Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anorganické názvosloví

Od: annnonym odpovědí: 5 změna:
Dobrý den potřebovala bych prosim pomoci jak vypadá vzorec těchto komplexů: dusičnandiamin vápenatý , tetrafluoroplatnatan tetraaminplatnatý.Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aladar
hodnocení

0x

Pokus o radu:

Zatím jsem v 2.dílu Remyho(1971) našel tetrachloroplatnatan tetramoplatnatý [Pt(NH3)4][PtCl4]. Chlor si nahradíte Fluorem snadno, ale s tím aminem tam nevím. Ten dusičnan jsem zatím nenašel.

hodnocení

0x

Další pokus o radu:

Našel jsem dusičnandiamin stříbrný [Ag(NH3)2]NO3. Analogicky tedy by [Ca(NH3)2](NO3)2 mohl být dusičnandiamin vápenatý. Bez záruky!

hodnocení

0x

Kation je Ca++, anion je dusičnandiamin => [NO3(NH3)2]-, takže T bude Ca[NO3(NH3)2]2.

OK?

To platí, že název v zadání je správný. Pokud by správné zadání znělo dusičnan diaminvápenatý, byl by vzorec

[(NH3)2Ca] NO3.

Správně by bylo [Ca(NH3)2](NO3)2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]