Nejste přihlášen/a.
Jsem stará vysloužilá kantorka ze školky a pak i ze školy. Tedy předškolní věk a 3-5 třída. Jsem hluboce přesvědčená, že škola má učit a rodina vychovávat. Vědomostí do dětí školství dostane tak akorát. Nemá smysl dělat z dětí chodící encyklopedie, navíc s mobilem se strejdou Gůglem a tetou Viki, v ruce. Co dětem chybí, je samostatné myšlení, samostatné řešení problémů. A to nějak ani škola, ani vy, nenabízíte. Mravní hodnoty, společenské, psané i nepsané zákony, to by mělo být věcí rodičů. Samozřejmě, že škoa tohle nemůž opomíjet, ale nemělo by to být prioritou školství. K tomu by měla být rodina a rodiče. Navíc, stále si myslím, že velmi často není potřeba vychovávat, ale je důležité jít příkladem. Mnohdy by vzdělávání měli absolvovat rodiče. Občas mi děti přijdou jako absolventi dětského domova. Tam také neví, že se krájí a maže chléb a jak se vaří brambory, že se myje nádobí atd. Vědomosti dětem rozhodně nechybí, ale chybí jim praktické poznatky, zkušenosti a praxe. A to za rodiče neudělá vůbec nikdo.
Jen tak pro doplnění vědomostí o dnešní generaci, označovanou jako generaci Sněhových vloček.. ODKAZ
Na školách se žáči neučí hromadu věcí, zmínil bych hlavně měřítko obce a okolí. Vůbec neví v čem jejich vesnice v historii figurovala, neznají místní dominanty (kostely, lidovou architekturu, pomníky, smirčí kříže, ...), kde co dříve obci bylo, zemědělskou techniku (fukar, mlátička, ...), neznají své okolí - geograficky. Je-li naprosto výměčně orientační aktivita v tělocviku v jiné vesnici v okolí, tak oni vůbec neví jak tam přijet. Jak se tam na kole dopraví? Vždyť kolo používají jenom do školy a zpět. V drobném muzeu 10km vzáleném nikdá nebyli. Co znají je akorát dům, mobil, zahrada, a moře v Chorvatsku; u odrostlích dětí blízké město, kde mohou něco koupit; popřípadě blízký vietnamský obchod (tam si také můžou kopit zbytečnosti). Pofinancované školy - kroužky ubohé. Sport u dětí žádný, pro ně kroužek nejlépe placený dojížděním autobusem do města na karate apod. Chybí vztah ke krajině - k zemědělství, zeptejte se kolik dětí na vesnici by chtělo zahradu, u děvčat typuji méně jak 50%. Místní kultura pro děti neexistuje. (nejsem rodič, ale mám mladší sourozence)
@mleko Nejde o to aby věděli jak funguje mlátička, ale aby ju poznali. Zemědelství k vesnici patří a je chyba se o tom neučit. Poznat zemědělské plodiny, aby pak děcka (nebo dospělí) netrhali krmnou kukuřici pro dobytek v domění, že je k jídlu nebo na popcorn (krmná nelze rozpoznat od té pro lidi). Standart pro města se nedá aplikovat na vesnici. Pak to dopadá tak že si lidé z města koupí na vesnici pozemek a nechají si tam postavit dům, který tak výrazově nepatří, např. všechny domy v té vesnici jsou řadové okapem do návsi a někdo přijde a postaví si samostatný dům štítem do návsi, proto jsou nutné regulační plány; anebo tam postaví velkou tovární halu, měřítkem, který zcela neodpovídá. To je teda vztah ke kultuře.
Taky bylo by dobré vědět něco o právech a zákonech v obci, např. když pak žáci budou studovat jinde, a budou na internátě/kolejích jak je to s odpuštěním poplatků za vodu či kanalizaci.
Co takto vyměnit rozbitý vypínač apod. místo zametání před školou v pracovních činnostech? Dříve byly nějaké dílny, to už fčil není. Když je málo řemeslníků, tak ať se řemeslníci věnují něčemu důležitejšímu.
Zrovna "elektrika" patří mezi UTZ, kdo na to nemá papír, tak důrazně doporučuji na to nesahat.
