Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet zrychlení

Od: hellokitty* odpovědí: 11 změna:

Kouzlo ve výtahu

Když je výtah v klidu osobní váha ukazuje 78kg. Když se výtah rozjede váha ukazuje 82g.

Dokážete tento jev vysvětlit? Jakým směrem se výtah rozjel? Nahoru nebo dolů? A jaké bylo jeho zrychlení?

Vím, že jede nahotu. Potřebuji vypočítat to zrychlení, nevím si s ním rady :( . Prosím pomozte. Předem děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

4x

Předpokládám, že váha při rozjíždění výtahu ukazuje 82 kg. Kdyby ukazovala méně než 78 kg, tak by se výtah pohyboval směrem dolů.

Celkové tíhové zrychlení se zvětší ve stejném poměru jako je poměr hodnot, co ukazuje váha.
(g + a) : g = 82 : 78
g je tíhové zrychlení, a zrychlení výtahu.
doplněno 20.03.11 12:48:

Kdyby váha ukazovala pouze 82 g, tak by se výtah řítil dolů téměř volným pádem.

Tak jsme se křížili; ale tu poslední poznámku, rasp. její důvod, jsem si neuvědomil.

hellokitty*
hodnocení

Takže zrychlení vypočítám 82:78? A výsledek by byl 1,051?

Ne tak docela. Tohle je poměr zrychlení, ještě to 1,051 musíš vynásobit gravitačním zrychlením g. A pak ještě, samozřejmě, dostaneš sumární zrychlení. zrychlení samotného výtahu dostaneš, když od tohohle výsledku odečteš g. (Samozřejmě za předpokladu, že v zadání je váha 82kg a ne 82 g)

doplněno 20.03.11 15:10:

Doporučuji zamýšlet se taky o tom, jestli tvé výsledky nejsou prostě nesmyslné (myslím tím neodpovídají zadání svým významem, ), například tady: zrychlení je fyzikální veličina, která má nějaký rozměr, konkrétně metr děleno vteřina na druhou ([m/sec²] a poměr vah je veličina bezrozměrná, je to vlastně 82 kg/ 78 kg a ty kilogramy se zkrátí. To znamená, že to ještě nemůže být správný výsledek bez ohledu na to, kolik to vyjde.

hellokitty*
hodnocení

Děkuju. Proto jsem se ptala jestli je to výsledek a nebo ne. V zadání má být 82kg

hellokitty*
hodnocení

Moc děkuju za vysvětlení. Už jsem to pochopila. A celé my to vychází, když si dosadím a vše přepočítám. děkuju

hm*
Čteš vůbec aspoň odpovědi?
Vždyť ti _petapeta_ napsal(a) celý vztah (g + a) : g = 82 : 78, z něj snad je naprosto zřejmé, že 82:78 ještě výsledek není.

A konec konců z toho mého by to taky mělo být jasné.

zajixxx*
hodnocení

0x

Výtah jede logicky směrem dolů...zryhchlení se počítá jako 1/2g*t*t, ale tudy cesta nepovede, co třeba taková potencionální (polohová) energie?

doplněno 20.03.11 18:15:

to nikdo neřek že ta druhá hmotnost je také v KG :)

Výtah jede samozřejmě směrem nahoru, a uvedený vzorec vzorec neslouží k výpočty zrychlení, (to je v něm obsaženo, ovšem při tomto frmalismu to zrychlaní g je gravitační zrychlení, které známe. Zrychlení ze počítá z Newtonova zákona, síla je rovna hmotnost krát zrychlení. V klidovém stavu na hmotnost (zřejmě) pasažéra (to tu není napsáno, ale ta váha musí nějaký objekt vážit, když ukazuje 78 kio) oůsobí jen gravitační rychlení a tomu odpovídá ta uvedená váha. Při startu výtahu se "váha" pasažéra zvětší o 4 kila, což je 4/78 původní váhy, samozřejmě při stejmé hmotnosti, tudíž to zvětšení váhy má na svědomí dodatkové zrychlení, které přidal výtah. Musí tudíž být ke gravitačnímu ve steném poměru.

Já to neřek hlavně proto, že jsem si nevšiml tohé chybného zadání, na to přišel Petapeta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]