Nejste přihlášen/a.
Ahoj!
Jsem tu na této poradně s dotazem týkající se možné přednášky, jelikož jsem už docela zoufalej :D..
V podstatě se jedná o to, že jsem student SŠ, který má zájem o to edukovat ostatní studenty ohledně umělé inteligence ve vzděkávání, ale klidně i o deepfakes či jiných sférách. Sám v rámci samostudia se věnuji aktuálním zprávám a různým informacím už necelé dva roky a chci tak předat nějaké ty "zkušenosti". Problém je, že již 3 školy mě z okolí odepsali, jelikož prý už na to mají lidi a tím tak nemusí mít další možnosti.
Otázkou tak zůstává zda mám psát i na další školy a zkoušet anebo popř. zkusit jiný směr a klidně i jjít mimo školy.. Třeba právě si nechat něco pro dospělé, což by taky nemuselo být nutně špatné. A taky mi jde i o to, zda někdo nezná nějaké řešení, kde by mi mohli být otevřeni (lokalita: okolí Brna).
Budu rád za veškeré info a radu, rád bych nějak uspěl a chtěl si vybudovat zájem, je to i tak trochu mým snem..
Díky.
Ahoj,
z odmítnutí si hlavu nedělej. Těch ještě bude hromada Zkus své znalosti nabídnout na vašem úřadě - město mnohdy pořádá různé vzdělávací programy nebo má o různých organizacích přehled a mohli by tě tak nasměrovat.
Napadá mne také oslovení např. domů/klubů pro seniory (pokud k tomu nemáš nějaký důvod, proč ne). Na mladé se soustředí hromada lidí, hledají známá jména, "jůůtubery" a pod. ale senioři jsou podle mě mnohem zranitelnější skupina a mají mnohem větší problém se v aktuálních tech.novinkách orientovat. Téma deepfake, jak jej rozpoznat a na co si dát pozor, techniky sociálního inženýrství a manipulace + x příkladů z praxe by mohlo být pro ně zajímavé.
Zkuste také nabídnout své znalosti na portálech Seduo nebo Digiskills - zde už ale doporučuju mít připravenou strukturu kurzu/přednášky a oslovit je s konkrétní nabídkou. Mohl by jsi si tak připravit nějaké kurzy/přednášky v online prostředí. Pokud by to vyšlo, vejdeš trochu ve známost a otevřou se tak dveře k dalším příležitostem a navíc online záběr bude mnohem širší a nejspíše s nižšími náklady.
Držím palce
AI je mnohem širší oblast než jenom jazykové modely, rozpoznávání obličejů při focení je taky AI a to uměly telefony už v roce 2011. Můj textový editor z 80tých let má vestavěného AI psychologa. AI není zdaleka jenom o vědomí
Napadá mě, co třeba vyzvané přednášky na studentských konferencích v příslušném oboru (je pravda, že tyhle akce jsou mířené spíš na vysokoškoláky). V Brně se toho určitě koná spousta (o tomto tématu nemám přehled, přecejenom pohybuju se v oboru elektrotechniky; elektrotechnických konferencí se tam koná několik většinou u přehrady). Tam by mohli dát prostor a úrovní znalostí by to mohlo i odpovídat tomu, co si člověk za dva roky nastuduje (ani nevím, jestli se takové konference ještě konají, oni se totiž studentům počítají bodíky a podle současných pravidel musí být konference ve WoS nebo v nějakých těch mezinárodních indexech, aby za to nějaké bodíky dostali (a bodíky potřebujou), takže spousta domácích studentských konferencí, kde byli většinou jen studenti dané školy, prostě skončila (nebo jako ELEN přešly do jiného režimu), a zůstaly opravdu vědecké konference, což je jiný level). A někoho na vyzvané přednášky a ještě častěji na normální příspěvky na různé pofidérní akce furt někdo shání (pořád mi něco chodí na mail, ale jak je to machine learning nebo AI tak to ani neotvírám, třeba včera Las Vegas: The 2025 International Conference on the AI Revolution: Research, Ethics, and Society (AIR-RES 2025) April 14-16, 2025, Las Vegas, USA, ale to Vám asi jako mě nikdo nezaplatí, i kdybych se zúčastnit chtěl). Pak samozřejmě je možné podávat příspěvek i na normální přednášku, ale to už stojí nějaké peníze (konferenční poplatek) a většinou se čeká něco víc, než jen kompilace současných znalostí (kdežto vyzvaná přednáška často bývá právě pro seznámení publika s daným tématem).
Kdyby na naši střední školu přišel student z jiné SŠ s nabídkou přednášky, slušně bych mu poděkoval a řekl bych mu přesně totéž, co říkají Vám: Že na to máme lidi.
"Lidi z venku" ke svým studentům "pouštíme" (na přednášky či besedy) pouze v případě, že máme stoprocentní jistotu, že to jsou skuteční odborníci, jejich téma je skutečně zajímavé a že mají s podobnými akcemi zkušenosti.
K tématu AI ve vzdělávání existuje jak pro učitele, tak pro studenty dostatek kvalitních veřejně dostupných zdrojů, takže nepotřebují, aby je někdo školil. (A pokud je to nezajímá, sebelepší přednáška je nepřesvědčí.) Věřte, že na každé SŠ jsou učitelé, kteří už AI dobře znají. A pokud ji ve výuce nepožívají, dobře vědí, proč to dělají. Já například výstupy z AI při výuce používám často, ale zpravidla jako varovné ukázky líbivých nesmyslů a blábolů, které tento "přičinlivý šprt" vychrlí, jen aby nás uspokojil něčím, co "chceme slyšet."
O existenci "deepfakes" už ví každé malé dítě, takže při zmínce o nich bych jako představitel školy zbystřil, zda "lektor" čirou náhodou nechce mluvit také o dezinformacích a v konečném důsledku do toho tahat politiku.
Neberte to jako kritiku, Vaši motivaci hodnotím velmi pozitivně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.