Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet hodnoty x ze vzorce

Od: patricius odpovědí: 1 změna:
Ahoj, potřeboval bych pomoci s jedním příkladem. Mám spočítat velikost hodnoty x ve vzorci wustite minerálu o vzorci Fex-1O v krystalové mřížce. Nevím sem rady, ale na internetu je hodně příkladu, kde je ale uvedeno i různé poloměry, ale za mam v zadání jen hustotu a mrizkovy parametr, kde já neumím v krystalové mřížce identifikovat různé poměry a nevím je tam určit a nevím proč ty poměry tam jsou. Je to příklad jako na obrázku. Takže ze vzorce tohoto urcim objem na základě znáni hustoty a mrizkoveho parametru. Mrizkovy parametr se získá sečtením poloměru, ale to jsou iontové poloměry, které já mám najít v Fe hodnotu x, ze vztahu Fex-1O. Poslední 2 obrázky jsem našel na internetu i s mnohými dalšími, ale nenašel jsem jak vypočítát tu hodnotu x z prvního obrázku. To je myšleno ten ionic rádius. Jestli to mám vypočítat na základě vztahu poloměru v krystalové mřížce parametru nebo jak. Ale asi musím vypočítat objem, což je podle vztahu s posledního obrázku, ale nemůžu vypočítát vztah pro výpočet x. Pomůžete mi, prosím. Nevím jestli si ty iontové poloměry mám vyhledat v periodické soustavě prvku nebo je musím dopocitat a jsou jiné od znalosti hustoty a mřížkoveho parametru. Vím, ze je to jednoduchý příklad, ale nevím jestli to mám dopocitat na základě vztahu poměru v krystalové mřížce nebo ne. Objem se výpočita ze vztahu :
• ρ = Mr × Z / (V × NA)
Kde p je hustota, Mr molární hmotnost, Z počet jednotek na buňku s to je 4, takže uvažují ze je to 4 FeO takže Fe4O4 a z toho dopocitat tu hodnotu Fex-1O a V je objem a Na konstanta. Pomůžete mi, prosím?

Výpočet hodnoty x ze vzorce
Výpočet hodnoty x ze vzorce #2
Výpočet hodnoty x ze vzorce #3

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

patricius
hodnocení

Přidávám sem ještě 2 slidy ze školy na výpočet toho vzorce, ale nemůžu se k tomu dopocitat. Poradíte mi, prosím, Vím, ze mrizkovy parametr se skládá z poloměru iontu jednotlivých prvku Fe a O, jenže tam ještě musím vložit tu hustotu, takže se ta hustota musí vložit do vzorce pro výpočet objemu a vydelit to asi celkovým objemem toho minerálu wustite.
Výpočet hodnoty x ze vzorce #4
Výpočet hodnoty x ze vzorce #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]