Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ví někdo původ slova zouvák chleba?

Od: pansvacinka® odpovědí: 14 změna:

Chvilku jsem to hledal na netu než píšu sem. Ale nenašlo mi to ani obrázky.

Nemám teď přístup k AI. Proč se silnému krajíci chleba -někde- říká "zouvák"?

Ví někdo původ slova zouvák chleba?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
AI tvrdí: "Říká se mu tak, protože zouvákem nazýváme nástroj, který se používá ke stříhání a tvarování chleba, v tomto případě k vytvoření silného krajíce."
hodnocení

@louisa1 dík.

pravymoravak
hodnocení

2x

Tož, napadá mě moravsky slovo nazóváke ("pantofle" be to mělo bet správně f češtěně), selná podrážka?

hodnocení

To zní dobře. Že by ten krajíc šel jako "nazout" na nohu *zdravi*

km

některý moravský zvyky jsou fakt divný

Ví někdo původ slova zouvák chleba? #2
20.09.24 20:07
hodnocení

no tvl .. *alene*

lmgify
hodnocení

1x

Zouvák má prý mít klínovitý tvar ... *co*

hodnocení

Né, to je škramfulec.

lmgify

To máš (tam u vás máte) přesně opačně než zachytily ty terénní průzkumy nářečí češtiny. Kde jste byli, když se ptali lidí na slova kolem chleba :-D

hodnocení

Našikmo ukrojený plátek na jedné straně zakrojený do střídky je sirotek (nespis. škramfulec)

20.09.24 23:30
hodnocení

Ví někdo původ slova zouvák chleba? #3

Pokud to nemá AI model v datasetu, tak si informaci může úplně vymyslet - což je myslím tenhle případ.. Dělá to celkem běžně, je třeba to kontrolovat. zeptej se AI, jestli ty info jsou pravdivé a požádej ji o zdroj. Nejlepší je si vytvořit svůj model a do promptu mu napsat nutnost ověření a citaci zdrojů.

Jinak u nás se šikmo zakrojenému krajíci říká "brzda", jestli se nepletu.

liska5

To jsem právě chtěla napsat. Brzda se krajíci chleba říkalo.

/Severozáp. Čechy 60.- 70. léta. Na Moravě jsem to neslyšela a to tu žiju půl století./

farm
hodnocení

0x

...protože krajíc chleba v mohutnějším vydání má přibližně tvar původního nástroje na zouvání bot. novaline.cz/...

...obzvláště když se do něj kousne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]