Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Deprese po zkoušce na univerzitě, co s tím?

Od: anka odpovědí: 17 změna:

Hezký večer,

já bych se na začátku roku ráda zeptala na jednu věc. Jde o to, že moje sestra dnes dělala poslední zkoušku za letní semestr minulého akademického roku (mají mít ročník uzavřený do 10. září), dala to za "C". Je z toho úplně hotová a brečela. Přitom se učila hrozně poctivě, není to o tom, že by na to kašlala, akorát se jí stalo, že měla u některých věcí trochu okno. Popravdě jí od včerejška bylo dost blbě, asi z horka. Je fakt "C" tak hrozná známka? Našla jsem si, že je to dvojka. Když jsem se ji snažila potěšit, že existuje taky D a E a pořád by prošla, odpověděla, že je taky A nebo B. Ona je děsný Hujer a podle toho má prospěch. Ale zkouška se jí nepovede ještě víckrát, ráda bych ji trochu potěšila, ale nevím, co říct. Jak to na vysoké zvládáte vy a co říkáte sami sobě nebo spolužákům, když vám zkouška nevyjde podle představ?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bella
hodnocení

3x
To se stává, to nic. Hlavní je, že to dala. :) To může být stres z dlouhé přípravy, víš. Únava. A pak zklamání. Ona se z toho vyspí a bude dobře. Nám říkají i sami pedagogové: jedna zkouška o ničem nevypovídá. Sami se přiznávají, že vyletěli a tak. Třeba jeden Ph.D., co nás má na historii: "Víte, kolikrát mě vyhodili od zkoušky?!" :-D A víš co, Céčko není špatná známka. U nás je A = výborně, B = stále nadprůměrné, ale s chybami a C = velmi dobře. Takže tak nějak to bude i u nich. :) Taky máme u nás takové perfekcionisty, co horší známku než B obreci (a někteří i horší než A). Ale taky pak někdy konci s nervy v háji, tak řekni sestře, ať to tak moc neřeší. :) Že ji pozdravuje jedna pohodarka! :)

lmgify
hodnocení

1x

C je trojka. Nižší už je jen neudělání zkoušky. C se dává zoufalcům, kteří tomu pořádně nerozumí, aby prolezli.

Učit se poctivě a chápat tu látku jsou dvě úplně jiné věci.

Zkoušky v září jsou vždycky stres. Zvlášť když to jsou opravky, velké předměty nebo něco, kde se láme chleba (neuděláš = vyhazov ze školy, nebo prodloužení studia o rok apod.)

doplněno 03.09.24 23:07:

> letní semestr minulého akademického roku

Minulého? Akad.rok ještě neskončil. Končí až zhruba koncem září.

> Je z toho úplně hotová a brečela.

To je v prváku nebo co?

> co říkáte sami sobě nebo spolužákům, když vám zkouška nevyjde podle představ?

Říká se buď: "Nestihl jsem se všechno naučit a vytáhl jsem si něco, co jsem neuměl" nebo "Prolezl jsem na trojku". Podle toho, jak moc člověk ten předmět pochopil a záleží mu na něm.

>C je trojka. Nižší už je jen neudělání zkoušky
Na jakou školu si to proboha chodil? Zkouškou projdeš i za E, aspoň neznám nikoho kdo by opravoval kvůli <= D aniž by sám chtěl.
>Končí až zhruba koncem září.
To bude asi škola od školy my jsme to musely mít 1. září uzavřeno, jinak už smůla.

kdosi

My jsme na vysoké měli hodnocení jen 1-4, nikoli 1-5 jako třeba na základce. Takže na vysoké byla 4 neprospěl.

bella
Vám budu vykat, protože z toho, co píšete, usuzují, že jste boomer. :) Aby student prošel, může mít i za D nebo E. :) Slečna si vedla dobře, má dvojku. :)
lmgify

@bonbon, @bella: Pardon, nějak jsem byl mylně informován o známkovacích stupních. *sok* Omlouvám se.

Jo tak to jo, já jsem byl spíš vyděšný že mi uniklo něco tak masivního, i kdyby to bylo jen pro nějaké školy

lmgify

> Akad.rok ještě neskončil. Končí až zhruba koncem září.

