Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych Vás chtěl požádat o radu ohledně otázky: Co je to Pyrrhovo vítězství?
a - nerozhodné bitvy
b - vítězné bitvy s nulovými ztrátami
c - předčasně ukončené bitvy
d - vyhrané bitvy s drtivými ztrátami
Myslím si, že za b. Co myslíte vy? Je to otázka z testu na Klasickou archeologii. Děkuji za odpověď
Dobrý den, já právě váhám mezi možností s nulovými ztrátami a s drtivými ztrátami protože to na mě působí jednak jako vítězství, které je jakoby "zadarmo" .. prostě z názvu pyrrhovo vítězství to půjde asi o něco jediněčného. To s drtivými ztrátami se mi nějak nezdá...jste si jist? Našel jsem si to na internetu, ale tam jsem to dost jednoznačně nepochopil...
Je to D, tedy vítěztví, které neni moc vítězné. Jde o to, co si o tom myslí tvůrce testu. Ve smyslu D se to běžně používá a je tu i odkaz na ten starověký příběh.
Už jsem se setkal u jiných pořekadel se zcela odlišnou interpretací. Třeba "mluví jako když másla ukrajuje" podle učitelky češtiny mělo znamenat, něco, co bych řekl, jako že to z něj leze jak z chlupaté deky, a vysvětlovaka to tím, že máslo je drahé, tak se z něj ukrajuje po malých koušíčkách. Nebo ronit krokodýlí slzy zase podle jiné učitelky mělo znamenat hodně brečet (přitom se to běžně používá ve smyslu brečet zbytečně). No holt učitelé mají zcela jiné informace (možná třeba i správné, ale v rozporu s tím, jak jsou dané věci zažité).
Definice d) není zcela přesná. Fráze časem nabyla dalších významů - Wikipedie věc popisuje takto:
Pyrrhovo vítězství je slovní spojení, které vyjadřuje formální vítězství či úspěch, které ve skutečnosti ve svých důsledcích žádným vítězstvím či úspěchem není. Původně vzešlo z vojenství, ale stalo se používaným rčením v oblastech, v nichž se soutěží či se nějak hodnotí úspěch. Označuje především vítězství, které je příliš těsné a příliš draze zaplacené. Též označuje vítězství, při kterém je dosažený cíl buďto bezcenný, nebo přinesl vítězi namísto zisku hlavně ztráty.
V politice je třeba Pyrrhovým vítězstvím největší počet hlasů ve volbách, které nejsou vítězné straně k ničemu, když se zbylé strany spojí v koalici proti ní. Běžný úkaz ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.