Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálkové studium VŠ - vydržet?

Od: eli odpovědí: 7 změna:

Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na osobní zkušenost Vás, kdo jste při práci na plný úvazek šli studovat VŠ dálkově, jak jste to zvládali? Dali jste to? Nějaké fígle? Zatím mi přijde, že se z toho zblázním a hodně silně přemýšlím, že to vzdám a studium ukončím a to je teprve říjen... Dělám 12h směny, denní, noční, víkendy a když mám konečně volno, strávím ho ve škole nebo doma učením. Začínám být unavená, bez nálady, všechny zanedbávám (i sebe) a nevím, zda se mám kousnout a držet dál nebo si ulevit a vybodnout se na to. Zároveň bych tu školu chtěla dodělat kvůli lepší možnosti práce, s maturitou nejsou moc možnosti a v aktuální práci nechci zůstat navěky.. Ale je to těžké. Díky všem za rady a zkušenosti.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vydrzet
hodnocení

1x

Studuju kombi navazující. Teď zrovna píšu semestrálku :) (a odbíhám od tématu sem na fórum, protože mi už z toho hrabe - i přestávky jsou důležité). Bakaláře jsem studoval prezenčně při práci - byl to masakr, kombi mi přijde zatím zvládnutelné (přijde mi to lehčí, asi jsem chytřejší*haha*)

Chce to využít každou (opakuju každou) volnou chvíli. Já si v práci rozmyslím "co budu dneska dělat" - rozmyslím si osnovu, rozmyslím si "co budu psát" - udělám si kostru a doma už jenom dohledávám informace a píšu. Vše se snaž dělat co nejdřív - NEODKLÁDEJ VĚCI, ať se nedostaneš do presu (sám bych mohl s bakalářkou vyprávět ...)

Musíš mít silnou vůli a dodržovat rozvrh, který si stanovíš - dneska musím do 22 hodin zkusit zpracovat toto, pak si půl hoďky zopakuju tamto, pak spánek a 5:30 vstávat do práce. Zítra si v práci rozmyslím (udělám osnovu) dalšího ..

Dávej si odměny - až udělám toto tak si koupím čokoládu / zákusek / nové boty ...:)

Já jedu stylem "dělat jenom důležité věci" - Máš mít semestrálku na 30 stránek? OK, napíšu si osnovu, pak podle osnovy "od nejdůležitělšího k obecnějším", pak rozepíšu dál, na max 31 stránek (teda aby to dávalo smysl)

Používej umělou inteligenci na psaní "obecných keců", osnov, klidně i úseků textů (ale pak to přepiš podle sebe!).

Doufám, že máš kontakty na tvoje spolužáky - je to týmová práce (i když jsi tam sama za sebe).

Klidně řekni partnerovi, ať ti napíše (něco), zpracuje výcuc ...

Ať se daří, to zvládneme*srdce*

Ta zmínka o týmové práci je skvělá. Super point. *placni*

vydrzet
Tak plán pro dnešek splněn. Konečně zasloužený spánek.
Ještě dodám, že mě vyhovuje dělat pod tlakem "na poslední chvíli". Mám termín odevzdání 14. listopadu? Musím přesvědčit hlavu, že pro mě je deadline 7. listopadu. Ten týden si nechávám, abych to mohl zkontrolovat s odstupem a taky pokud by se něco pokazilo.

hans7
hodnocení

0x
Logicky vydržet. Ale jestli se hroutíš v prváku začátkem října, když škola sotva začíná, tak tě při zkouškovém v lednu asi trefí šlak. A pokud ne, tak budeš mít za sebou s bídou 1/6 na bécéčku, (se kterým také nikam moc nedojdeš) a 1/10 VŠ vzdělání. Plnohodnotné VŠ vzdělání je totiž min. 10 semestrů. Vyšší desítky zkoušek, xy seminárek a testů, napsané a obhájené dvě závěrečné práce a dvoje státnice. 12h směny a víkendy děláš jen proto, že nemáš školu a jiné možnosti. Chceš se vykašlat na školu, která ti otevře jiné možnosti, kvůli směnám v podřadné práci, nebo se chceš tou školou z té podřadné práce dostat? Až si odpovíš, tak se podle toho zařiď. Na VŠ nelétají pečení holuby do pusy a neudělá jí každá židle. Když budeš mít VŠ, můžeš dělat klidně i nějakou manuální práci, ale pak se sebrat a jít dělat hlavou. Tu možnost si vybírat ti dá VŠ. Když jí mít nebudeš, tak se tvoje množina možností dramaticky zmenšuje. Jasně, ještě můžeš být nějak geniálně umělecky nebo sportovně nadaná a vegetit i bez školy, ale vzhledem k tomu, že jedeš dvanáctky, víkendy a noční, tak to asi není tvůj případ.
eli
hodnocení

Děkuji za velmi milý komentář. Asi jste mě nepochopil. Nemyslím si, že je moje práce podřadná. Spíš normální, průměrná. Pracuji hlavou a mám krásnou výplatu, ale prostě si to neumím představit dělat po zbytek života, jednou budu chtít určitě nějakou změnu, proto jsem nastoupila na VŠ, abych v takovém případě měla na trhu práce lepší možnosti. :) Za mě není hezké shazovat jakékoliv povolání nebo někomu psát, že je jeho práce podřadná. Práce šlechtí a jak se říká, někdo to dělat musí. :) Krásný večer.

hodnocení

0x

Ahoj, záleží na tvých prioritách. Já jsem studovala kombinovaně, tzn., že jsem do školy jezdila jednou týdně a na ten jeden den jsem si brala dovolenou. Pracovala jsem od 6:30 do 15 a když jsem odpoledne nestíhala, tak jsem se učila po nocích. V práci jsem byla kvůli únavě nepoužitelná a vyhodili mě. Ulevilo se mi, protože jsem šla podnikat a řídila jsem si svůj čas sama. Bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat. Ten titul sice teď nepotřebuju, protože jsem u podnikání zůstala, ale VŠ v tom oboru byla už od střední můj sen. A ta práce mě štvala, takže jsem byla strašně ráda, že to takhle dopadlo. Takže bych ti doporučila zvážit priority a popřípadě i jiné možnosti. Jestli nemůžeš jít někam, kde by víc brali v potaz tvou školu nebo jestli bys taky třeba nemohla jít na volnou nohu. Třeba umíš něco, co bys mohla vyučovat na volné noze apod.

mraf
hodnocení

0x

Radím: Vydržet. A chce to podporu zaměstnavatele. Za mých časů to ani jinak nešlo. Ale vyplatilo se, i když nebyl po tu dobu na nic jiného čas. Co nejlíp se umět učit je základ studia.*palec2**palec2**palec2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]