Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám tu dvě věty a chtěl bych se zeptat jaký slovní druh je "zelená"
1)Zelená je moje nejbolíbenější barva. - zelená je přídavné jméno
2)Moje nejoblíbenější je zelená. - je v tomto případě "zelená" podstatné jméno - podmět?
3) A pokud chci popsat přiložený obrázek PODSTATNÝM JMÉNEM, je slovo "zelená" správně?
Děkuji!
Slovo zelená je v obou větách (a i kdekoli jinde) přídavné jméno.
V první větě je slovo zelená podmět. V druhé větě tvoří spolu se slovesem "je" jmenný přísudek se sponou. Ale češtinář odborník by to možná určil obráceně. Zelená podmět, to ostatní jmenný přísudek se sponou.
Podstatné jméno od slova zelená je např. zeleň. Ale připojený obrázek je nejvhodnější popsat "zelená (barva)".
Děkuji za reakci!
Je zřejmě, že podmětem může být jakýkoli slovní druh.
Důležitá informace pro mě je, že "zelená" nikdy nebude podstatné jméno.
A pokud chci obrázek popsat podstatných jménem, asi by bylo dostačující pouze slovo "barva" ... případně tedy spojení "zelená barva" (což nepreferuji)
Pokud je tedy obrázek popsán pouze slovem "zelená" je to špatně, jelikož je to přídavné jméno, a to ve všech případech Děkuji!
Mám dojem, že si pletete slovní druhy /podstatné jméno, sloveso, přídavné jméno, zájmeno,.../
... a větné členy /podmět, přísudek, předmět, příslovce,../
No, to bych právě nechtěl.
Vidím to tak, že slovo "zelená" nikdy nebude podstatné jméno, v žádném významu ani pokud zastává jakýkoli větný člen (u rozboru).
A pokud se má obrázek popsat podstatným jménem, tak asi nejlépe zeleň ...
Podstatné jméno (též substantivum) je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností, dějů a vztahů. Je hlavním (i když ne jediným) slovním druhem, který ve větě vystupuje jako argument slovesa.
Takže by "Zelená" mohl být název obrazu (věc), nebo autorky obrazu (Eva Zelená - osoba).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.