Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jít na VŠ ve 22?

Od: modrym odpovědí: 17 změna:
Zdravím, je mi 21 a letos jsem teprv ukončil SŠ. Asi se budete ptát proč tak pozdě? Jelikož jsem měl odklad, plus opakování ročníku.Letos jsem se chtěl hlásit na vysokou avšak jsem nestihl přijímačky, a na 2. Kolo nic v mém okolí nebylo smysluplného co bych chtěl studovat.Uvažuji, že bych se přihlásil na vysokou příští rok, avšak to mi bude už 22 a nwm, jestli nebudu už na to starý začínat v tomto věku vysokou školu obzvlášť v prezenčním studiu, narozdíl od těch osmnáctek nebo devatenáctek čerstvě po střední.Dost mi lidí mi říká, abych se na nějakou vysokou vysral..., že mi bude k životě stejně k hovnu, že pro mnoho firem to má stejně, jako maturita hodnotu podobnou jako toaleťák, obzvlášť pro někoho kdo nemá praxi..., další část lidí mi řekla, že bez VŠ automatikcky personalisté hodí CV do koše.Jako další hendikep při hledání práce, je absence cizího jazyku.Co se týče vyžití, tak z brigád mám přes 13 000,- měsíčně, výdaje za byt jsou 7000,- jelikož ho vlastním, plus úspory, okolo 4 mega,po prodeji ještě jednoho bytu, takže soukromá by se vám poho zacvakala.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Víc než věk mě zaráží nevyhraněnost, zájem o studium kvůli práci a ochota studium platit. Nemělo by to být v jiném pořadí? Pochopitelný by byl zájem o prohloubení znalostí ve svém oboru bez ohledu na místo a rady ostatních. Dělat vysokou školu kvůli diplomu je volovina a ztracený čas. V praxi pak bude úspěšnější šikovný vyučený řemeslník.

Také tam cítím vícero indicií,že toto není ten správný adept na VŠ studium.

hodnocení

3x

Jestliže máte velké problémy s učením, jak píšete tady, na Vašem místě bych to opravdu nezkoušela. Byl by to ztracený čas a nervy v tahu. Zaměřte se na to, co umíte, a v tom se zdokonalujte, abyste se dobře uplatnil na trhu práce.

hodnocení

1x

Já začal vysokou studovat ve 31 letech při práci. V závěrečném ročníku jsme z půdy budovali podkroví a narodilo se mi dítě... škola se díky tomu trošku protáhla. Když jsem pak začal studovat na navazujícím magistrovi, tak polovina mých přednášejících byla mladší než já.

Když se chce, všechno jde.

mll
hodnocení

1x

Na vysoké to neni takový problém. Tam už ani ty věkové rozdíly nejsou tak vidět. A studuje spousta i starších.

Osobně teda nechápu, jak někdo zvládne při studiu VŠ práci, ale měli jsme i ve třídě několik (možná většinu) lidí, co nějakou práci při škole dělali. Ať už to bylo něco odborného nebo něco úplně mimo jako třeba prodavač v Delvitě nebo revizor v MHD.

Vysoká se studuje kromě toho papíru taky kvůli nějakým vědomostem. Pokud je ta možnost, tak být Vámi do toho jdu. Maximálně vás po roce nebo po dvou vylejou. Ale když to nezkusíte, tak pak to pozdějc budete těžko dohánět. Radši nějakou státní, ony ty soukromé školy (pokud jde o ČR) nemají zase tak dobré jméno a jsou spíš předmětem různých žertů v akademických kruzích. Takže pokud soukromou, tak je potřeba dobře vybírat, aby diplom z ní opravdu nebyl jen na vytření pozadí.

