Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr oboru - je matematika překážkou pro genetiku?

Od: jitka453627 odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny místní uživatele,

na tyhle prázdniny jsem si dala jedno předsevzetí - najít si obor, který mě baví, ale zároveň budu schopná jej jít studovat.

Zbývají dva týdny do začátku do nového školního roku a já stále netuším...a to si bude letos potřeba vybrat semináře, takže se de facto rozhodnout, z čeho budu chtít maturovat.

Pro vaši lepší představu, jsem jedničkářka, konkrétně ten nechutný typ šprta, co se zapojuje snad do všeho, co v sobě má slovo vzdělávací nebo se školou nějak souvisí. Nejde mi to ale samo, hodně se učím. Jazyky zvládám dobře, na ty se mi stačí jen podívat, ale s exaktními vědami je to horší. Hlavně s matematikou, kde má na mě (nedivím se mu) spadeno profesor, jelikož jsem se jeden rok dost ztrapnila, když jsem ho urputně prosila poslední týden o přezkoušení, nevědoma toho, že nám zapíše známky z aktivity při online hodinách.

Od té doby je mi jasné, že matematika moje nejsilnější stránka není (měla jsem z ní první ročník gymnázia dokonce dvojky). Fyzika a chemie jsou lepší, vidím tam to praktické užití. Ale i díky výsledkům bobříků a podobných soutěží (gympláci asi znáte) je mi jasné, že s matematickou inteligencí za spolužáky zaostávám.

Nu, a ted´ k věci. Rodiče ze mě chtějí mít technika, doktora nebo právníka, nepřekvapivě. Ale nedávno padla ještě další možnost, která mě samotnou zaujala - genetika. Několik let dělám bioolympiádu a opravdu mě ty texty baví, hlavně když jde o tu drobnou žoužel (viry, bakterie apod.), její chování a vlastnosti. Jenže genetika v sobě zahrnuje matematiku.

Několik lidí mi říká, abych šla dělat jazyky. V Anglii na kurzu mi vyučujcí radila, že mám nadání pro novinařinu. Několik lidí navrhovalo, že bych neměla zahazovat psaní. Paní, co mě měla na starost na stáži (chemie-biologie) zase tvrdila, že to s tou matematikou není tak špatné. A já sama ještě dva roky zpátky byla přesvědčená, že budu historička.

Nechci, aby to celé vyznívalo jako chvástání - prosím pochopte, že mi nic z toho nejde vyloženě samo a že jsem od přírody šprt. Proto nemůžu situaci posoudit tak, že přece dvojka je dobrá známka a mě to v dané kariéře nezastaví. Jelikož za každou známkou, která k té dvojce vedla, bylo násobně víc hodin učení, než v jiných předmětech, nechápání na hodinách a hloupé chyby ve cvičných příkladech, které bych jinde neudělala.

Pokud jste někdo měl čas a chut´ celý tenhle nářek číst a máte podobnou zkušenost nebo studujete/ děláte v některém z oborů, můžete mi prosím poradit, zda je dobrý nápad stát si za svým, ačkoli pro to nemám úplně vlohy?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vypadá to, že máš moudré rodiče. Mít možnost práce kdykoli a kdekoli je pro praktický život nezanedbatelná hodnota.

kdosi
hodnocení

0x

Matematika vydřená na dvojku mi přijde jako dost dobrá pro obor, který se matematice nevěnuje, jenom ji používá.

S tímhle přístupem se zvládneš naučit používat ty věci, které budeš prakticky používat, ono toho bude výrazně míň, než kolik matematika obsahuje. Samozřejmě budeš potřebovat i nějaký rozhled, abys věděla kam v případě potřeby sáhnout a co se doučit, ale to není problém.

Matematika sama o sobě je těžká, ale užitá matematika v konkrétním oboru je jen její malý střípek, kde spousta předpokladů je automaticky splněná a samotné postupy jsou většinou dost jasné. Akorát různé obory potřebují různé střípky.

(Na řízení auta potřebuješ vědět, co kam lít a že jsou různá paliva a různé oleje. A že nějaké převody do rychla udělají víc otáček kol, ale menší silou a že motor obecně chodí nejlíp v nějakém rozmezí otáček a čím dál od něj, tím hůř, takže je nutno přeřadit. Ale umět spočítat a navrhnout ty převody, síly na kolech, určit parametry oleje a oktanové číslo benzínu a tak podobně, to už vědět nemusíš, stačí znát čísla toho, co máš koupit. Podobně je to s ostatními obory a matematikou - musíš povšechně vědět jak funguje, být schopná sčítat, idčítat, násobit, dělit a hledat v tabulkách a pak několik základních rovnic pro daný obor, které už vymysleli jiní a ty je jen dokola aplikuješ.)

