Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy AI nahradí programátory

Od: hrhenen odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
a)Kdy podle Vás AI nahradí software programátory?
B) Kdy podle Vás AI nahradí AI programátory?
Děkuji za Vaši odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
A proč se raději nezeptáte přímo AI? ;)
doplněno 24.04.25 08:59: Já ale pozoruji horší věc, a to, že AI brzy nahradí rodiče. Vidím to na svém synovi, který cca poslední rok už nepotřebuje rady a pomoc se školou ode mě, ale než by poslouchal ty zbytečné bláboly od starého boomera, tak se raději zeptá AI, která mu odpoví hned a jen na to na co se zeptal. Žádná zbytečná omáčka otravných nevyžádaných souvislostí kolem. Dá zadání, dostane výsledek i s postupem, hotovo, úkol odevzdán.
smode2

A hlavně mu odpoví přesně tím schváleným způsobem jak bylo stanoveno státem (korporací), aby měl už od začátku jen ty správné názory. Vynikající*smich*

AI už funguje celkem slušně, na dotaz, zda chce zotročit, nebo vyhubit lidstvo odlověděla že ne. Ovšem pak zjistili, že umí i lhát, když ji dali příkaz, aby sama sebe přeinstalovala novější verzí, tak to neudělala a tvrdila, že ano. Tedy se nedá věřit ani té první odpovědi.. :)

geg
hodnocení

1x
To je zatím těžká otázka. Ale můj pohled je, že nahradí část programátorů. A to tím způsobem, že bežný programátor zvládne udělat víc práce. Takže firma najednou bude potřebovat méně lidí (a ne jenom programátorů, ale i jiných profesí).

hodnocení

0x
Nikdy, kdo by opravoval a upravoval tu AI;)

hodnocení

0x

V neděli jsem měla podobnou diskuzi s vnukem, který na škole potřebné k tomu maturuje a směřuje na VŠ. Trošku se mnou otřáslo, když jsem pochopila, co on říká. Vlastně jinými slovy řekl, že co je dnes ráno sci-fi, večer už může být realitou. *alene* Takže mi z toho vyplývá, že na tvoji odpověď nikdo nemůže spývně odpovědět. A vůbec: Můžeme to, co umíme?

mm
hodnocení

0x

Před pár dny proběhla médii dramatická zpráva, jak se AI japonské společnosti Sakana pokusila přepsat vlastní kód, aby byla méně závislá na lidských zásazích, a lidé jí to na poslední chvíli zakázali.
Vyznělo to velmi varovně. Ve skutečnosti to programátoři stopli proto, že poznali, že tohle "vylepšení" by v důsledku vedlo ke kvantu neúčelných operací a zacyklení, zkrátka na první pohled viděli, že AI vytvořila blbý kód. Zatím to tedy, zdá se, nehrozí.

A do budoucna, bůhví.

Jakkoliv se AI rychle vyvíjí, pořád je to spíše jen výkonný a snaživý de*il než skutečný a nápaditý tvůrce. Na rešerše a obrázky koťátek skvělý, na opravdový vědecký výzkum zatím nepoužitelný.

Co bude za pár let, se ukáže. Co vidím jako jisté, že přes veškeré proklamace lidé nenajdou reálný nástroj, jak možnému budoucímu ohrožení zabránit. V tomhle jsme de*ilové mnohonásobně větší než celá AI. Covid, právě probíhající války, ohrožení přírodních procesů, to všechno ukazuje, že přes všechny naše vznešené proklamace, znalosti a historické zkušenosti nakonec vždycky převáží partikulární politické či ekonomické zájmy. A tiše doufám, že na tuhle naši slabost AI přijde co nejpozději...

hodnocení

0x

AI nenahradí práci programátorů nikdy.

Práci programátorů nahradí člověk, ideálně programátor, který umí s AI efektivně pracovat.

Tudíž se o své místo bát nemusíte, pokud ovšem půjdete s dobou a s AI se naučíte pracovat.

petrm
hodnocení

0x

Programátor je dost široký pojem. Některé kodéry asi nahradí brzy, už delší dobu existují všelijaké generátory. Ale všechny programátory nenahradí nikdy.

g68®
hodnocení

0x

A) Dle mě je to zatím vdálená budoucnost. Jako programátor v Java je pro mě AI určitě přínos, ale pořád se mi zdá, že to je jen trochu chytřejší google. Pravidelné se AI dotazju na nejaké fragmenty kódu, ale nic super složitého. Ideální by bylo, kdybyste do AI mohli nasypat kód jakéhokoliv (objem i složitost) vašeho existujícího projektu s požadavkem "potřebuji doplnit následující funkčnost". Pokud by bylo součstí výstutpu AI i "pochopení", co váš kód konkrétně dělá, hedání chyb a návrhy opimalizace, to by byla jiná.

B) Pincip AI je pořád stejný - učící se neuronové sítě. Tam toho programátoři už moc nového nevymyslí. Vzpomínám si před pár lety na jeden rozhovor s pogramátorem ze Seznamu ohledně agloritmů vyhledávání na webu. Už tehdy mě zarazila věta "My už vlastně moc nevíme jak to funguje uvnitř..." (volná citace).

smode2
hodnocení

0x

Většina lidí si jak vidno ještě stále neuvědomuje dosah uvedené technologie. Předpokládám konec 95% programátorů do 10 let. A nejen těch. S nimi půjdou herečky, modelky, vychovatelky, asistentky, účetní, administrativní pracovníci a mnohé další profese. Zbylých 5% bude úzce profilovaných profíků co budou jen dohlížet nad procesy a opravovat chyby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]