Dcera chodí do 6.třídy ZŠ. Ve třídě mají spolužáka který vyrušuje, o dítěti z určitého etnika řekl že je černé apod. zkrátka se chová neukázněně a prý nevhodně (již několikrát ani nebyl se třídou na výletě protože by prý určitě zlobil). Dnes o třídnické hodině dala učitelka dětem papír, který nechala kolovat a každé dítě na něj mělo anonymně napsat co se jim na tomto žákovi nelíbí.Všemu předcházela debata kde učitelka vykládala co špatného na žákovi je.Mmj. dotyčný byl poslán na tuto hodinu do jiné třídy. Dcera odmítla a byla upozorněna že něco napsat musí. Ačkoliv se mě to přímo netýká tak se mi to nelíbí, připadá mi to jako manipulace, mám sto chutí zajít si do školy a vysvětlit jim že nechci aby se toho povinně dcera účastnila. Co si o tom myslíte? Děje se to u vás také?
Nastesti nedeje, kdysi jsem presne neco podobneho zazil na vlastni kuzi (take v roli toho co byl manipulovan a mel se negativne vyjadrit) a plne sdilim Vas nazor. Je to totalni prasarna.
Ja sem tehdy proste odesel - narozdil od Vasi dcery jsem mohl...
Jestli má učitelka ve třidě nějakého problémového, neukázněného žáka, tak by to měla sama umět vyřešit a ne do toho zatahovat ostatní děti ve třídě. Případně to řešit třeba i s přizvánim rodičů. Ani žáka nevychová tim, že ho oddělí a vykáže ven ze třidy. Ten se spíše zatvrdí a navzdory tomu o to více naschvál bude dělat lumpárny.
To je neuvěřitelné ,že se něco takového vůbec mohlo stát,v podstatě nikam nemusíte ,stačí podat podnět na školní inspekci , csicr.cz/... ,co ostatní rodiče žáku ve třídě Ti to neřeší?
karelzima
Tak onu třídnickou hodinu měli dnes takže jestli to řeší ostatní netuším, ale předpokládám, že se nikdo raději vměšovat nebude. Doma jsme o tom ještě diskutovali.Řekl jsem, že hodlám učitelce napsat nebo tam dojít a dcera má strach že by díky tomu mohla mít s učitelkou problémy.
tj
Souhlasím s tím, že chování učitelky je nevhodné, ale zeptejte se v 1. řadě své dcery jak ona chce abyste to řešil. Pokud totiž do toho půjdete (zdůrazňuji, že za mě je to správné rozhodnutí), mohl byste tím paradoxně dceři uškodit. Protože bude ta, jejíž otec poslal do školy školní inspekci. Žijete ve státě plného bezpráví, tak záleží, jestli má kvůli jednomu hrdinství za správnou věc vaše dcera po zbytek školní docházky trpět. Určitě si na ní zasedne ta paní učitelka, pokud neodejde. Berte to v potaz.
km
karel zima žije předpokládám v ČR a to neplatí "Žijete ve státě plného bezpráví", takové státy jsou jinde
km - a co takhle formulace: ... žijeme ve státě, kde právo a bezpráví žijí ve vzájemné symbióze. To už by bylo bližší realitě? To už bude blíž realitě, že.
Jednou jsme měli na třídnické hodině opačnou situaci - psát o šikanovaném klukovi, co se nám na něm líbí. Naučte dceru, jak na situaci neutrálně nahlížet a jak se chovat. Když je to anonymní, měla napsat pomlčku nebo poslat papír dál bez příspěvku. Nemá cenu, aby se veřejně vzpouzela. Pokud paní učitelka vykládá, co je na žákovi špatně, ať na to dcera nahlíží jako na názor paní učitelky, ne manipulaci - má svůj názor a právo si ho nechat pro sebe.
Také řešení. Konec konců, po delším zamyšlení se mi líbí čím dál tím víc. Proč mám mít stále na něco názor, proč stále něco kritizovat, nejlépe to, co stejně nemohu změnit? Nemusím mít na všechno názor a už vůbec nemusím říkat, co si myslím. Navíc, pedagog se má řídit podle jiných pravidel, než podle názoru dětí. A opírat se o jejich názor při řešení problému, je opravdu ubohé, naprosto neprofesionální. To že kantor nezvládá dítě s ADHD, je pouze a jen jeho zodpovědností.
