Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna oboru

Od: anja odpovědí: 1 změna:

zdravím,

tento rok jsem nastoupila do prváku, ještě před prázdninami jsem byla ze školy nadšená, o prázdinách mě radost docela přešla. Už první den, co jsme se učili, mi došlo, že toto není to, co hledám. Chtěla bych změnit obor (bavil by mě více), který je na stejné škole, ale na oboru mají praxe a ty jsme mi neměli. Mají taky trošku jiné předměty.. Myslíte, že by bylo možné na ten obor přejít? Nebo musím počkat na konec roku a jít znovu do prváku?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

5x

Může rozhodnout jen ředitel(ka) školy. Nikdo jiný. Hned v pondělí nebo úterý si domluv (ty nebo ať zavolají rodiče) na sekretariátu školy schůzku s ředitelem, tam mu řekni to co nám tady ("... před prázdninami jsem byla ze školy nadšená, o prázdinách mě radost docela přešla. Už první den, co jsme se učili, mi došlo, že toto není to, co hledám. Chtěla bych ... obor ..., který je na stejné škole") a uvidíš, jestli ti řekne, jestli se to dá zařídit. On musí posoudit, jestli už třeba ten jiný obor nemá nabráno pro letošek maximum žáků, jestli tvým odchodem z tvého oboru neklesne počet po minimum žáků, kdy by museli celý obor zavřít apod.

Horší možnost je požádat před koncem roku o přestup do druháku toho jiného oboru. Problém je, že už ti uteče pár oborových předmětů a praxe. Záleží opět na řediteli, jestli povolí přestup. Musí posoudit, kolik jsi z nového oboru zmeškala, může chtít rozdílovou zkoušku, posuzuje tvůj dosavadní prospěch, kouká na počet studentů v novém oboru atd.

Úplně nejposlednější varianta je znovu přijímací proces v únoru příštího roku. Znovu se budou tvoje průměry ze ZŠ porovnávat s novými deváťáky hlásící se na ten nový obor. Podívej se na výsledky přijímaček toho oboru letos. Získala bys dost bodů na přijetí? Jestli nedokážeš výsledky dohledat, pošli školu a obor, my ti to najdeme.

Hodně štěstí a dej vědět, jak schůzka s ředitelem dopadla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]