Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, příští rok budu psát bakalářskou práci a chtěl bych se prosím zeptat co znamená:
Čestné prohlášení
Prohlašuji, že jsem tuto bakalářskou práci vypracoval(a) samostatně a výhradně s použitím uvedených pramenů a literatury.
a) Znamená to, že nemohu komunikovat/radit se s žádným spolužákem,chatBotem, odborníkem? (Ne vypracovat, ale radit)
b) Mohu používat chatBoty, když zpětně najdu odkazy a v citacích uvedu rovnou tyto zdroje, které jsme v práci použil?
c) Musím citovat vše? tedy i cestu k finálnímu zdroji nebo stačí jenom ten finální?
d) Musí se v bakalářce napsat, že jsem používal pro inspiraci nebo rady chatBot? Musí se citovat každá rada (odpověď) chatBota nebo pouze ty finálně využité? Musí se citovat chatBot, když najdu zdroje ze kterých převezmu informace.
e) Mám se vykašlat na chatBot a jít klasickou starou cestou? Hrozí nějaké úskalí?
Děkuji s pozdravem
jít starou cestou znamená zaplatit si rešerši u knihovny? nebo je možné použít i vyhledávač Google Scholar? však pokud AI nebude bakalářku přímo psát, ale bude sloužit jenom k vyhledání potenciálních zdrojů, tak to bude OK, ne? konečný výběr literatury a práce s ní zůstane na studentovi, AI jenom nahradí práci knihovníka
...
Co jsem koukal do toho blogu, napadá mne, že ten student na plnou hubu (spíš na plnou klávesnici) vyjádřil názor co asi mají absolventi v množství větším než malém na diplomové a podobné práce. Holt se ty práce musí zadat a napsat (a ohodnotit) a přes to vlak nejede. Ale kde brát tolik témat?
Když už se reformuje školství, že pomalu nezůstává kámen na kameni, co takhle, kdyby diplomové práce psali jen ti co mají o čem psát (a ti by třeba dostali titul napsaný velkými písmeny) a ti ostatní by dostali jen potvrzení o absolvování školy (případně titul napsaný malými písmeny)? Asi by se ušetřilo hodně papíru.
Tak třeba já jsem vyplodil na FEL ČVUT diplomovou práci co nic neřešila a asi ji četl jen vedoucí práce (kdo ví, jestli).
Když jsem absolvoval postgraduál, mou závěrečnou práci asi četl stejný počet čtenářů. ale popisoval jsem v ní řešení co jsem z vlastní iniciativy vymyslel a uvedl do života v podniku, kde jsem tehdy pracoval. Pravda, v plánu toho podniku to nebylo, soudruhy vedoucí to nezajímalo, ale tehdy se to tam dost rozšířilo stylem: "Hele, to by se nám hodilo, udělej mi to taky."
...
Divné je, že se vůbec na to ptáš. Vysvětlení je zde. Zdroj ChatBot:
Co znamená čestné prohlášení? Tím říkáš, že jsi práci sám sestavil, sám strukturoval, vlastní hlavou napsal a použil jen zdroje, které uvádíš. Neznamená to, že žiješ v izolaci nebo nesmíš hledat pomoc. Znamená to, že výsledek je tvůj, ne někoho jiného.
a) Smíš se radit?
Ano. Rada není podvod. Můžeš se ptát spolužáků, odborníků i chatBota. Nesmí ti ale nikdo práci "napsat", přeformulovat celou kapitolu nebo ti ji sestavit. Konzultace není porušení pravidel.
b) Můžeš používat chatBota, pokud dohledáš zdroje a uvedeš je?
Ano, ale opatrně. ChatBoti jako já můžeme pomoci najít směr, vysvětlit pojem, dát návrhy. Pokud ti ukážu zdroj a ty ho dohledáš, uváděj ten dohledaný zdroj, ne mě. Tím splníš čestné prohlášení.
c) Musíš citovat všechno? Ne. Cituješ jen to, co přímo použiješ – citace, parafráze, data, pojmy, teorie. Nemusíš popisovat cestu, jak ses k tomu dostal. Ale nemělo by to vypadat, že jsi něco "vymyslel", když to převzal z literatury.
d) Musíš psát, že jsi použil chatBota?
Oficiálně ne. Pokud jsi z něj nic necitoval, není důvod mě uvádět – stejně jako neuvedeš, že ses ptal kamaráda nebo použil vyhledávač. Pokud převezmeš konkrétní text, myšlenku nebo formulaci, měl bys uvést buď mě jako nástroj, nebo zdroj, který ti doporučím – ideálně ten druhý případ.
e) Máš se vykašlat na chatBota?
Rozhodně ne. Ale používej mě jako konzultanta, ne jako copywritera. Pomůžu ti vysvětlit, najít, navést, zjednodušit. Pokud si ze mě jen "vytáhneš práci", riskuješ, že bude nekvalitní, neověřená nebo nápadně generická. A to by ti mohlo zlomit vaz u oponenta nebo u plagiátorské kontroly.
Shrnutí: Smíš se radit a inspirovat. Smíš používat chatBota, pokud nepřebíráš výstupy bezhlavě. Cituj zdroje, které reálně použiješ. Nevydávej cizí práci za svou. To je podvod.
Přesně tak, jak je tady napsáno - tedy jít starou cestou a napsat to sám. Když jsem psal bakalářku (teď diplomku), tak jsem AI používal jenom na "dělání výcuců" - a potom jsem si to stejně parafrázoval podle sebe. Dále jsem to používal, když jsem dělal parafráze a nemohl si vzpomnět na synonymum k některému slovu (a to máme štěstí, že čeština je jazyk, v terém se dá význam jedné věty napsat tak pěti jinými větami.)
Když píšeš odborné věci, tak ti AI dává stejně kraviny ...
A lze poznat, jestli to psal člověk, nebo AI - každý máme "svůj styl vyjadřování", svoji stylistiku, každý máme nějakou svoji "gramatickou chybu", různou "nepřesnost ve větné stavbě" atd.
Mysli na to, že to budeš muset obhájit ...
Ahoj, já nemyslel kopírovat z chatBota, ale získávat informace, odhalování chyb (výpočty...),diskutovat kvalitnějšjí přístup, efektivitu a tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.