"aby pak děcka (nebo dospělí) netrhali krmnou kukuřici pro dobytek v domění, že je k jídlu nebo na popcorn (krmná nelze rozpoznat od té pro lidi)" A jak je to budete učit, když to nelze?
A k čemu prosím je člověku to, že rozpozná mlátičku a fukar?
Psaní všemi deseti. Všichni píšou na klávesnici, téměř nikdo to ale neumí. Špatný prstoklad se později blbě odnaučuje.
Naučit děti opět mluvit na živo tak, aby se nebály navazovat vztahy, vyřizovat cokoli ústně nebo po telefonu.
Od útlého dětství učit finanční gramotnost.
Klasická klávesnice je už skoro půl století (od zavedení terminálů a počítačů) překonaná. Že se ten neergonomický a ruce a prsty ničící paskvil ještě drží při životě, je spíše známka globální retardace než symbol efektivnosti.
Problém je taky v tom, že se nic lepšího neujalo, i když nejrůznějších pokusů je plno.
Od různých ergonomických, lehce zvlněných, až po individuální stavby s mnoha plány a jejich přepínači a minimem kláves, nebo naopak s mnoha klávesama a dalšími doplňky, pedály nevyjímaje.
Těch různých návrhů jsou tisíce a přesto žádný tu klasiku nepřeválcoval ani v rámci relativně malých komunit.
Ale jestli máte nějaký zajímavý nápad, jak by to mohlo vypadat líp, tak si ho rád přečtu a případně i prohlédnu.
smode, je mi s podivem, že se zamýšlíte nad prstokladem lékaře, ale vůbec vás nezajímá, co všechno on má v hlavě a musí to použít na to, aby vám pomohl. Jen tak, pro srandu. Umíte vyjmenovat ihned z hlavy léky, jejich sílu a použití, které berete? A lékař, kromě jiného má v hlavě celou lékárnu. Nemá cenu o tomhle přemýšlet. Jen tak, pro zasmání. 4roky jsem musela hrát na klavír, včetně maturity. 10let v kanclu u psacího stroje, dalších cca 15 let u PC. A myslíte, že se něco změnilo? Datluju stejně dvěma ukazováčky a jedním palcem stále a stále s chybami a překlepem. Je to stavbou mozku. Na blbostě, jak říkala maminka, to ty jsi kadet. Fakt si myslíte, že lékař si zaslouží vaše pohrdání? Skutečně?!
No nevím, když jsem u lékaře, tak to bušení do klávesnice mu zabere zlomek toho času, i kdyby ho vypustil zcela, tak za den neušetří čas ani na jednoho pacienta ...
I když zrovna neprogramuju (tam se používá řada paznaků a každý překlep je problém), ale píšu třeba dokumentaci, tak stejně víc času strávím rozmýšlením co a jak napsat, než samotným psaním ...
dneska už je třeba nenaučí čtení ručičkových hodin... jinak už za mě jsem nadával, že třeba nikdo nenaučí jak vyplnit formuláře z úřadu...daňové příznání a podobně..
"dneska už je třeba nenaučí čtení ručičkových hodin" ale tak to není... možná jste to myslel jako nadsázku
no...nemyslel...bohužel...před 3 rokama byla dcera mojeho kamaráda v 6. třídě...a musel jsem jí to učit...to, proč jí to nenaučili do té doby ani rodiče...nechme teď stranou...60tková soustava ji níc neříkala
Ahááá, tak tak to je!Ručičkové hodiny! Pravnuk 4. třída dostal od babičky hodinky a ani se na ně pořádně nepodíval. Sedla jsem si k němu, jakože o hodinky velký zájem. Byl napučený jak papuč a vůbec nechtěl reagovat. Myslela jsem si ledacos, ale nikdo z rodiny není úplně blbej vždycky nějaká jiskérka inteligence je. Vůbec jsem nevěřila, že on hodiny neumí. Občas se z rodiny někdo zmínil, že se pokoušel, ale setkal se pouze s divokým odporem, tak toho každý nechal a nikdo až doposud nechápeme. A ono to není zas až tak nezvyklé!
Na cestě se chlapec ptá mužského, kolik je hodin Pán koukne na hodinky a řekne: 16.36. Kluk uroní slzu "A zas vím prd!"
