Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pyrrhovo vítězství - správná odpověď

Od: patricius odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, rád bych Vás chtěl požádat o radu ohledně otázky: Co je to Pyrrhovo vítězství?

a - nerozhodné bitvy

b - vítězné bitvy s nulovými ztrátami

c - předčasně ukončené bitvy

d - vyhrané bitvy s drtivými ztrátami

Myslím si, že za b. Co myslíte vy? Je to otázka z testu na Klasickou archeologii. Děkuji za odpověď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

12x
Je to za d. Příběh spočívá v tom, že vojevůdce jménem Pyrrhos vybojoval vítěznou sérii bitev, která mu ovšem byla úplně k ničemu, protože měl obrovské ztráty na lidech, které už nedokázal nahradit.
sehlezada
Můžete se prosím.vice rozepsat?
O jaké bitvy šlo a má to nějaké srovnání v běžném životě?
Napadá mě že každé vítěztví ať jde o cokoli v sobě skrývá i prohry a ztráty...v tomto případě kdy voják jde do války a má jen 2 možnosti buď zemře nebo přežije je ztráta ve výsledku nepodstatná koná pro vůdce a taky pro budoucnost svého lidu ne?
Baví mě tak trochu rozkládat podobné fráze a staré věky přetrvávající názory nebo jak nazvat tento druh jakýchsi hesel.děkuji asi to bude na otázku v jiné oblasti
patricius
hodnocení

Dobrý den, já právě váhám mezi možností s nulovými ztrátami a s drtivými ztrátami protože to na mě působí jednak jako vítězství, které je jakoby "zadarmo" .. prostě z názvu pyrrhovo vítězství to půjde asi o něco jediněčného. To s drtivými ztrátami se mi nějak nezdá...jste si jist? Našel jsem si to na internetu, ale tam jsem to dost jednoznačně nepochopil...

vili
Jsem si celkem jíst. Jsem klasicky vzdělán. Pyrrhos to prostě s Římany provítězil až do stavu, kdy sice slavně vyhrál, ale už mu nezbyli zkušení vojáci. Takže nakonec musel navrhnout protivníkovi mír a dopadlo to tak, že mír nebyl přijat a Pyrrhos se zbytkem armády bez nějakého dobrého výsledku odtáhnul.
Pak už mimo téma příběh pokračuje tak, že po nějakém čase v jiné pozdější bitvě, kde jeho žoldnéři měli za úkol neslyšně připravit obsazení města, ale místo toho začli rabovat a upozornili tak na nebezpečí, tak mu někdo z obránců usekl palici.
sehlezada
Patricius vaše váhání je na místě, jste nejspíš člověk který se nespokojí s nazorem byť by byl po véky vytesany do kamene a vidíte jiný význam tam kde většina těch kteří jen zopakuji to co už dávno někdo řekl a jeste jsou pysni ze to umi doslovne interpretovat. tim neříkám že je to špatně. Mít svůj názor a pohled na situace v životě přináší jakési oživení a naději že věci kolem nás nemusí být tak neměnné a pevně dané jak se zdá.
V tomto testu nejspíš i člověk s vlastním pohledem aby prošel musí stejně uvést jen to co je psáno a dáno že,takže správná odpověď je v podstatě taky zadarmo protože ji nemusíte těžce vybojovat. *zmateny*
Je fajn že jsou lide jako vy kteří vidí svět a dění v něm jinak a nebojí se o něj podělit byť to u ostatních vyvolává nelibost nebo dokonce opovržení. *palec*
vili
To jsou jen takové rádoby sofistikované řeči. Prostě buď vzdělání a informace jsou, nebo nejsou.
Okecávat to nemá smysl. Diogenes je pro znalé lidi vždy ten, co nehromadí majetek, gordický uzel to, co je složité, ale řešení problému může mít i jednoduché nekonvenční řešení, Buridanův osel je synonymem toho, kdo se nedokáže jednoznačně rozhodnout až třeba do vlastního sebezničení.
Samozřejmě spousta věcí, jevů nebo na jejich základě ustálených rčení může s postupující úrovní poznání vést k vyvrácení nebo k posunutí původního významu. Ale aplikovat to na antickou kulturu prostě nelze, protože zde platí po staletí právě ta neměnnost příběhu a potažmo poučení z něj jako alegorie pro lepší pochopení. Takže hledat v ustáleném rčení Pyrrhovo vítězství něco jiného je spíše znak neinteligence nebo neznalosti, a hledání jiných významů pak snaha tyto nedostatky zakrýt.
Klidně si tam dejte do testu jako odpověď třeba béčko, ale pak nebrečte, že si o vás nebudou myslet, jak jste chytrý a hloubavý, ale právě naopak.

