Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technické vzdělání-samouk

Od: amy® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, začala jsem pracovat ve firmě se zaměřením na strojírenskou výrobu. Přímo se to netýká mé práce, ale cítím jisté nedostatky ve vzdělání, nemám technické vzdělaní, mám ekonomku. Chtěla bych se některé věci doučit. Jaké materiály nebo učebnice byste mi doporučili? Jedná se o čtení technických výkresů, normy, složení kovů, druhy spojovacího materiálu apod. Něco pro úplného začátečníka, třeba nějakou učebnici pro strojírenské učiliště? Vůbec nemám představu kde začít. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

3x

Zdravím, zajděte do knihovny a půjčte si něco pro průmyslovky - hodně o tom psalo SNTL. Na čtení výkresů (+ základ o materiálu) bych doporučil Základy konstruování pro VUT od Prokeše, Svobody a Brandejse.

hodnocení

3x

Zdravím.

Na netu je možné najít různé soubory.

Tady je odkaz na soubor, kde je popis technických výkresů atd.:

sspu-opava.cz/...

Tady je odkaz na soubor, kde jsou uvedeny popisy spojovacích součástí:

zamekkurim.cz/...

Tady je odkaz na soubor, kde je uveden přehled norem

tesydo.cz/...

Různých podobných souborů lze stáhnout z netu hodně.Vyhledávání lze zjednodušit takto - připsat do kolonky ve vyhledavači i slovo pdf , aby byly vyhledávány pdf soubory.

Pokud máte dostatečnou motivaci, se učit nové věci, tak Vám minimálně pro začátek postačí, přečíst si několik takových souborů.

doplněno 27.03.25 10:38:

Např. jsem do vyhledávacího políčka napsal - šroubové spoje pdf

a vyhledal jsem např. tento odkaz

mechmes.websnadno.cz/...

Myslím si, že by bylo dobré, stáhnout si soubory, kde jsou různé obrázky.

Napsal jsem do vyhledávacího políčka šroubové spoje obrázky pdf

a vygooglil jsem např. tento odkaz

zamekkurim.cz/...

hodnocení

3x

Žádná učebnice vám nenahradí praxi ... Existuje sice dálkové studium strojních oborů pro dospělé, ale tři roky je pro vás na dlouho.

Úřady práce nabízejí rekvalifikaci - to také asi nebude váš případ ...

Nemůže vám firma umožnit prohlídku a krátký kurs?

riva
hodnocení

3x

Doporučil bych zkrácené kombinované studium. Je to pro toho, kdo má maturitu a tímto získá výuční list. Obvykle jednoroční, učí se prezentačně jen odborné předměty, často nahuštěné do jednoho dne v týdnu.

hodnocení

2x
Dobrý den, nevím odkud jste ale různě po republice nabízejí školy zkrácene obory v kombinované formě. Je to pro lidi co už mají vzdělání třeba výuční list nebo maturitu. Učí se tam jen odborné předměty a praxe. Pro člověka s maturitou to nebude nic složitého. Za jeden až dva roky máte hotovo. Podle toho co popisujete tak na vás by nejlépe seděl obor obráběc kovů, ale nebála bych se ani oboru zámečník či nástrojař,popř. I jiného strojního oboru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]