Nejste přihlášen/a.
Dobrý den měl bych dotaz ohledně Českého jazyka.Když budu mít větu např. Sousedovi/y psi/y na mě štěkali nebo Půjčil jsem Petrovi/y Michalovi/y sešity kde bude i/y a proč?
Tak nejprve ta zvířata. Psi jsou s "i", protože se toto postatné jméno skloňuje podle vzoru pán. Psi - páni. Dále: sousedovi psi. Zde jde o shodu přídavného jména přivlastňovacího s rodem a životností řídícího podstatného jména. Rozhodující je mluvnický rod a životnost. Pes je rodu mužského životného. Proto je tam "i". Pokud by se jednalo o rod mužský neživotný nebo rod ženský, píšeme "y". (Sousedovy stromy, sousedovy slepice). Podobně je tomu v další větě: Půjčil jsem Petrovi (podstatné jméno podle vzoru pán ve 3.pádě); Michalovy sešity - jak jsem uvedl výše, řídící podstatné jméno je sešit - mužský neživotný, proto "y".
Český jazyk je krásný, když jej umíme ovládat.
O hlavní a vedlejší větě mužeme hovořit, jedná-li se o souvětí. Hlavní věta je věta v souvětí není závislá na jiné větě a může tedy na rozdíl od věty vedlejší stát i samostatně mimo souvětí jako věta jednoduchá. Např. Ve souvětí Karel si oblékl kabát, protože byla velká zima je hlavní věta před čárkou, protože může stát sama o sobě, kdežto část souvětí za čárkou (vedlejší věta) samostatně stát nemůže.
Takže věta bude vypadat takto: Sousedovi psi na mě štěkali. Půjčil jsem Petrovi,Michalovi sešity.
a proč?to je jednoduché..psi sklonuješ podle mužského rodu vzoru pán...sousedovi páni-psi a sousedovi proč?protože si řekneš ti sousedovi psi..prostě když máš u ti na konci i tak u sousedů bude i taky..kdybys třeba měl větu...Markéta a Eliška skončily v běhu poslední.Tak oba dva jména máš ženský rod a řekneš si že ony skončily takže y (ony-na konci se píše y).A u té druhé věty to máš tomu samé...komu čemu jsem to půjčil?Petrovi a Michalovi podle vzoru pán(3.pád je pánovi takže Michalovi a Petrovi).doufám že jsem aspon trochu pomohla akdybys potřeboval s něčím pomoct tak ráda pomůžu..mi třeba mužeš napsat na email: helpmeplease11@seznam.cz
Michalovi bude měkké..jo kdyby to bylo takhle:Michalovy sešity jako zájméno tak to tvrdé ale pokud se jedná o ten případ jak jsi uvedl v předchozím příspěvkut tak měkké...a tím malým dotazam myslíš tu větu s epsy? jestli jo tak psy podle vzoru páni...velmi jsme si oblíbili sousedovy pány-psy a sousedovy se zase vztahuje na to psy takže taky tvrdé..asi by znělo divně kdyby někdo napsal Velmi jsem si oblíbili sousedovi psy. :D
Takové věty neexistují, je pouze souvětí souřadné a podřadné. Na internetu lze najít spoustu informací o této problematice - jen se trošku snažit. kovky-holka.blog.cz/...
Martinka chápe tuto větu tak, že sešity jsme půjčili Petrovi a Michalovi. Správně je třeba této větě rozumět tak, že Michalovy sešity jsme půjčili Petrovi. Oblíbili jsme si sousedovy psy - opět podle vzoru pán (sousedovy pány). A ve slově malý se píše "y", neboť je to přídavné jméno tvrdé (malý, malá, malé - vzor mladý).
no to je pravda tato věta je se dá vysvětlit 2 způsoby...Petrovi a Michalovi nabo michalovy sešity petrovi
Nedá. V tvém případě by věta zněla Půjčil jsem Petrovi a Michalovi sešity. Podle zadání je tedy jasné, že Jsem půjčil Michalovy sešity Petrovi. Správně je tedy Půjčil jsem Petrovi Michalovy sešity.
NO ANO TAK JSEM TO TAKY MYSLELA..aha a ted jsem si všimla že marecek tam spojku a nemá..tak se omlouvám ale na mojem počítači byl brácha a já seděla vedle něho a on mi to tak přečetl tu větu se spojkou a :D tak se omlouvám ale to jsem opravdu netušila že je to napsáno takhle..v tom případě je pravda že to má pouze jednu možnost.
ale podle mé druhé nějaké vymyšlené možnosti jsem to gramaticky měla správně.Porotže já jsem tvrdila že:Půjčil jsem Petrovi Michalovy sešity. a to je gramaticky taky správně jenže trochu jiné znění věty
Dovolím si oponovat. Lze napsat i "Půjčil jsem Petrovi Michalovi sešity". A to ve výjimečném případě, pokud třeba svoje sešity půjčuji kamarádovi, který se jmenuje Petr Michal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.