Zákon o VŠ: "Akademický rok trvá 12 kalendářních měsíců; jeho začátek stanoví rektor."

ml1

Ty konce jsou právě stanovené různě. Když jsem nastoupil, bylo to tak, že se dalo dodělat zkoušku až další semestr (podmínkou bylo absolvování aspoň jednoho pokusu v tom správném semestru). Pak se to ale všelijak měnilo, jakože ze zimního to šlo dělat v letním, ale naopak ne (přeslo se na roky místo semestrů). Ale nikdy mě nějak přesné datum netrápilo, zřejmě bylo do konce zkouškového období (tedy druhý týden v září, ale zase jsem slyšel, že se to nějak šoupalo a celé šestinedělí je teď prý před prázdninama). Co jsem dostudoval, tak když jsem to ještě sledoval, tak se změnilo i to, že se nějak omezila možnost opakování zkoušek (víc jak jedno repete za semestr musel povolovat proděkan+katedra), za nás se mohlo každou zkoušku opakovat dvakrát. Tohle se ale asi pořád mění, a co jsem skončil studium, dostávají se ke mě jen kusé zprávy (znám několik lidí, co se nějak na škole angažují).

ml1
hodnocení

1x

Důležitý je, že prošla. Pokud neusiluje o stipendium nebo červený diplom, tak neni potřeba to řešit.

Existuje i F ale to už je Fail, jak jsem slyšel, spousta lidí je ale vděčná i za to E. (Když já jsem studoval, tak se to ještě číslovalo, bylo 1, 2, 3 a čtyřka už byla neprospěl; taky jsme brali s vděkem trojky a cokoliv jiného bylo příjemné překvapení.)

Na vysoké to prostě tak chodí, že někdy má člověk pocit, že je našrocenej a pak je rád, že odejde se trojkou, jindy je naopak dutej a šokuje ho zkoušející "neříkejte, že chcete něco lepšího než dvojku" prostě neni to objektivní hodnocení a záleží právě i dost na štěstí, na náladě zkoušejícího, kde zkouší víc lidí tak i na tom, koho zrovna člověk dostane.

Já být jí, jsem rád, že mám uzavřený semestr prakticky na poslední chvíli a jestli za A nebo za E bych ponechal stranou (i když známky D a E už nejsou tak hezké).

p23®
hodnocení

1x

Stane se. Zvládla to, tak ať jde dál.

Je to vysoká škola a tam je předpoklad, že v budoucnosti bude muset zvládnout i jiné zátěžové situace. Jak pro další zaměstnání, tak i pro život.

Každý nemá předpoklady pro studium. Pak trpí.

Zdravím.

hodnocení

0x

Neřeš to! Důležité je, že to má.

trtr
hodnocení

0x

"C je trojka. Nižší už je jen neudělání zkoušky. C se dává zoufalcům, kteří tomu pořádně nerozumí, aby prolezli"

Blbost jak vrata (opravdu je ještě D a E), chodil jsem také a dostal jsem "B" jenom proto, že to bylo častější, "A" nechávali pro extra třídu s červeným diplomem, takže asi tak. Někdy nestačilo umět ani ještě víc, než bylo v skriptech a stejně člověk dostal B a C. Pak byly také předměty, kde člověk mohl dostat jen nejlépe C, A a B jedině po volitelné ústní části (nebyla povinná), ale taky se člověk mohl vyšachovat a skončit s E či F. Takže asi tak.

asd1
hodnocení

0x

Její problém. Když nemá nervy na školu tak může jít do háku nebo zajít za psychologem aby na sobě zapracovala pod odborným vedením.

liska5
hodnocení

0x

Podstatné je, že to má! Máš maturu nebo ne, máš diplom nebo ne. Vždycky je tam nějaká nespravedlnost. To snad zažil každý, kdo si VŠ prošel. Žádný rozebírání, prostě hurrááá, máš to, a za kolik, se nepočítá. A už vůbec to není kriterium úspěšnosti v budoucím povolání!

hodnocení

0x

Jaký je to ročník? První / druhý / třetí ... / poslední?

V prvním ročníku byla u nás nadpoloviční úmrtnost. V průběhu studia se může nabytými studijními zkušenostmi zlepšit.

Důležité je vytrvat - a nemusí být ani červený diplom ...

Masarykova univerzita má pro červený diplom tyto podmínky:

Podle průměrné klasifikace ve studiu podle čl. 17 odst. 2 patříte mezi 10 % nejlepších absolventů programů téhož typu dané fakulty za předcházející dva akademické roky, nesmíte získat v žádném předmětu hodnocení F, -, N, X. To neplatí pro hodnocení předmětů, u nichž byla postupem podle čl. 20 udělena výjimka z povinnosti předmět opakovat.

smajlik
hodnocení

0x

VAŠE VĚTA : Je fakt "C" tak hrozná známka? Našla jsem si, že je to dvojka.

Studenti z matfyzu by za dvojku byli docela rádi, ČVUŤáci by asi taky nic nenamítali, doktoři asi taky ne,

Myslím, že dvojka je všeobecně pěkná známka.

a) Jinak co to znamená prosím poctivě studovala, jak dlouho a jak často?

b) Na jaké škole studuje? Případně obor. Děkuju, zajímá mě to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]