Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Člověk s psychickými problémy a dokončení středoškolského studia

Od: emil odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

rád bych Vám položil dotaz ohledně studia. Chci si dodělat maturitu, protože je mi 30 let a mám jen základní vzdělání. Když jsem byl na střední škole, nebyl jsem schopen z důvodů psychických problémů (sociální fóbie a spojené úzkosti, později deprese a další) dokončit 4. ročník, a to ani opakovaně v následujících letech. Naposledy jsem se na tu školu přihlásil v ročníku 2019/20, ale jako mnohokrát předtím jsem se psychicky "rozložil" již na podzim a studium nezvládl.

Kvůli psychických problémům mám již od té doby invalidní důchod, 3. stupeň, a to platí i dnes. Přestěhovat se jinam, do jiného města na stejný nebo podobný obor, je reálné, že by mi vycházely vstříc vzhledem k těmto problémům? Dost se obávám, že budu muset opakovat dost roků a že mě to od studia odradí a moje psychické rozpoložení, zvláště, když to v životě hapruje i v prakticky všech dalších oblastech. Bez maturity jsem ale v podstatě... vyřízenej. Znalosti a intelekt nebyly nikdy problém, paradoxně jsem patřil k těm nejlepším. Dost se obávám lidského nepochopení, ne studijních nároků. Preferoval bych individuální vzdělávací plán, nedokážu si vůbec představit být ve třídě s lidmi mladšími o 11-12 let a v takovém případě bych to velmi pravděpodobně znovu vzdal.

Děkuji za případnou odpověď a čas věnovaný přečtení a zodpovězení.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danc
hodnocení

6x

Nijak to nezlehčuji, ale nebudete stejné problémy řešit v zaměstnáních?

erik
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Ano, podobné problémy jistě v budoucích zaměstnáních řešit budu, ale na dost běžných pracovních pozic zkrátka maturitu požadují a již tak jsem v komplikované životní situaci a prakticky se nemám na koho obrátit.

lmgify
hodnocení

3x

1. Co to bylo za obor? Třeba se učí v dálkovém studiu. Je to státní škola, takže zdarma. Mohl by sis možná dojednat v denním studiu (kdyby se obor neučil v dálkovém) ten individuální plán na základě lékařského posudku (sociální fóbie nebo co máš). Ptej se v té škole.

2. Od ukončení studia je to 10+ let. To ti asi už nic neuznají. Ptej se ředitele školy. To by znamenalo znovu 4 roky.

3. Pracuješ doteď? Jestli jsi chytrej, jak píšeš, tak doučit se sám čtvrťák z koupených učebnic nemůže být problém a místo v oboru bys mohl pravděpodobně najít i bez maturitního papíru. Do životopisu dáš: "nedokončen 4.ročník ze zdravotních důvodů, dobré akademické výsledky (poslední průměr 2,1); učivo doučeno později v osobním volnu"a celý životopis budeš spíše zaměřovat na předchozí práci a úspěšně dokončené projekty v oboru, ve kterém hledáš práci (což asi také bude obor toho nedokončeného vzdělání). Jestli chceš práci mimo obor, tak to je ještě jednodušší. Stejný životopis, jen nemusíš tak zapracovávat to pozdější doučení odborných znalostí

4. Jestli máš sociální fóbii z pracovního kolektivu nebo se hroutíš z tlaku zodpovědnosti, tak nemyslím, že zisk maturity to nějak změní

Ať se daří.

id
Tazatel má 3.stupeň ID, kde se předpokládá, že nepracuje. Předpokládám, že nedělal nikdy.
lmgify

Neznám podmínky ID, jestli je třeba možnost přivýdělku nebo běžného výdělku při pozastaveném ID ...

