašení těch, kterých se bojíš.

škoda, že nemohu dát více bodů *palec*

nechcirict

Posílit sebevědomí se řekne velice lehce, ale popravdě ani u sebe netuším, jak bych to měl udělat. Za mě buď to v člověku je anebo není. A syn sám není zrovna společenský typ, z nového/cizího kolektivu má podle mě spíš vyloženě strach..

Rozumím vám, mám to takhle s dcerou a vůbec nezáleží, že už ji táhne na 60. Ale znáte lepší řešení? Nejen řešení téhle situace, ale pro celý život. Je to jako se vším. Nevzdávat to! (a promiňte, neposrat se!)

Slovní šikana na 1. stupni

helenka
hodnocení

2x
Pokud by popichování syna pořád pokračovalo, šla bych na Vašem místě za učitelkou znova. Měla by se snažit řešit situace ve třídě a všímat si, co se děje.
Pokud učitelka nic řešit nechce, klidně bych se obrátila na výchovného poradce či školního psychologa, který je ve škole právě kvůli prevenci šikaně apod.
Jinak mě napadá průpovídka ve stylu: "Proč tak řešíš, kdo je a není gay? Hledáš snad přítele? Nechceš v tom být sám?"

bramburka
hodnocení

1x

Ja bych to asi resila takhle: At syn pozada nejakou kamaradku, ktera s nim sehraje 2-3x divadelko pro spoluzaky. Treba at se sejdou pred skolou a ona hraje jeho pritelkyni s objimanim nebo rukou pres rameno atd.
Tim jim da jasne najevo, ze neni na kluky a bude mit pokoj!

km
A zacnou mu nadavat do neceho jineho...
Spis myslim, ze by se krome kluka stala tercem vysmechu i ta holka, takze by do toho urcite nesla
Navic pan psal, ze synek je po nem mene mluvny, takze si nedovedu predstavit, jak by takovy mladenec domlouval takovou inscenaci.
nechcirict

A 1. stupeň je navíc ještě věk, kdy se kluci spíš posmívají tomu, kdo v té době má něco s holkou..

jir
hodnocení

0x
Jak zpívají v jedné písni: A když jsi slabší, tak na to s.r, předměty různý do ruky ber...
Když jsem byl malý, smáli se mi kvůli zlatýmu zubu. Bylo to jak magnet na průsery. Tak jsem se jednoho rozhodl zbít, a když se mi jednou posmíval moc, honil jsem ho přes půl města, pak zazvonil na zvonek, že vtam bydlí jeho teta a já ho nechal být. Pak se z nás stali kámoši. Jenže to bylo před 35 lety, dnes nevím, jak bych se choval. Jakékoli násilí se rychle může otočit proti tomu, kdo je použije na obranu proti šikaně.
mll

Taky se mi stalo, že do mě nějak ryli, tak jsem jednomu udělil bombu. Nějak mám pocit, že v tom byl docela nevinně (bobmu by si zasloužil někdo jiný), ale prostě byla to ta poslední kapka. Náhodou to zahlídnul nějaký učitel, a ať se prý hlásím u třídní (a jako co, mám řikat, že jsem spolužákovi dal pěstí a jak to říct, tak jsem se na to vykašlal, ať se ozve sama, až se jí ta novina donese, no nikdo se neozval). Na tuhle epizodu jsem úplně zapomněl, nebyl jsem z těch, co by se nechali takhle vyprovokovat, ale vzpomněl si na to někdo na třídním srazu. Ale je fakt, že po tomhle si dovolovali trochu míň.

Na učňáku jsem se taky nějak bránil, když už to začlo přerůstat, oni si ještě stěžovali u třídního, naštěstí třídní si domyslel, jak to bylo, tak se to neobrátilo proti mě.

Jinak ono je úplně jedno co říkají, zkouší všechno a na co se člověk chytne, to potom stupňujou. Pochybuju, že na prvním stupni děti pořádně vědi, co je to gej (za nás se říkalo buzerant a taky jsme netušili co to je (byla to prostě nadávka), ale to byl konec osmdesátých let, to neznala ani spousta dospělých (pamatujete na tu anketu, občas to televize opakuje, ze které vyplynulo, že gej je ten, co zneužívá malé chlapečky)).

