Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvratné se

Od: theo odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Prosím o radu ohledně zvratného "se".

Jde o větu "Velice špatně otvírá pokladna, mnohdy ani nereaguje.".

Intuitivně se mi zdá správným "Velice špatně SE otvírá pokladna, mnohdy ani nereaguje.", protože v té verzi bez "se" mi chybí něco, co ta pokladna otvírá.

Jestli tomu rozumím správně, tak v případě, že by to bylo "Otvírání (se) pokladny je velice špatné." tak se dá, ale nemusí "se" použít.

Ale v případě té původní věty se vlastně "se" použít musí, plní funkci ukazatele zpět na pokladnu a pokud se vynechá, tak se z věty vytratí to, že se špatně otvírá právě sama pokladna.

Nejsem rodilým mluvčím a i po prostudování jazykové příručky ÚJČ AV mám pocit, že mi třeba něco uniká. Oponentem je rodilý mluvčí, který tvrdí, že to tam může a nemusí být, tak jsem v koncích.

Proto se obracím s prosbou o radu zde.

Děkuji, Theo.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Čeština oproti jiným jazykům má relativní svobodu ve stavbě věty. Nevím, jestli to pomůže Vám, ale rodilému mluvčímu bych poradil zkusit si pohrát se slovosledem.

Velice špatně otvírá pokladna, mnohdy ani nereaguje.

Tady bych nepřítomnost "se" ještě toleroval, ale už to trochu tahá za uši.

Pokud ale přehodím slovosled a větu zjednoduším:

Pokladna špatně otvírá...

Tak zvratné "se" je naprosto nezbytné. Protože jinak věta opravdu postrádá smysl.

(dalo by se použít snad jedině v případě, že pokladní místo (přepážka v bance...) je otevřeno místo od předepsaných 8:00 až od 8:15, ale to už fakt hodně skřípe a má zcela jiný význam).

Na závěr můj obdiv a pochvala k Vaší češtině *pozdrav*

hodnocení

1x

Popsala bych problém třemi způsoby. A pokladnu bych raději dala na první místo ve větě.

Pokladna se velice špatné otvírá, mnohdy...

Pokladna velice špatně otvírá zásuvky, mnohdy...

Pokladna funguje velice špatně, mnohdy...

hodnocení

0x

A já bych to viděl na skrytý předmět, viz "Velice špatně otvírá pokladna (zásuvku s penězi), mnohdy ani nereaguje". Co vy na to?

kdoxo
hodnocení

0x
Cítím to takto kdyz uz jste napsal vy intuitivně což je jistý druh cítění...
Pokud se nezmění slova pak bych to vysvětlila konáním té pokladny..
Je samocinna jako třeba brána se otvírá pohybovým.cidlem pak chyba je brány žák by podle mě platilo brána nebo ted pokladna velice spatne otvírá Pokud jde o něco co to pokladnu otvírá
No v případě že ji odemykáme nebo použitím.povelu z dotykové obrazovky .
Se pokladna otevírá
Cítím.to stejně no kdyz mluvíte o rozdílem.mluvčim je.mozne zebruro větu používá cizinec který dobře češtinu ještě nepoužívá s naším citem nebo někdo i v nářečí používá skladbu slov jinak.
Dám.priklad který mě trhá na kusy .
Kdyz někdo říká možnosti jako za prve. Za druhé a rekne prvak a druháku
O!M!G! *zeď*
No.ale ať si každý mele.jak chce hlavně ať něco řekne *co*
kdoxo
Omlouvám se za překlepy *alene*
Tak třeba se umíte vcítit a domyslet správně slovo děkuji *smich*
kdoxo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]