Chtěl jsem mu jen říct, že i bez maturity lze získat spoustu maturitních míst, když má člověk znalosti a předchozí historii úspěchů v oboru nebo když začne ve firmě o několik vzdělanostních úrovní v oboru níže a rychle se vzhledem ke znalostem propracuje na maturitní pozici v té firmě nebo po (několika) změnách zaměstnavatelů (každá další změna = více jeho historie a úspěchů v oboru pro uvedení do životopisu).

danc

3. ID se tuším počítá s průměrné mzdy. Takže pokud nikdy nedělal, tak je ve velké výhodě.

erik
hodnocení

Děkuji za reakce. Cením si toho.
Byl jsem na průmyslovce. Obor se bohužel hodně změnil, již tehdy jsem si navzdory výsledkům nepřipadal jako někdo, kdo by v takovém oboru byl schopen obstát a pravděpodobně jsem se měl vydat jiným směrem a hodil bych se na jiné věci (jenže nevím na jaké).
Snažil jsem se pracovat, ale v dělnických pozicích jsem nikdy nevydržel. Proto mám jen nízký ID.

lmgify

Chtěl jsem psát, že tvůj velký problém asi bude, že i ve 30 ještě nevíš, co chceš dělat za práci, když v oboru neplánuješ pracovat. Nemá tedy ani moc smysl ztrácet tam v nejlepším případě rok učením se něčeho, co stejně nehodláš použít.

Na druhouu stranu píšeš, že jsi se o pár "maturitních"míst ucházel, takže máš představu o tom, co bys chtěl dělat nebo co by tě bavilo a to je dobré znamení. Protože kde je zájem a vůle, tam je i cesta, jak se k cíli dostat. Teď jen tu cestu musíme najít.

1. určitě pokračovat v posílání životopisů (dále "CV") s tím přípiskem, co jsem uvedl výše ("nedokončen 4.r. ze zdr.důvodů, do té doby dobré stud.výsl., průměr 1,9)

2. stejně silně zdůraznit v CV předchozí nekvalif./podkvalif. práce (důvod odchodu: práce mě nenaplňovala, hledám náročnější, iniciativnější, více tvůrčí, techničtější, ... (doplň si svoje) ... práci)

3. do průvodního dopisu k CV napsat, že i kdyby tvoje předchozí pracovní zkušenosti nebo vzdělání nesplňovaly plně požadavky na kandidáta na danou pozici, měl bys velký zájem začít na nižší pozici, přesvědčit je o svých schopnostech a časem se propracovat na tu pozici. V nejhorším zůstaneš na té nižší pozici. Po čase ale můžeš tuto pozici přidat na CV a na základě této pracovní zkušenosti se ucházet (v jiné firmě) o práci na pozici v tomto oboru, na kterou jinak chtějí lidi s maturitou. Předchozí pracovní zkušenost v oboru se cení více než starší vzdělání v tom oboru.

4. místo čtvrťáku na průmce si můžeš udělat od Úřadu práce rekvalifikační kurz v oboru, který tě zajímá. Bude to dokončené vzdělání na CV. Oficiální seznam kurzů je online ( 1, 2). Problém mohou být ty sociální kontakty v tom kurzu.

Hodně úspěchů! *palec2*

@danc 3. ID se tuším počítá s průměrné mzdy. Takže pokud nikdy nedělal, tak je ve velké výhodě.

Nemáte pravdu. Z průměrné mzdy se počítají pouze tzv. invalidní důchody z mládí, tedy případy, kdy invalidita 3. stupně vznikla před dosažením 18. roku věku. Lidé, kteří se narodili jako postižení, kluci, kteří v 16-17 letech machrovali před holkami, skákali do neznámé vody a zlomili si páteř... Nezávidím to nikomu z nich.

hodnocení

3x
Dobrý den,spíš bych se zaměřila na to,jestli opravdu maturitu potřebujete. Máte nějakou vizi,jak byste vzdělání využil? Protože jestli máte vážné psychické problémy,těžko asi zvládnete tlak v běžném zaměstnání. A například do chráněné dílny můžete i bez maturity. Nebo chcete podnikat? Jinak jestli zůstanete v id 3.stupne,tak je Vám to celkem k ničemu a vystavujete se akorát zbytečnému stresu. Zvažte to. No a jinak dost oborů už se dá studovat dálkově

hodnocení

3x

Aky je vas plan a ciel? S invalidnym dochodkom na taku diagnozu vas tazko niekde zamestnaju a doma budete mat kdesi odlozene maturitne vysvedecenie, aby mal na co padat prach.

Uz teraz sa snazite vyhnut kolektivu v skole a nejako to uhrat na dialkove vzdelavanie. Maturitu samotnu ale takto zlozit nemozete, musite ist na skusku osobne.

hodnocení

1x
Můžete studovat dálkově. Počítejte ale se školným. Ale nebývá nějaké astronomické.
prace.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]