Bohužel se proti takové věci nedá bránit jinak, než se jim postavit. Ne všem najednou, to nemá šanci, ale férově jeden na jednoho. Žalování ani intervence rodičů nebo učitelů nemají smysl a situaci spíš zhorší.

hodnocení

0x
Pokud nepomaha ignorace blbounu, tak pokud je fyzicky na tom trochu lip, at si pocka az bude hlavni blboun sam a tam se ho zepta, zda dokaze byt hrdinou i o samote a pripadne si to s nim vyridit 1 na 1. Pokud na to povahou/fyzickou nema, tak krom opakovanych intervenci u tridni, popripade s rodici blbounu, tak jej zapsat na nejake bojove sporty aby se dokazal ubranit a posilil si sebevedomi. Judo,ju jitsu nebo treba aikido jsou celkem vhodne. Vyuzivaji ruzne chvaty a hmaty a silu protivnika vyuziji ve svuj prospech a navic se u nich vyhne uderum do hlavy. Ono uz jen to, kdyz se ostatni dozvi, ze na nejaky takovy sport chodi u nekterych vzbudi respekt samo o sobe a najdou si jiny terc.
Jinak souhlas s ostatnimi. Primarne jej doma podporova a vysvetlovat, ze tupcum nema moc smysl venovat pozornost, bo je tim jen podpori. Jaky je, vi on sam (nehlede na to, ze v tomto veku o orientaci asi nema jeste moc paru) a zatimco oni hraji prim v blbosti, on muze vynikat znalostmi nebo/a jinymi dovednostmi, ktere oni nemaji. A az jednou za nim prijdou skemrat o pomoc, at se jim vysmeje, preshodi vsechna svinstva, co mu delali a at se staraji sami
nechcirict

No nevím, sám jsem jako malý chodil na judo a v reálu to bylo k ničemu. Podle mě aby nějaký bojový sport měl smysl ve smyslu bez problémů přeperu toho druhého, tak to se bavíme o x letech tréninku. Jinak to v obyčejné "pouliční" bitce nevyužijete.

No a právě ignorace těch tupců mi ze zkušenosti taky nikdy nepomohla, oni si pořád jeli v nezmenšené míře to své..

hodnocení

0x

Vzpomínám na svá školní léta, kdy snad ještě děti neznaly agresivní šikanu, ale posmívání se jeden druhému jsem zaznamenala. Vždy měla ta posměšná nadávka nějaký reálný důvod. Tlustoprd, brejlovec, šprt... Já bývala pro svou výšku někdy žirafa. Proto si myslím, že ani nadávka gay nespadla jen tak z nebe. Ono možná stačilo mít oblečení vyprané s velkou dávnou voňavé aviváže, možná měl na sobě někdy růžové tričko... Netuším, co mohlo u dětí vyvolat dojem, že se syn někdy zachoval zženštile. Možná by toto mohl pomoci osvětlit některý z těch lepších kamarádů. A přes prázdniny bych syna vybavila nějakým "drsňáčtejším" oblečením, zvážila, jestli to nezpůsobil střih vlasů a podobně. A jako úplně poslední možnost bych po prázdninách zajistila, aby mu na mobil občas přišla SMS podepsaná nějakým vyloženě dívčím jménem. Katka, Lucka, Zuza... Rozhodně ne unisex jménem Míla, Saša... To poslední je sice lež, ale přetrvávající neopodstatněné posměšky "gay" by mohly v duši kluka napáchat dost škod.

nechcirict

Bohužel podle kluci moc dobře vědí, co to znamená. Schválně jsem se zeptal syna a věděl na první dobrou. Myslím si, že někoho z nich to napadlo a jednoduše se jich to drží a baví je takhle syna ponižovat.

K chování jo, občas se chová tak trochu jako "trumpeta", ale beru to tak, že děti takové někdy jsou. Prostě se neberou tak vážně jako v pozdějším věku anebo jako dospělí..

Jinak žádné růžové věci, aviváž nebo tak něco nemá. Oblečení víceméně to samé, co ostatní - tepláky, trička s motivem třeba Minecraft, Hvězdné války a tak. A vlasy taky, má rád a nosí účesy ve stylu slavných fotbalistů a když to odroste tak spíš ve stylu vrabčího hnízda*smich*, takže nic "gay".

hodnocení

0x

(i kamarádi) ve škole pořád nadávají do gayů ...