Paní kolegyně, naprostý souhlas, "co stejně nemohu změnit" ***Nad tím se nerozčiluji, klidně tomu druhému odkývu, co chce. Páč mě již tolika nevytočí, když někdo lže, vymýšlí si, pomlouvá. nadává na všechno. Je to asi jeho styl života, já se raduji skoro ze všeho.
karelzima
babkazov...Je to věcí názoru.Jak píšete že se nic nezmění.Ano.Když budou všichni tvrdit to co Vy, mlčet a svůj názor si nechávat raději pro sebe tak se nikdy nic nezmění. Tohle chování mi připadá krajně nemorální ,bezpáteřní a slabošské.
karelzima
Já předpokládám, že učitelka tím papírem pak bude argumentovat před rodiči toho kluka.Každopádně dceru to co píšete v tu chvíli nenapadlo. Přišlo jí vhodné s učitelkou nesouhlasit a jak se dalo očekávat tak učitelka jí samozřejmě "odkecala" a třída dá vždy přednost názoru autority a skupině před názorem vlastním. Manželka jí říkala podobné to co Vy.Že učitelka má na toho kluka názor a ona může mít klidně jiný.Na to jí ale dcera řekla proč ho učitelka může říkat třídě a ona ne.Proč po ní chce aby psala jen to špatné a proč to musí být anonymně. Ten přístup učitelky docela koliduje s tím co jsem dceru vždycky učil.To mě štve.Vždycky jsem jí tvrdil, že udávají pouze srabi.Že je to něco podřadného.No a nyní se dozvěděla že je to vlastně v pořádku.
> dcera řekla proč ho učitelka může říkat třídě a ona ne Napsáním na papír mohla vyjádřit svůj názor, právě dostala příležitost > Proč po ní chce aby psala jen to špatné a proč to musí být anonymně. Jasně, nenapadne to člověka hned, ale klidně mohla ke špatnému napsat i to dobré a anonymní znamená, že se nemusí podepisovat, ale může (pro příště) > ten přístup učitelky docela koliduje s tím co jsem dceru vždycky učil.To mě štve.Vždycky jsem jí tvrdil, že udávají pouze srabi. Neberte to jako nějaké udávání, vždyť o problému všichni vědí. Jsou to jen zoufalé pokusy o řešení problému. Nedělejte z komára velblouda. Ten kluk není Vaše dítě. Dceřin názor si vyslechněte, podpořte její názor, přidejte třeba nějaké výchovné rady, proberte, jak se může zachovat příště a pusťte to z hlavy.
Ten žák asi bude sígr a paní učitelka neschopa, která si s ním neví rady. To je ale její problém, ať se poradí s kolegy či ředitelem školy, zatahovat do toho ostatní žáky není rozumné. Neslyšel jsem, že by se toto někde dělo.
Nezažila jsem a připadá mi to šílené. Jako učitelka jsem takové problémové žáky na výlety naopak brala. Tam jsou totiž jiní a umožní Vám to klukovi se přiblížit, je tam prostor se s ním pobavit mimo školu a přijít na to, proč takový je. Umožní to změnu v atmosféře třídy.
Učitelka spíš měla dát dětem za úkol napsat, co je na tom klukovi dobrého, aby se mohla od něčeho odrazit. Zazdít děcko v 6. třídě je absolutní chyba.
To je taková metoda k sociogramu třídy, že děcka napíšou každému, co je na něm dobrého, sympatického.
To je skoro jako by paní učitelka na dotyčného hodila deku a ostatním dětem ho umožnila "anonymně" zmlátit. Nebo pohladit, ovšem povinně něco z toho. Doufejme, že je to jen úlet paní učitelky a ne nová výchovná metoda.
Bez názoru druhé strany nelze hodnotit. Z popisu nevyplývá, že by šlo o život, takže o co jde? O nějakou bezvýznamnou lapálii, která se vyřeší ve škole a do které nemají rodiče zasahovat. Děti se mají naučit respektovat autoritu. Dcera se správně ohradila a tím je věc vyřešená. Věčné remcání a zveličování maličkostí není dobrou devizou do praktického života.
karelzima
Pro Vás to je třeba zveličování, ale třeba já to vidím jinak. Deviza do praktického života?Respektování autority? To je jednoduše učení anonymně udávat.
Ano, vidět věc jinak. Obecně se mnoho problémů vyřeší samo tím, ře se na ně podíváme jinak. Pro přístup, který popisujete, už byl dokonce nalezený výraz "helikoptérový rodič". Pro zajímavost se s ním můžete seznámit. Třeba dostanete jiný pohled na věc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.