(Dělal jsem elektrotechnickou průmyslovku, matematiku na univerzitě, živil se jako programátor a matematikou používám pro všechno možné naprosto běžně, třeba i pro hobby truhlařinu, nebo počítačové gamesky, takže o tom něco vím z vlastní zkušenosti. A mám řadu dalších známých, co mají nejrůznější VŠ z různých oborů, takže mám i nějaké porovnání.)

lmgify
hodnocení

0x

> jsem jedničkářka, ten nechutný typ šprta ... Rodiče ze mě chtějí mít technika, doktora nebo právníka

Jako by slyšel dalšího blbýho Pakistánce nebo Číňana. Nadrtit se to tunu kravin zpaměti, pak certifikát v jednom z těch 3 oborů i když mě to ve skutečnosti vlastně nezajímá a po škole hned napálit sazby a začít odírat, kde to jen jde. Kdybych to neviděl na vlastní oči tisíckrát předtím, tak bych si myslel, že je to klišé. Věř mi, že tady nechceš být jedna z nich. Lidi mají na takové dost vyhraněný názor.

Zjevně tě skutečně baví ta miniaturní havěť, takže bych to viděl na nějakou tu Mikrobiologii. On asi ten prvák a druhák bude společný pro celou škálu bio oborů a to dává studentům šanci nakouknout, jaké všechno specializace vlastně existují, protože o většině z nich lidi vůbec netuší. Zapíšeš se na bio fakultu a až se po 3-4 semestrech bude rozřazovat do přesnějších oborů nebo bude možnost si zapsat výběrové předměty podle konkrétního zájmu, tak už budeš mít lepší představu, co všechno se dá studovat o mikrohavěti. Jestli jsi se dokázala nabiflovat matematiku na gymplu, tak se ji dokážeš nabiflovat i na VŠ. Zase tolik jí na biu být nemůže. Spíše nějaká ta kombinatorika na geny a statistika na vyhodnocování pokusů.

jitka453627
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi.

fik
hodnocení

0x
Novinařina, psaní i historie jsou mrtvé obory. Ve všem tomto vám bude neskutečnou konkurencí AI, pokud nehodláte být přes mrtvoly jdoucí investigativec.
Pokud matiku v globálu chápete, jděte do technického/přírodovědného oboru. Já měl z matiky i čtyřky, protože jsem byl flink. Techniku jsem vystudoval a moje největší matematické umění dnes je nakrmit vzorce v Excelu. Tu matiku prostě dělá někdo jiný, my technici už jen využíváme ty nástroje na konkrétní úkoly. Pohoda, směle do toho.

hodnocení

0x

Kdysi jsem diskutoval jinde:

IMHO mnohdy se z matematiky dělá Velká Věda, někdy zbytečně a pedagózi si možná spíš honí své ego místo aby vyjeveným studentíkům tu matematiku srozumitelně vysvětlili a nezatěžovali jim hlavu něčím co studentíci v životě nebudou potřebovat (a pokud ano, tak to do té doby stejně zapomenou a budou se to muset znovu naučit).
Mně utkvěla v hlavě první přednáška z matematiky - už nevím které, měli jsme dvě.

Operace adice je definovaná nad aditivní grupou...hodina mluvení a hodně popsaných tabulí... a operaci adice se taky říká sčítání. Operace multiplikace je definovaná nad multiplikativní grupou...hodina mluvení a hodně popsaných tabulí... a operaci multiplikace se taky říká násobení.

Přednáška IMHO měla začínat vysvětlením co je to operace (na rozdíl od relace), co je to definice a k čemu je dobrá, co se rozumí pod názvem grupa a co matematici říkají, když chtějí sčítat nebo nedej Bože násobit.

------

Vím o případu že komusi dělala potíže matematika. Přišlo se na to že když se ve škole učili o zlomcích a co se s nimi dá dělat, on byl dlouhodobě nemocný, nikdo mu to nevysvětlil a pak se to s ním táhlo.

:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]