LGBT je přece respektovaná a uznávaná komunita.

Obraťte se na nějakou neziskovku, ti si už s potlačováním práv LGBT na vaší škole poradí - to se budete divit.

Tady máte pěkný web:

Šikana LGBT+ lidí je nejčastější na školách. Zvyšuje míru depresivních stavů i sebevražedných tendencí

https://www.hatefree.cz/clanky/sikana-lgbt-skoly

Školy jsou bohužel místem, kde se lidé s těmito jevy potkávají nejčastěji,"citují výsledky největšího výzkumu mapujícího situaci LGBT+ lidí, který loni provedla kancelář Veřejného ochránce práv, Marcela Macháčková z festivalu Mezipatra a Tereza Pelechová z Prague Pride. Tyto dvě organizace se spojily, aby společně vytvořily speciální program pro základní a střední školy, a pokusily se tak šikanu na školách omezit a přispět k osvětě.

--

A to nemluvím o pokřiku, který se strhl, když Fico chce do ústavy vtělit

2. Na Slovensku máme dve pohlavia - muža a ženu.

viz zde

https://www.topky.sk/cl/10/2954755/MIMORIADNE-Fico-chce-menit-Ustavu-SR--Navrh-sa-tyka-PIATICH-okruhov----Zakotvit-chce-dve-pohlavia-aj-suverenitu-SR

km
03.07.25 19:59

*alene*

km
hodnocení

0x

nedokážu poradit. jediné co, tak skutečně vážně infromovat tu třídní učitelku, případně i výchovného poradce, pokud na škole někomu je tato pozice přiřazena. ten pak může spolupracovat s třídní a třídní může vytvářet takové klima, aby takové chování omezila. navíc když to bude třídní vědět, měla by si také víc všímat. ale ona také vše nedokáže vyřešit, musíme si uvědomit, že má nastarosti třeba 25–30 dětí. šikana navíc může probíhat po výuce, mezi výukou a v situacích u kterých žádný dospělák není přítomen.

další fáze může být citlivšě oslovit ty dané rodiče. můžou to být rozumní lidé a můžou an svých dětskách zapracovat.

hodnocení

0x

Nic neřešte. To jsou klukovské hry, do kterých dospělákům nic není. Přirozeně učí umět se bránit a snášet nepříjemnosti. Žalováním má našlápnuto na vysmívanou sněhovou vločku. Podporujte u syna odolnost a sebevědomí. Kdyby byl správně vychovaný, vůbec byste se o tom nedověděl. V extrémním případě byste byl předvolaný do školy k vysvětlění, proč za poslední dobu už třetímu spolužákovi upravil fasádu.

ffs

Přesně tak, to je nejlepší nápad, nejlíp ať se rodič o problémech dozví až když se děcko pokusí o sebevraždu kvůli blbosti která šla vyřešit. Nebo úplně nejlíp - až vystřílí školu

hodnocení

0x

Jen mě napadá vyžádat si od syna jména všech, kteří ho takhle šikanují. Na třídní schůzce to uvést před jejich rodičema a požadovat řešení.

Nějaké rady tady:

Linka bezpečí | M/...

Šikana ve škole -/...

liska5
hodnocení

0x

Když to třídní ví, tak by řešit měla ona. Případně někde školený preventista negativních společenských jevů, nebo jak se to teď jmenuje. Je možné, že třídní jen sjede třídu za slovní napadání a oběti /teď žalobníčkovi/ ještě víc zavaří. Já bych vycházela z toho, že dětskej kolektiv je zlej, ale dá se kočírovat. Děcka v tomhle věku reagují, jak to vidí doma nebo u starších. Kolikrát ani nevědí, co ta "nadávka" znamená. Nejdřív bych dala osvětu, a pak bych jim doporučila, aby takhle atakovali pro změnu zase někoho jiného. Každý den by mohli označit za blba, úchyla, kreténa, psychopata, ušouna, špekáčka či brejlovce...nějakého jiného spolužáka. Ať si každý zkusí roli oběti. V tu ránu to nebude spontánní, ale na befel a stane se z toho fraška. Tuším, že nakonec se tomu všichni zasmějí, protože tohle se nedá brát vážně. A převod na humor je taky řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]