Nejste přihlášen/a.
Zdravím, syn podal přihlášky na 2 VŠ a "dostal" se na jednu, na druhou ne.
Jde mi o situaci, kdy VŠ přijme pro daný obor 100 studentů z 200. Děkan jim pošle rozhodnutí, ale k zápis potvrdí jen polovina, protože tuto školu měla jako rezervní. Myslel jsem, že to funguje jako kdysi na SŠ, tedy že student "pod čarou", který se těsně nedostal, pošle odvolání a má šanci se dostat místo toho, který nenastoupil. Na netu ale vidím, že nelze napsat odvolání typu: "kdyby ma mě vyšla řada", prakticky jediné relevantní odvolání je odvolat se na chybně vyhodnocený test.
Takže jak to funguje? Škola předem počítá s tím, že nastoupí jen polovina? Nebo vypíše druhé kolo přijímacího řízení?
Zdravím, pokud se ta škola, kam se nedostal ta vysněná, tak kontaktujte studijní oddělení dané školy -> dají Vám rady co a jak.
To je normální reakce studijního, prváci je moc nezajímaji. A uchazeči asi ještě míň. Ono jich taky je hodně. Bylo to dost vidět, když jsme na studijním měli stejné okénko s páťáky (jak bylo 6 ročníků rozděleno na 4 okénka), s těma si referentka pomalu tykala (když to přeženu), za to s náma se moc nebavila.
Jo v doktorském studiu, to byl jiný přístup, ale ono doktorandů je z každé katedry pár, takže referentka je všechny zná. Navíc můj školitel byl ze staré školy, takže namísto nejistého mejlování radši chytil telefon a zavolal (ať už na studijní, nebo na příslušné katedry). To se ukázalo i jako nejspolehlivější a nejefektivnější kontakt.
Škola to jistě má spočítané, kolik z přijatých se opravdu zapíše a kolik jich skončí po prvním semestru. No i když, když už to tak přijímačky probraly, tak třeba nebude taková úmrtnost. Nevim jak to teď chodí na FELu, v dobách mých studií se hlásilo ke 2000 lidí, přijímalo se jich 1500, ale podmínky k přijetí (napsat testy aspoň na 50 %) splnilo něco přes 1200 takže všichni, co udělali úpsěšně přijímačky, byli přijati (a potom byly 4 paralelky po nominálně 250 lidech (reálně spíš 270)). Pak jich spousta v prvním semestru odpadlo, a tak to pokračovalo dál. Úspěšnost byla pod 50%, což je dlouhodobá tradice (vypráví se vtip, že vůbec první ročník FELu před cca 150 lety tvořili dva lidi a studium dokončil jeden). Byla snaha s tím něco dělat (dost se o tom mluvilo), takže možná to probírají teď víc už u přijímaček a tolik nevyhazujou, nevím, z FELu mám opravdu jen kusé zprávy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.