Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet hm.% ze zadání - kyslíkat minerály

Od: patricius odpovědí: 1 změna:
Ahoj, potřeboval bych pomoci s výpočtem hm.% jednotlivých oxidů. Mám příklad, ale nevím jak dopočítat ty oxidy zpětné. Znám počet kyslíku 8 a jednotlivé apfu jednotky moly u jendotlivych prvku. Normálně nevím jak to počítat, ale mám vzorec pro výpočet hm.% ty moly u prvku krát molární hmotnost toho prvku děleno tím celkovým minerálem, ale nemůžu zjistit minerál a tak sečíst ty molární hmotnosti a vydelit to tím. Tak mi to nevyjde. Navíc k tomu parametru se taky nemůžu dopocitat.
Vzorec mám tento:
Obrázek 1
Ale neumím to spočítat. Na přednášce máme zadané normálně minerál, ale tady ten minerál neznám, jenom ty moly u těch prvku a celkový počet kyslíku.
Nevím jak to spočítat zpětné, jestli z toho určit oxidy jako Na2O, CaO, Al2O3, SiO2 a dohromady mě to dá 8 kyslíku, pak z těchto hodnot určíme molární hmotnosti a to jsou Na2O= 61,96, CaO= 56,078, Al2O3= 96 a SiO2= 60,08 a teď při známosti ze známe molární hmotnosti těchto oxidů s ty jednotlivé apfu moly u prvku se mám jak dopocitat k hmotnostnim procentům? Tady mám vyřešeny příklad, ale když budu vycházet z předpokladu, ze znám jenom ty molární hmotnosti a koncové hodnoty apfu a u těch kyslíku a prvku počet molu, tak i přesto to nedokáži vypočítat. To ten oxid musím nějak zjistit na základě těch prvku v empirickém vzorci, třeba na základě koncových členů jako když určim minerály ze zadání NaAlSi3O8 což je albit a CaAl2Si2O8 což je anortit a dohromady to dává 8 kyslíku, takže sečteme koncové členy jako 0,70 a 0,30 a to nám dává 1 a když to dam trojčlenka
Tak Na= 1….100% a 0,70….x% a výsledek Na= 70% a Ca= 1….100% a 0,30….x% a výsledek Ca= 30% a to jsou ty oxidy Albit …70% a anortit 30%, ale nechce se mi věřit, ze by to bylo tak jednoduché.
Obrázek 2
ale u mého příkladu není uvedena závorka, tak nevím jestli na základě prvku mám určit oxidy nebo to vypočítat ze zadání jako u plagioklas, ale dopocitat de neumím zpětné jen od znalosti hm.% těch oxidů k těm molum koeficientem ve sloupci 6. Řeším to už více jak týden a stále se němužu dopocitat od těch koncových členů ve sloupci 6 a ze znalosti molární hmotnosti těch oxidů co jsem si zvolil k hm.% těch oxidů. Pomůžete mi?
doplněno 22.11.24 15:14: Třeba v příkladě s plagioklas mám uvedeno hodnotu v apfu koncovou a z té hodnoty se musím dopracovat k hm.% přes ty kationtove a kyslíkové kvocienty , přes součet kyslíkovych kvocientu a faktorem( parametrem, který vznikne vydělením počtu kyslíku součtem těch kyslikovych kvocientu a následním vynásobením těch kationtovych kvocientu a získáním těch koncových hodnot. Rad bych to řešil pomoci hodnot x, y, z jestli víte co tím myslím, rovnicemi, soustavou rovnic, jestli se takové příklady daji takto řešit a jestli to musí studenti řešit skrze rovnice protože já si to v hlavě nedokážu představit. Můžete mi pomoci, prosím…

Výpočet hm.% ze zadání - kyslíkat minerály
Výpočet hm.% ze zadání - kyslíkat minerály #2

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zu první úlohu ti spočítám V Ecelu nebo OpenOffice jedna dvě. Vyrobím tabulku:

Prní řáderk zn. prvků, druhý řádek molární hmotnosti prvků a třetí řádek koeficienty. Na čtvrtémm řádku hmotnosti a molární hmotznost látky, která je sučtem hmotností. V posledním řádkuje pro každý prvek

vztah hmotnosti daného prvku *100/ celková - molárrní hmotnost.

Na Ca Al Si O Mol.dm.

M 22,99 26,98 53,96 28,09 16,00

Koef. 0,70 0,30 1,30 2,70 8,00

hm.prvků 16,09 8,09 70,15 75,83 127,99 298,16

% prvku: 5,40 2,71 23,53 25,43 42,93 100,00

Myslím že tohle je pracný, ale spolehlivější postup. Já ti toho víc neporadím, učil jsem se záklasdy tohotžo oboru v době, kdy byly jen mechanické kalkulačky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma molární hmotnost

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]