Povolené jsou ty, které nic neznehodnocují.
Myčka nádobí znehodnocuje - každý, kdo ji má, nadává, jak má zašmudlané nebo dokonce obroušené, matné, omlácené a na dotek totálně nepříjemné nádobí. Já jako host na takové nádobí také nadávám.
Myčka je nesmysl.
Nashle a nestalkujte mně, je to trapné a působíte jako 2 úchyláci - kdosi i mléko. Přezdívky jak z 1. ročníku základní školy, stejně tak ty dětinské komentáře.
@chlochydess - Myčka je nesmysl.
Máte naprostou pravdu - stačí mít dost dětí A co energie se ušetří
Ještě jednou se přemůžu a zeptám se. Kdo tady vlastně nadává na myčku? A proč myčku ne a pračku ano, však to je úplně stejný, jen na jiný věci.
@jenyk chlorydes tu na poradně rozdává "rady", jak každý vždy musí mít vše podle něj.
Někdo se tu ptal, co udělat, aby mu nová myčka myla stejně dobře jako ta stará, následně se ukázalo, že když do nádržky na leštidlo bude lít leštidlo, nikoli ocet, tak bude vše jak má být.
Chlorydes do toho začal propagovat, že otázka nebyla o tom, jak zprovoznit myčku, ale jestli je myčka škodlivá a jediná správná odpověď je, že je škodlivá a musí se vyhodit, protože on ji nemá. Zatímco pračku má, takže pračka je užitečná.
Stejně tak na to, že si někdo koupil škrabátko na záda, kam si nedosáhne, vystartoval, že si nikdo nemá co kupovat z číny, protože ON si na prdel dosáhne a tak jsou škrabátka zbytečná.
Stejně tak tvrdil, že ON ženu nemá, protože by ještě mohla chtít děti a tak to máme všichni udělat jak ON.
Stejně tak v řadě dalších otázek si odtáhnul vlákno k něčemu s otázkou nesouvisejícímu, co primárně zajímá JEHO a tak to ostatní taky musí upřednostnit před řešením svých vlastních problémů, zejména těch, které řeší původní otázku.
Poslední dobu si tu urputně buduje pověst brouka Pytlíka, který ví všechno nejlíp a všichni ostatní to musí dělat podle něj.
Líbí se mi, jak uživatel kdosi ještě v půl třetí ráno studuje staré diskuse zde na Poradte, a jelikož jej moje osoba budí i ze sna a nedovede na mě zapomenout (jistě za přítomnosti jeho či její noční tumenescence), potvrzuje mou významnost a vlévá mi tím nové síly i motivaci do mého konání.
Jde vidět, že mám věrného fanouška ne-li ultra-fan, který pilně sleduje každý můj krok a jistě se doma sžírá, že se mu o mně může jenom vlhce zdát. V reále se se mnou nikdy nesetká a asi právě kvůli tomu je tak strašně frustrovaný a podrážděný. Holt, a co já s tím. Každá výrazná osobnost má své fanoušky, takže se samozřejmě nemám čemu divit a vážím si toho.
Takže děkuji pěkně za nového zamilovaného fanouška. Jo a umyjte si nádobí, máte jej zadrbané od myčky.
Hezký den.
Tak vidíte. To já to cachtám ve dřezu, mám to zhruba 10 až 50x rychleji, než Vy, samozřejmě za zlomek ceny, protože jsem žádný krám nekoupil, navíc jsem nemusel do kuchyně dotáhnout krám o objemu 2m krychlový, takže si můžu po umytí nádobí ještě i zatančit nebo si v kuchyni klidně postavit stan. Kdy jste naposledy stanoval v kuchyni? No nikdy - nemáte kde, protože tam máte krámů jak ve vetešnictví.
To Vy musíte myčku naložit, smrdí Vám to tam, čekáte, než to naplníte, pak musíte čekat, než se to vypere, pak musíte nadávat, že to máte zapatlané, takže vyndat, orajbat růčo nebo pokud ne, zas pustit režim (takže 2x spotřeba), zas čekat, poté to vyndavat, pak to dávat do poliček. Takové absurdně trapné mrhání časem, energiemi a financemi je k smíchu snad všem.
