Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel - výpočet spotřeby vody za hodinu

Od: jykebara® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

syn mě požádal o pomoc s příkladem v Excelu.

Přiznám se, že i já jsem nad tím strávil dost času a nevíme si příliš rady.

Jde o celkem běžné zápisy vodoměru.

Zápisy se konají několikrát za den, ale velmi nepravidelně.

Máme vždy JEDNOTKY, DATUM, a ČAS, který se mění. Takže jsou odečty nepravidelné.

a/ Jaká je skutečná spotřeba vody za 1 hodinu?

b/ Jaká je skutečná spotřeba vody za 24 hodin?

Nepotřebujeme Průměr. Je třeba spočítat přesný výsledek na 4 desetinná místa.

Tabulka je v příloze.

Moc děkuji za vysvětlení. Jan

Spotřeba výpočet.xlsx12.93 kB

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ml1
hodnocení

3x

Dělám takové výpočty běžně, zde (v příloze) je tedy můj výpočet.

Samozřejmě jde vždy o průměry vztažené na hodinu nebo den. S těmi by se potom dalo počítat dál, pokud by bylo potřeba spočítat spotřebu za určitý den, tj. od 0:00 do 24:00, udělal by se vážený průměr podle toho, kolik hodin nebo minut (excel počítá se dny) zahrnuje ten který údaj. Prostě by se údaj v tom čase interpoloval mezi danými body (stačila by asi lineární interpolace). I to jsem několikrát dělal, dělám to tak hlavně s elektrikou, ale je to na delší vymýšlení, v tom smyslu, že to takto nevysypu z rukávu.

Každopádně tu musí být předpoklad, že mezi jednotlivými vzorky (odečty) se spotřeba neměnila.

Spotřeba výpočet.xlsx11.31 kB
ml1

Zkusil jsem doplnit výpočet pro 13.11. (další dny neni problém doplnit, to už je mechanická práce vložení řádku, zkopírování vzorců a oprava odkazů změněných tím vložením řádku), ale pořád je to odhad, přesné číslo by se získalo opravdu jen odečtem příslušného měřidla v daný čas, tedy o půlnoci. Je to na hodně desetinných míst, ale jestli máte primární data na celá čísla, tak víc než na jedno desetinné místo to nemá moc smysl (hodinový možná na dvě), protože pak už mátejen přesný součet nepřesných čísel.

Spotřeba výpočet.xlsx18.29 kB
hodnocení

Mov Vám všem děkuji. :)

halamus

Nezávisle na Vás jsem to udělal naprosto stejně (až na nepodstatné drobnosti, třeba u formátu čísla nemám oddělovač tisíců, máte výstižnější názvy sloupců...), až na spotřebu za 24 hodin, tam jsem nevěděl, co stím. Kouknul jsem na vzorec a bylo to jasné. Tabulku nepřikládám, byla by to duplicita.

Jak tu zaznělo, dá se různě interpolovat.

2024
hodnocení

1x

Z logiky věci nelze spočítat přesnou spotřebu za hodinu, pokud odečty nejsou přesně po hodině.

Za 24h přesnou spotřebu spočítat teoreticky lze, pokud se v oněch údajích najde alespoň jeden časový interval přesně 24h.

dam®

"průměr přesně" , u spotřeby, která kolísá, nelze, jen dlouhodobým měřění máte možnost mít odhad pro slušnou položku

hodnocení

Nikde nepíšu, že to potřebuji spočítat přesně. To jste si Vy vymyslel.

Potřebuji skutečnou spotřebu, dle dostupnýc dat, vypočítat v Excelu.

Tak nevím, kdo tu psal, že potřebuje přesnou spotřebu na 4 desetinná místa.

Nepotřebujeme Průměr. Je třeba spočítat přesný výsledek na 4 desetinná místa.

Tabulka je v příloze.

kdosi
hodnocení

0x

Skutečné hodnoty byste mohli mít pouze, pokud by se tam vyskytovala měření přesně hodinu od sebe (resp. přesně 24 hodin od sebe).

Rozumné odhady můžete získat tak, že u každého úseku si spočtete spotřebu a vydělíte délkou úseku a tím získáte průměr za ten úsek (v litrech za hodinu či jiných jednotkách). (Předpokládám, že "několikrát za den" je výrazně míň než 24x, a intervaly jsou delší než hodinu.)

Denní průměr pak můžete spočíst tak, že sečtete spotřeby v tom dni a vydělíte součtem těch intervalů (ve dnech).

Případně můžete zpřesnit tak, že z intervalů jdoucích přez hranici dne započtete jen poměrnou část odpovídající té časti v tom dni. *)

Případně se to dá dále zpřesnit tak, že se proloží křivka spotřebou i přez vedlejší dny a spočte se jen část spadající do toho dne a další statistické triky.

Ale pokud je to do školy, tak bych prostě spočítal průměry za nejmenší dobu obsahující hledaný interval podle *)

A výpočet bych udělal minimálně na 5 desetinných míst a zaokrouhlil na ty 4. (Nebo v excelu, kde se to počítá jako klasický čísla, to prostě zaokrouhlil na ty 4 místa.)

mathew
hodnocení

0x
Pokud chcete přesný výsledek tak to musíte změřit každou hodinu. Ideálně pokaždé přesně v celou. Jakákoliv jiná metoda měření vám dá pouze průměr, odhad...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]