Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy psát i/y

Od: marecek* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den měl bych dotaz ohledně Českého jazyka.Když budu mít větu např. Sousedovi/y psi/y na mě štěkali nebo Půjčil jsem Petrovi/y Michalovi/y sešity kde bude i/y a proč?

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku
Dotaz byl zodpovězen.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak nejprve ta zvířata. Psi jsou s "i", protože se toto postatné jméno skloňuje podle vzoru pán. Psi - páni. Dále: sousedovi psi. Zde jde o shodu přídavného jména přivlastňovacího s rodem a životností řídícího podstatného jména. Rozhodující je mluvnický rod a životnost. Pes je rodu mužského životného. Proto je tam "i". Pokud by se jednalo o rod mužský neživotný nebo rod ženský, píšeme "y". (Sousedovy stromy, sousedovy slepice). Podobně je tomu v další větě: Půjčil jsem Petrovi (podstatné jméno podle vzoru pán ve 3.pádě); Michalovy sešity - jak jsem uvedl výše, řídící podstatné jméno je sešit - mužský neživotný, proto "y".

Český jazyk je krásný, když jej umíme ovládat.

marecek*
hodnocení

Pokud se mohu ještě zeptat jak určím větu hlavní a vedlejší?

O hlavní a vedlejší větě mužeme hovořit, jedná-li se o souvětí. Hlavní věta je věta v souvětí není závislá na jiné větě a může tedy na rozdíl od věty vedlejší stát i samostatně mimo souvětí jako věta jednoduchá. Např. Ve souvětí Karel si oblékl kabát, protože byla velká zima je hlavní věta před čárkou, protože může stát sama o sobě, kdežto část souvětí za čárkou (vedlejší věta) samostatně stát nemůže.

martinka*

Věta hlavní může stát i samostatně kdežto věta vedlejší ne,ta je závislá na té hlavní.Třeba máš větu: Když jsem spěchala na autobus,zakopla jsem o kámen.Věta hlavní je pochopitelně zakopla jsem o kámen..a druhy vět vedlejších taky potřebuješ vysvětlit?:)

ron*
hodnocení

1x

Sousedovi psi na mě štěkali, r.mužský, životný, psi - vzor páni ( pomůcka: ti psi)

Půjčil jsem Petrovi. (pánovi, koncovka - ovi)- měkké -i

Michalovy sešity (pomůcka: ty sešity)

martinka*
hodnocení

0x

Takže věta bude vypadat takto: Sousedovi psi na mě štěkali. Půjčil jsem Petrovi,Michalovi sešity.

a proč?to je jednoduché..psi sklonuješ podle mužského rodu vzoru pán...sousedovi páni-psi a sousedovi proč?protože si řekneš ti sousedovi psi..prostě když máš u ti na konci i tak u sousedů bude i taky..kdybys třeba měl větu...Markéta a Eliška skončily v běhu poslední.Tak oba dva jména máš ženský rod a řekneš si že ony skončily takže y (ony-na konci se píše y).A u té druhé věty to máš tomu samé...komu čemu jsem to půjčil?Petrovi a Michalovi podle vzoru pán(3.pád je pánovi takže Michalovi a Petrovi).doufám že jsem aspon trochu pomohla akdybys potřeboval s něčím pomoct tak ráda pomůžu..mi třeba mužeš napsat na email: helpmeplease11@seznam.cz

marecek*
hodnocení

Tak počkat v Michaloy sešity je tedy tvrdé či měké a ještě jeden malí dotaz proč je ve větě Velmi jsme si oblíbili sousedovy psy tvrdé
martinka*

Michalovi bude měkké..jo kdyby to bylo takhle:Michalovy sešity jako zájméno tak to tvrdé ale pokud se jedná o ten případ jak jsi uvedl v předchozím příspěvkut tak měkké...a tím malým dotazam myslíš tu větu s epsy? jestli jo tak psy podle vzoru páni...velmi jsme si oblíbili sousedovy pány-psy a sousedovy se zase vztahuje na to psy takže taky tvrdé..asi by znělo divně kdyby někdo napsal Velmi jsem si oblíbili sousedovi psy. :D

martinka*

Potřebuješ ještě něco?

marecek*
hodnocení

No vlastně ano.Jak poznám větu souřadnou a podřadnou?

Takové věty neexistují, je pouze souvětí souřadné a podřadné. Na internetu lze najít spoustu informací o této problematice - jen se trošku snažit. kovky-holka.blog.cz/...

Martinka chápe tuto větu tak, že sešity jsme půjčili Petrovi a Michalovi. Správně je třeba této větě rozumět tak, že Michalovy sešity jsme půjčili Petrovi. Oblíbili jsme si sousedovy psy - opět podle vzoru pán (sousedovy pány). A ve slově malý se píše "y", neboť je to přídavné jméno tvrdé (malý, malá, malé - vzor mladý).

martinka*

no to je pravda tato věta je se dá vysvětlit 2 způsoby...Petrovi a Michalovi nabo michalovy sešity petrovi :)

ohneta*

Nedá. V tvém případě by věta zněla Půjčil jsem Petrovi a Michalovi sešity. Podle zadání je tedy jasné, že Jsem půjčil Michalovy sešity Petrovi. Správně je tedy Půjčil jsem Petrovi Michalovy sešity.

martinka*

NO ANO TAK JSEM TO TAKY MYSLELA..aha a ted jsem si všimla že marecek tam spojku a nemá..tak se omlouvám ale na mojem počítači byl brácha a já seděla vedle něho a on mi to tak přečetl tu větu se spojkou a :D tak se omlouvám ale to jsem opravdu netušila že je to napsáno takhle..v tom případě je pravda že to má pouze jednu možnost.

martinka*

ale podle mé druhé nějaké vymyšlené možnosti jsem to gramaticky měla správně.Porotže já jsem tvrdila že:Půjčil jsem Petrovi Michalovy sešity. a to je gramaticky taky správně jenže trochu jiné znění věty

hop®

Dovolím si oponovat. Lze napsat i "Půjčil jsem Petrovi Michalovi sešity". A to ve výjimečném případě, pokud třeba svoje sešity půjčuji kamarádovi, který se jmenuje Petr Michal...

ohneta*

Ježíš Hope *zed**smich*, nebo taky Petrovy Michalovy :-P

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]