A ten jazyk to je jasné. U vysokoškoláka tuplem. Očekává se dneska angličtina jako samozřejmost (plynule slovem i písmem) a minimálně jeden další jazyk a záleží dost na oboru a trhu na kterém se firma pohybuje, ale obecně jakýkoliv jazyk je výhodou. Ale to snad by neměl být problém už ze střední školy a jazyk se učí už i na základce. (No ale jak na základce tak na střední se učí dost odděleně od všeho, takže sice umíte se v zahraničí domluvit, ale popovídat si o své práci, to už je horší; na té vysoké to neni o tolik lepší, ale už tam nějaké to propojení s praxí je, i když dost to záleží na učiteli. Ale na druhou stranu tím, že dost věcí člověk už dělá anglicky (při práci na diplomce už je českých a slovenských materiálů minimum), tak pak kolikrát ví víc jak ten učitel, pokud jde o nějaká specifická slovíčka.)

antikmenar

Pokud revizoři v MHD chytnou dostatek černých pasažérů (stačí průměrná úspěšnost), jejich plat bývá vyšší, než u velkého množství úspěšných absolventů vysoké školy. Ale tam také jen tak někoho nevezmou, a je to riziková práce. Zejména v dnešní době.

V Praze v MHD plat je snad minimální mzda, ale prémie 200 Kč za každou zaplacenou pokutu (ideálně 1000 Kč na místě), je 8 Kč za pokutu udělenou ale nezaplacenou. To vysvětluje, proč jsou po turistech s chybním lístkem a bezdomovce nekontrolují.

Revizoří by se měli mobilizovat a spojit dohromady, zahájit společný útok (masivní udělování pokut) členům sekty 12 kmenů (centrum uchované seminko na Kladensku a u chebu další centrum, prodávají produkty i v Praze).

hodnocení

1x

Já jsem velký zastánce vzdělání a vysokých škol. Jen u vás si nejsem jistá. Máte dost let, ne na studium, ale na to, abyste věděl, co v životě a od života hcete. Co chcete od života a co na oplátku dát, obětovat. Tohle, co chcete vy, není žízeň po vzdělání a cesta k určitému cíli, ale představa úniku od zodpovědnosti za sebe. Došlo vám, jak to v životě chodí a jak je fajn mít zodpovědnost jen za to, jestli sníte nebo nesníte svačinu. A teď, najednou: Vítejte mezi dospělými. Tak jste to uviděl tak, jak to mají všichni mladí, středňáci, senioři i ti přežívající. Každý z nás máme zodpovědnost za svůj život a jestli si tu zodpovědnost ještě posunete, získáte jen odklad a zoršíte si nástup na start.*alene* Doba, kdy se někdo postará abyste měl co jíst, měl střechu nad hlavou, plnou lednici, vyprané prádlo prostě pomau končí. Konec chlapečka, o kterého se starají rodiče. Přichází doba, kdy musíte sám. Sám se musíte rozhodovat a sám nést zodpovědnost za sebe a svůj život.

jir
hodnocení

0x
Klidně jdi, kámoš šel ve 26 letech na VUT a u toho ještě chodil do práce. Bylo to před 20 lety a dokázal mi, že to jde.

hodnocení

0x
Věk vůbec neřeš, na VŠ jsou starší studenti běžní, takže nebudeš nijak „vyčnívat“.

hodnocení

0x
Já bych to aspoň zkusila

yarda1
hodnocení

0x

Na VŠ se mnou do skupiny chodil jeden co už měl za sebou vojnu, tak plusmínus stejně starý jako ty teď. Když chceš vystudovat VŠ a zkusíš to, možná ti to nevyjde. Když to aspoň nezkusíš, možná toho budeš litovat.

futra
hodnocení

0x

Věk není problém.Např.pan Horáček Michal.

Kdo za studia M.Hotáčkovi platil? Kdo ho živil, oblékal, platil nájem, dával mu kapesné? Maminka? Rodiče? Nebo to "samo"? Prostě nebylo potřeba?

smy
hodnocení

0x

Když může můj kolega v 56 tak proč ne vy?

Smy, váš kolega studuje? Kdo ho živí? Šatí, dává mu na pivko, nechává ho bydlet zadarmo? To má fajn, když má tak úžasné sponzory.

@babkazov Předpokládám, že studuje při zaměstnání, takže se živí a šatí sám.

mraf
hodnocení

0x

Z hlediska placení zdravotního pojištění je status studenta uplatnitelný pouze do 26 let. Po dovršení tohoto věku jste povinni platit si zdravotní pojištění ...

Takže klidně něco vystudujte, VŠ se hodí, pro vás nějaká lehká...kde berou uchazeče bez příliš velkého zdráhání. Studující při zaměstnání nebo univerzit 3-tího věku jsou věkem klidně kolem 70-tky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]