km
hodnocení

2x
D.
Google ai:
Pyrrhovo vítězství je fráze, která označuje vítězství, které se zdá, že je úspěchem, ale ve skutečnosti je pro vítěze velmi nákladné a jeho zisk se sráží s velkými ztrátami.

yarda1
hodnocení

1x
sehlezada
Díky *palec*
Jak se tam píše ...
Důstojníci mu poprali k vítězství no on je odbyl ...že ještě jedno takové vítězství a je ztracen..v jiném... jsme ztraceni
Každý kdo o sobě v důležitý moment zapochybuje už vlastně prohrál
Z pohledu jednoty je všechno vítězství protože se jedná o lidský druh, jednou už válek nebude potřeba

mll
hodnocení

0x

Je to D, tedy vítěztví, které neni moc vítězné. Jde o to, co si o tom myslí tvůrce testu. Ve smyslu D se to běžně používá a je tu i odkaz na ten starověký příběh.

Už jsem se setkal u jiných pořekadel se zcela odlišnou interpretací. Třeba "mluví jako když másla ukrajuje" podle učitelky češtiny mělo znamenat, něco, co bych řekl, jako že to z něj leze jak z chlupaté deky, a vysvětlovaka to tím, že máslo je drahé, tak se z něj ukrajuje po malých koušíčkách. Nebo ronit krokodýlí slzy zase podle jiné učitelky mělo znamenat hodně brečet (přitom se to běžně používá ve smyslu brečet zbytečně). No holt učitelé mají zcela jiné informace (možná třeba i správné, ale v rozporu s tím, jak jsou dané věci zažité).

hodnocení

0x

... chtěla jsem něco připsat a ono už to tady je... tak nic :-D

hodnocení

0x

Definice d) není zcela přesná. Fráze časem nabyla dalších významů - Wikipedie věc popisuje takto:

Pyrrhovo vítězství je slovní spojení, které vyjadřuje formální vítězství či úspěch, které ve skutečnosti ve svých důsledcích žádným vítězstvím či úspěchem není. Původně vzešlo z vojenství, ale stalo se používaným rčením v oblastech, v nichž se soutěží či se nějak hodnotí úspěch. Označuje především vítězství, které je příliš těsné a příliš draze zaplacené. Též označuje vítězství, při kterém je dosažený cíl buďto bezcenný, nebo přinesl vítězi namísto zisku hlavně ztráty.

V politice je třeba Pyrrhovým vítězstvím největší počet hlasů ve volbách, které nejsou vítězné straně k ničemu, když se zbylé strany spojí v koalici proti ní. Běžný úkaz ...

To už je v přeneseném významu. Jelikož tazatel uvádí, že jde o otázku z testu na Klasickou archeologii, tak tady asi půjde o to konkrétní Pyrrhovo vítězství.

Ano, i to je v uvedeném odkazu obsaženo.

patricius
hodnocení

Není Pyrrhovo vítězství možnost s nulovými ztrátami...ojedninělý termín? Ne ten s drtivými ztrátami?

Ne, není. Pyrrhovo vítězství je známý a zavedený pojem pro vítězství spojené s drtivými ztrátami a nebude se měnit na opak jen kvůli tvé nevzdělanosti.

km
14.06.25 09:30

*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]