Víte, já si svého času vážím. Takže ja mám umyto za 3 minuty, Vy za 3 hodiny. Pokud počítat neumíte, to se již jmenuje analfabetismus. S tím Vám ale neporadím, já počítat umím.
@chlochydess - Pokud počítat neumíte, to se již jmenuje analfabetismus.
Technická poznámka - "analfabetismus" je neschopnost číst a psát. Neovládání základních početních úkonů se nazývá dyskalkulie. Udělejte si v tom pořádek, ať tady nejste za ...
Myčka to umeje z 10 l vody, ve dřezu to samý umeješ cca 80 l vody... Takže energeticky bez myčky moc neušetříš, no ale samozřejmě když u toho stojíš a nemáš co jinýho na práci, Máš 3 hrnky za tejden a již ve fabrice, no tak asi myčku nepotřebuješ, navíc nejspíš bydlíš v nájmu...
Ale podobně bys to mohl mít s prackou, ale tu ti asi pronajímatel v bytě nechal že?
Ps: Domnívám se, že libovat jsi v otrockých ruty ních pracích není moc moudré, to už si můžeš přečíst Vergilia v originále nebo dělat něco užitečnějšího než to, co zvládne levný robot... Je to jenom o tom, jestli opravdu to máš za 3 min. za týden hotový
Pacientko, já si myslím, že takový jsme všichi. "Nejdříve zachraňte sebe a pak ty ostatní". A´t je to havárka auta, letadla, lodě. Jako raněná, bezmocná, mrtvá jste těm potřebným prd platná. Nikdo se sesmí spoléhat na někoho, brát na sebe jeho zodpovědnost, jeho rozhodnutí. Každý se s životem rveme jak umíme. Chvíle klidu, pohody a štěstí jsou na to, aby každý chvilku odpočinul a nabral sílu, protože za 10 minut, zítra příjde od života dobře mířená čenichovka. Pumelice jako blázen! Svět je hodně podivné místo.
Život je nesmírně těžký, ale já ho žiju moc ráda.
chlastat, šlukovat a fetovat...
a teď vážně:
být kreativní; umět se učit, protože to chci; finanční gramotnosti; sociální komunikaci; velkorysosti a ohleduplnosti; chtít pomáhat slabším a umět se dělit; žít zdravý život po fyzické a hlavně psychické stránce a úplně nejvíc nečekat a žít ten život naplno teď
tak v tom věku naučit dídtě správně držet příbor, nemít při jídle opřené ruce o stůl...nejíst z talíře od prostřdka..věk 2 roky je na to akorát..
Je to sice téma tak na hodinu, na druhou hodinu kritické myšlení, aby nevěřili každé blbosti, na kterou natrefí na síti nebo co jim kdo poví. Nebezpečný dihydrogen monoxid.
idnes.cz/...
Do 5 až do 6 let je potřeba děckám vnuknout nějakou motivací učit se, a nestát se produktem sociálních sítí, na které se aplikuji algoritmy, nějak si to ale neumím představit na cizí děcka, tohle do nich aplikovat, to by mi nikdo nezaplatil ...
To musí dávat rodina, dětská se formují podle toho, co vidí ve své rodině, a ne že někde půjdou na hodinu na týden? Ty hloupější rodiče samozřejmě nikam svá dětská takhle posílat nebudu a ještě za to platit, takže tím nezměníte vůbec nic...
A ty úspěšný dětská se od těch druhých liší jen v tom, že mají disciplínu, vydrž, pili a vědí co chtějí, a vědí že to nesmí vzdát při prvním druhém 50. neúspěchu ale můžou to prostě urvat, jenže, tohle musí mít v sobě už od těch dvou let
To je ale ovšem chybou dnešních zbytečně hyperprotektivních rodičů, kteří si vědomě vychovávají roztomilé sněhové vločičky. Ve škole by tedy uspěl leda tak kurz "Jak mamince vysvětlit, aby mě pomalu jako puberťáka nevozila v plenkách učitelce až pod nos".
Děti se dnes naučí prd, protože za ně skáčou matky fotři a tím dětem zabraňují v základním rozvoji normálních dovedností, jakými je třeba krátká cesta do sídlištní školy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.