Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dohledala jsem, že manžel mé tety je můj strýc, i když nejsme pokrevní příbuzní. Platí to tedy i naopak a já jsem jeho neteř?
V tom případě je i on můj nevlastní strýc, nebo je prostě strýc? Protože jsem našla informaci, že strýc je i ten nepokrevní.
Ano, je váš nevlastní strýc.
Jak si budete navzájem říkat je ale na vás.
"Nevlastní" je takové dost odtažité, naznačujete, že s ním nemáte nic společného, nic jste po něm nezdědila, zvláště ne vlastnosti a nemůžete za to, že se takový člověk do vaší rodiny přifařil. Nebo se to používá, pokud je to opravdu potřeba rozlišit, třeba u dárcovství orgánů a podobně.
Jenom "strýc/neteř" je taky správně, používá se to běžně a normálně to není potřeba rozlišovat.
"Strýčínek/neteřinka" je o dost důvěrnější, ale někteří to používají pro vyjádření bližšího vztahu, jiní si třeba říkají prostě křestními jmény a berou to jako součást (širší) rodiny.
Dalších variant jde vymyslet spoustu, pokud nejde o vyplňování dokumentů a úřední záležitosti, tak je to jedno.
(Nemluvě o tom, že děti někomu říkají "strýčku" i když není členem rodiny a později mu říkají třeba "tati", nebo "Pepo".
A dříve se na vesnici používalo "strýc/teta" pro všechny starší osoby všeobecně.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.