Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsem v druháku a těžce plavu v matice, prosím, pomůžete mi někdo se zadáním? - Je dán čtverec ABCD, a = 4cm. Otočte ho proti směru hodinových ručiček kolem jeho středu o úhel velikosti 45 stupňů.
Ahoj,
téma je "otáčení" = shodné zobrazení, můžeš si projít si např. toto: cs.khanacademy.org/...
Náčrt - viz níže (je to jen náčrt)
V tomto jednoduchém případě možná spíš než otáčet každý vrchol pomocí kružítka a úhloměru (to je ale taky potřeba umět) - bude přesnější a jednodušší postupovat takto:
1/ čtverec ABCD, a = 4 cm,
2/ středy stran, osy stran - prodloužit je (čárkovaně), střed čtverce S
3/ kružnice se středem S, která prochází vrcholy A, B, C, D
4/ čárkované vrcholy leží v průsečíku kružnice a os stran podle obrázku (pozor na pořadí vrcholů - jsou otočené proti směru hod. ručiček)
5/ výsledný čtverec
Spáchal jsem to v Inkscape a vyexportoval jsem do PDF a pak ještě víceméně náhledový obrázek pro vložení sem.
Jsou tři soubory, vizuálně stejné, co si kdo otevře, je jedno. SVG se dá načíst coby vektorový obrázek do různých offisů.
| rotace čtverce.zip | 8.62 kB |
S přeháněním to je už 100 let, co jsem měl naposled měl ve škole geometrii. Udělal jsem to "normálně", začal jsem vlevo nahoře a postupoval jsem ve směru hodinových ručiček.
Koukám, že @mirek2 to má, tak jak píšeš.
Co mě fascinuje, vrcholy se popisují proti směru hodinových ručiček a otáčí se směru hodinových ručiček.
Otáčí se proti směru hod.ručiček, stejně jako například při vynášení úhlů na jednotkové kružnici. Můžeš se tak teď té své fascinace zbavit. ![]()
Ve školometské matematice se sice vrcholy značí proti hodinám a úhly také čtou proti hodinám, ale v praxi se používá čtení úhlů po hodinách a pak Y je 90°po hodinách od X a značení vrcholů také, a zásadně úhly se značí geodeticky, ne školometsky, čili vrchol úhlu je index vlevo, levý směr(rameno) je ten druhý index a pravý směr (rameno) je ten třetí index, to proto, že je to přehlednějíš kvůli výpočtů, třeba omega ijk = sigma ik = sigma ij pořád je vlevo index vrchol (odkud) a vpravo index směr (kam).Značení indexů koresponduje se směrníkem sigma ij a délkou spojnice S ij. Takhle se to používá asi 250 let, takže školometská matematika a její dost pochybné značení se v praxi neužívá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.