Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poměr mléka a tuku

Od: pest® odpovědí: 6 změna:
Spíše jsem zachytil ve škole od kolegy a tak mě zajímá odpověď...mléko má 4%tuku v jaké poměru je v litru tuk:mléku...ono asi bude problém v tom jestli bereme tuk vs litr mléka, nebo tuk vs zbytek kapaliny. V tom prvním případě beru jeho odpověď 1:25 ale pokud budu řešit poměr tuk vs mléko bez tuku tak je poměr přeci 1:24 ne? Nebo uvažuji blbě. Diky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Můj názor - pokud bychom chtěli být přesní, tak by muselo být řečeno:
Ve 4% (čti čtyřprocentním) mléce jsou 4 % (čti čtyři procenta) tuku.
Ve 4% mléce je tedy 1/25 tuku a 24/25 0% (čti nulaprocentního, beztučného) mléka.
Ve 4% mléce je poměr tuku a beztučného mléka 1:24.
Je jedno, jestli se bavíme o jednom litru, nebo o třeba sto litrech.
Ať má ta bílá tekutina 0 %, 1,5 % nebo třeba 3,5 % tuku, pořád je to nazvané jako "mléko", tudíž je nutné vždy specifikovat pomocí %.
0% vipfoodwine.cz/...
1,5% google.com/...
3,5% google.com/...

hodnocení

0x

Zdravím,

hezký chyták... :)

Ale myslím že uvažujete dobře, pokud mléko 1000ml obsahuje 4% tuku, tak 1000:40=25, takže 1:25

Pokud budete považovat tuk samostaně 4% a do celého litru zbývá 960ml, tak 960:40= 24, takže 1:24

(možná jsem výpočty zjednodušil.. )

Áále...., třeba se mohu plést.. Předpokládám že se někdo další přidá k odpovědi.. Už jsem ze školy hezkou řádku let :))

ps: úplně jiný a možná hloupý příklad, mimo otázku.. Když např. míchám do motorové pily nebo křovinořezu benzín s olejem, nejčastěji do moderních 1:50... Tak ve skutečnosti (asi jako každý) vezmu 5L benzínu a přidám 0,1l oleje..

Ale tím získám roztok o objemu 5,1l.. A pokud bych měl rozpočítat tento sloučený roztok a poměr ředění, tak to asi také není přesně 1:50 že? :) ... nebo ano?

Pěkný večer :)

riva
hodnocení

0x

Představte si "supermléko", které má 50% tuku. A hned vám budou zřejmé odpovědi na to, kolik je v supermléku tuku a jaký je poměr netuk:tuk v takové kapalině.

halamus

Supermléko mě nenapalo, já pomyslel na 50% ovocný destrilát..

ml1
hodnocení

0x

A ještě je otázkou, jestli jsou to hmotnostní nebo objemová procenta.

Z nákupů mléka vím, že pod 3 g na 100 gramů je to břečka, že správné mléko má tak 3,3 nebo něco takového okolo. Když se blbě kouknete, tak koupíte smetanu nebo šlehačku se 33 (což se taky už někomu stalo). A vím to protože výrobci vymýšlí různé fígle a různá podivná označení. A ještě je potřeba dát si pozor na to, aby ten tuk byl opravdu mléčný, už jsem viděl i složení typu odtučněné mléko a rostlinný tuk (ve složení prostě musí být kravské mléko nebo třeba po italsku latte vaccinate a nic jiného).

Pro 4% to neni ještě takový rozdíl (je to podobná logika jako jestli je chyba (nejistota) měření vztahovaná k naměřené nebo skutečné hodnotě (skutečnou přitom nikdo nezná)), ale jak by bylo procento větší, tak už to rozdíl bude.

jaj*
hodnocení

0x
Bere se to jako tuk vs mléko. V šíleném případě by bylo 50% tuku, takže 50 gramů tuku v 100 gramech mléka. Vždycky to je ta část/ celek. Hmotnostní zlomek je jako hmotnost části/ hmotnost celku ( včetně té části)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]