Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturitní vysvědčení - Jak si vylepšit hodnoty?

Od: tymedostavas® odpovědí: 8 změna:

Jak teď ve 24 letech mohu vylepšit své výsledky v maturitním vysvědčení. Jelikož jsem byl skoro za vše ohodnocen (kvůli onemocnění - které mi znepříjemňilo zkoušku) dostatečně a většina lidí mi říkala, že to ničemu nevadí. Nyní však mám už úplně jiné schopnosti a jsem v mnoha ohledech lepší a dělá mi to docela problém se angažovat do lepší práce. Jazyky jako je angličtina, němčina už umím na C1 navíc se teď učím ještě rusky. Možná si udělám certifikát nebo cokoliv klidně i z ostatních předmětů. Bohužel mě mrzí, že jsem nematuroval z technických věcí jako je matika a fyzika. Přál bych si nějakým způsobem tyto svoje schopnosti moct doložit v práci. Prosím o radu jak dle vás je nejlepší v mém případě postupovat.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

6x

Zkus se podívat na vykonání tzv. Jednotlivé zkoušky ( §113 Školského zákona) nebo možná i vykonání celé maturitní zkoušky (§113c), ale tím si nejsem jistý, když už maturitu máš.

Znám holku, které dali z milosti maturitu 4x za čtyři. Nebyla tupá, spíše průměrná, ale vzdělávání ji přestalo bavit někdy ve třeťáku. Dnes má práci na krajském úřadu a při práci si s úlevami od zaměstnavatele udělal soukromou VŠ v oboru něco jako Státní správa (Bc., pak Ing. (Mgr.?) a snad i PhD.). Holt, kdo na soukromé VŠ platí, ten dojde až do konce. ;) Nakolik si jako VŠ tabulkově polepšila na platu, nevím.

lmgify

Abych nějak shrnul tvoje dosavadní možnosti:

1. přestat se nervovat ze známek na maturitním vysvědčení, které stejně nikoho nezajímají, normálně se ucházet o práci, o kterou máš zájem, vysvědčení s velkou pravděpodobností chtít vidět stejně nebudou a po tak 2 letech praxe v oboru už ho při změně práce nový zaměstnavatel nebude chtít vidět tuplem, protože tvoje předchozí nedávná pracovní zkušenost v oboru je pro něj mnohem významnějším ukazatelem schopností a dovedností než známka z češtiny na vysvědčení ze školy, kterou jsi v té době už opustil před 8 lety

2. certifikát TOEFL pro úroveň C1, Goethe institut test pro C1, jednotlivé zkoušky z Mat a Fyz

3. jedno- nebo dvouletá (denní studium, déle v dálkovém) zkrácená (druhá) maturitní škola pro lidi, kteří už jednu maturitu mají

4. udělat si VOŠ

5. udělat Bc.

hans7
hodnocení

4x
Přihlaš se na příslušně zaměřenou VŠ a dodělej jí. Nic jako opravná maturita po x letech na lepší známky a ještě z jiných předmětů neexistuje. Znova chodit na SŠ nemá význam, to je krok zpět. Já jsem kdysi taky dostal z jednoho předmětu na základce kvůli vysoké absenci z důvodu nemoci a návalu učiva najednou trojku. Ale naučil jsem se s tím žít a zpět do sedmé třídy, abych si to vylepšil už jsem se také nikdy nevrátil. Po základce jsem šel na střední, po střední na vysokou. Taková je posloupnost. Čili se nauč žít se svými známkami u maturity a zvyš si vzdělání na VŠ. Nic jiného stejně nejde dělat.

asd1
hodnocení

1x
Smysl má VS a mít titul v oboru, takže matfyz nebo aspoň ČVUT. Ovšem pochybuju že na to máš, když jsi s odrenyma ušima sotva prolezl maturitou. Umět cizí jazyk je dnes standard, tak slez že stromu zpátky na zem a spíš hledej práci kterou zvládneš.

lmgify
hodnocení

0x

Je ti 24, tedy jsi maturoval před 5 lety. Proč to řešíš teď? Co jsi doteď dělal (práce mimo obor?). Ze školy jsi déle, než kolik jsi v ní strávil let. Znalosti píšeš, že jsi se doučil a máš na úrovni minimálně stejně dobré, spíše ale lepší, než jsou požadovány k matur.zkoušce, což je něco, co hodně lidí 5 let po maturitě nemůže říct, tak proč nejdeš a ty znalosti nepoužiješ v nové práci místo shánění potvrzení, že je opravdu máš? Řekli ti snad někde, že ty znalosti nemáš, protože na ně nemáš papír s dobrou známkou? Někdo mi může tvrdit, že odmaturoval z angličtiny za 2 a stejně během 15 sekund zjistíš, že anglicky neumí a na druhou stranu můžeš mít zajímavou pětiminutovou konverzaci s někým, koho ani nepustili ke zkoušce kvůli "nedostatečným znalostem". Jestli znalosti máš, tak si za nima stůj.

riva
hodnocení

0x

Co máš hotové, tak to je zbytečné si "papírově"vylepšovat. Můžeš si rozšířit vzdělání kombinovaným zkráceným studiem, kde je maturita podmínkou přijetí. Studují se jen odborné věci, ostatní se uznává z předchozího studia. Délka 1 rok - 2 roky. Někde zdarma, jinde se platí, jinde na to přispívá úřad práce.

Jen namátkou: sezimackastredni.cz/...

lmgify

Tohle je učební obor. Tam nové maturitní vysvědčení nedostane.

Nabídka je to jinak zajímavá a dobrá (1 rok dálkově, většinou 1 rok je denní nebo kombinovaný; dálkově běžně 2 roky).

hodnocení

0x
Pokud umíš plynule německy (a k tomu anglicky), tak by ti neměl dělat problém najít si dobrou práci (tedy minimalně v Praze ne).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma maturitní vysvědčení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]