Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se na VŠ platit studium? Po SŠ se může opravdu kamkoliv na VŠ?

Od: ponydaysi® odpovědí: 4 změna:

1.Platí se na každé VŠ? Chtěl bych jít někam na VŠ ale přijde mi, že se všude musí nějak platit za studium. Je to tak u všech oborů nebo existují výjimky?

2.Jak je možné že můj známý šel z oboru fotografie nyní po maturitě na VŠ do Prahy na zdravotní školu? Může být někdo s maturitou fotografa (když ani nematuroval z fyziky, matiky.) později doktorem?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

1. veřejné (státní) VŠ jsou zdarma, včetně prodloužení studia o rok oproti běžné délce.

2. jediná podmínka přijetí na státní VŠ je mít maturitu (z libovolného oboru, třeba i 4-letého učňáku) a projít přijímacím řízením (tzn. udělat přijímací zkoušku, jestli nějaká je, lépe než je počet dostupných míst). I fotograf může na medicínu, když dokáže napsat přijímačky z chemie, biologie a fyziky lépe než ty stovky gympláků, co se tam také hlásí. *smich*

lmgify
hodnocení

2x

Znám kluky z (elektro) učiliště, kteří úplně v pohodě udělali (elektro) technickou VŠ. Znám ale i takové, kteří se nedostali přes 1.semestr.

Znám lidi z gymplu, kteří se nedostali na veterinu.

Znám lidi, kteří se dostali na medicínu a po roce je vyhodili kvůli neudělání zkoušky/zkoušek.

Dostat se na VŠ je jedna věc, udržet se na ní ty první 2 roky je (na prestižních, náročných školách) věc druhá.

lmgify
hodnocení

0x

> přijde mi, že se všude musí nějak platit za studium

Pošli odkazy, kde o tom placení čteš.

Platí se nějaký malý (stokoruny) administrativní poplatek za podání přihlášky k přijímacímu řízení.

hodnocení

0x

jak už bylo psáno - státní VŠ se neplatí a s maturitou můžete jít na jakoukoli školu, kam se vám podaří udělat přijímačky. ten známý na "zdravotní škole" - to automaticky neznamená budoucí lékař, ne? zdravotnických oborů se na VŠ studuje víc a ne ke všem jsou potřeba nějaké extra znalosti s matiky či fyziky. jinak různé VŠ mají různé přijímačky, ani na technické obory není podmínkou maturita z matiky či fyziky a třeba ani není nutné matiku nějak extra umět, školy uznávají třeba přijímačky z obecně studijních předpokladů od SCIO. samozřejmě, druhá věc pak je, jestli se znalosti budou dostatečné, aby se student dostal přes prvák, ale i tady jsem třeba viděla kurzy pro zájemce k doplnění potřebných znalostí.

prostě na VŠ chodí dospělí lidé, kteří by už měli mít sami za sebe dost zodpovědnosti a je na nich, aby si případné nedostatečné znalosti včas doplnili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]