Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škola, jiné město a strach

Od: helpme odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz na všechny bývalé/současné studenty a žádám je o zkušenost s něčím podobným.
Dostala jsem se na VOŠku do Zlína, je to obor, který miluju, ale mám obavy z toho, že se mi ve Zlíně nebude líbit, případně že mi nesednou učitelé, či spolužáci. Také mám obavy z intru a přespávání jinde ez jsem zvyklá(doma). Dojíždět nemůžu, jen cesta tam mi trvá čtyři hodiny :Ddd. Prostě mám hrozné obavy, že se mi tak nebude líbit, že se mi bude stýskat, že to nezvládnu... A teď k dotazu:
Byli jste v podobné situaci? Jak jste to zvládli? Na co se mám zaměřit? Má to smysl?
Prostě mě zajímá vaše obecná zkušenost s intrem se školou a takovým tím osamostatněním. Co vám pomohlo v takové situaci, čemu se naopak vyvarovat? Mám hrozný strach že změny a pokud na tu školu nastoupim, změn bude opravdu hodně. Budu ráda za cokoliv, díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

je čas dospět. pokud vám cokoliv nebude vyhovovat, vždy máte možnost své rozhodnutí změnit a život nasměrovat jinam

bear
hodnocení

2x

Zlín je klidnější nežli třeba takové Brno nbeo Ostrava. A je to krásné město.

Muzeum Baťi, Zoo Lešná, ...

Všude MHD a příměstský vlak celým městem Zlín od Otrokovic do Vizovic.

hodnocení

2x

Není důvod se stresovat. Proč? Buďte hrdá na to, že se Vám 1. krok /přijetí na školu/ podařil. Děvče od nás z vesnice /Pardubicko/ studovalo ve Zlíně VŠ potravinářskou, líbilo se jí tam a moc pěkně o tom dovede vyprávět. Pokud milujete zvolený obor, není co řešit, studium Vám půjde samo.

Nebyla jste zřejmě vychovaná k samostatnosti, za to mohou rodiče. Nějaký letní dětský tábor, kde byste se naučila postarat aspoň trochu sama o sebe, sportovní soustředění na víc dnů apod. Jste tak trochu skleníková kytička, která má strach z okolního plevele. Nebojte se, zvyknete si. jak se říká: "Nejhorší smrt je z vyděšení." A nebo taky: "Když nejde o život, jde o h...!"

Spíš se těšte na nové prostředí, nové kantory, nové kamarády, navazování nových přátelství. Nebuďte ukňouraná, bezradná. Zpočátku třeba nebudete mít nejlepší zážitky, ale časem se ten kamínek obrousí a uvidíte, že školu dobře zvládnete a na Zlín budete ráda vzpomínat. Tak do toho.

Minulý týden jsem byla vnučce z Pardubicka na promoci až v Brně. Studium se jí líbilo, dokonce by ráda v Brně zůstala, hledá si tam místo. Dceři je to líto. Ale jednou se z hnízda vylétnout přece musí.

Tak Vám přeji dobrý vítr, pevná křídla a šťastný let. Pokud zůstanete sedět pod křídly rodičů, ničeho v životě nedosáhnete. Jaga.

hodnocení

2x
Pěkný den,obavy jsou normální,ale zvládnete to. Mně odstehovani do jiného města v rámci studia dalo hodně. Naučila jsem se o sebe starat,dospěla jsem. Pak když mi končila škola,vrátila jsem se do rodného města,ale už k partnerovi. U rodičů už jsem bydlet nechtěla. Většinou jak zakusite život bez rodičů,už se k nim nevracíte,jedině jen tak na návštěvu

hodnocení

1x

Radu? Musíš si uvědomit, že jsi velká holka/kluk a že je potřeba se začít chovat jako dospělý a odejít z mamahotelu. Je potřeba se naučit řešit vše, co život přináší. Ať už zlé nebo i dobré. Vzdělání je něco, co děláš pro sebe a ne pro to, aby tě pochválili rodiče a je moc dobře, že sis vybrala sama. Teď už pro to musíš něco udělat. Uvědom si, že začíná tvoje cesta životem. Dosud to byl chodníček umetaný rodiči. *hej*Hlavu vzhůru a hodně štěstí na tvé cestě životem. Neboj, to dáš!

k2
hodnocení

0x

Fakt mate v 18 letech takoveto obavy? Co az budete "muset" nastoupit do prace?

helenka
hodnocení

0x
V životě jsem se několikrát stěhovala i desítky kilometrů daleko. Bylo to i kvůli lásce. Nebylo to vždy jednoduché, ale naštěstí se umím seznámit s lidmi. Co jsem zjistila: všude je chleba o dvou kůrkách, nikde není tráva zelenější a všude jsou skvělí lidi i debilové. Člověk se časem naučí rozpoznat "svoji krevní skupinu" mezi lidmi kdekoliv. Je normální, že se člověk občas bojí, ale změna je život. Zkus do té změny jít s optimismem a zbytečně nehledat chyby na všem a na všech.

bramburka
hodnocení

0x

Znam jednu divcinu, co odchazela v 15ti na internat a na vybranou skolu. Taky z toho mela obavy. Asi po mesici si na vsechno zvykla, pocatecni problemy byly vyresene a ona by uz nikdy nemenila. Byla z vesnice a ted se dostala do krasneho mesta, kde s holkama objevuji novy, svobodny svet.
Tak ver, ze je to prvni krok k dospelosti, ktery tak jako tak nekdy budes muset udelat.

liska5
hodnocení

0x

Vnuk odešel v 11 letech kvůli sportu do střediska 120 km od domova a zvládl to od prvního dne na intru bez známé tváře a s přesuny po ve velkém městě.

Ona většina lidí, co odešla někam studovat, měla aspoň trochu takové pocity, jako Vy. I teď tam v té situaci nebudeš sama. Já tyhle situace naopak měla ráda. Na to neznámé jsem se těšila, byla zvědavá na školu, spolužáky... Brala jsem to jako výzvu. A to nebyly žádné mobily! Všechno zlé je k něčemu dobré.

yarda1
hodnocení

0x

To je život.

Podobné problémy bys mohla mít i kdyby škola byla vedle domu co bydlíš, snad kromě toho bydlení na intru (buď ráda, že tam nějaké bydlení máš).

Představ si, že když vojenská služba byla povinná, že kluci v tvém věku museli narukovat na dva roky třeba ho Humenného. A taky to museli přežít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]