Nejste přihlášen/a.
Zdravím! V souvislosti s aférou na Slovensku při divadelním představení Moje baby si hledám různé informace. V jednom z článků jsem narazila na slovo írečitý. Je to v prvním odstavci zde. Možná to znamená hubatý, prostořeký. Kdo mi to slovo pomůže správně přeložit?
írečitý prídavné meno
rázovitý, svojský; rýdzi, čistý, pôvodný: írečité oblečenie, írečité tradície; írečité slová;
írečito, írečite príslovka
írečitosť -i ženský rod
---
podobné: "chýrečitý" od slova "chýr" znamená "bájný", "povestný"
chýr -u m.
1. zvesť šíriaca sa ústnym podaním, novina, správa: nepravdivý chýr, rozniesol sa chýr, kolujú chýry
2. povesť (význ. 3), zvuk: mať dobrý, zlý chýr
l ani chýru (, ani slychu) (p)o niekom, niečom niet nijakých správ
škoda že nelze dohledat co to tam teda za sexy promítali - vyšlo by to z kontextu. Mělo to být na pozadí za herečkou, že?
Děkuji za komentář. Už mě to přestalo zajímat, ale tehdy jsem dost přemýšlela nad zvláštní situací. Malá obec si vybere divadelní kus, který už samo divadlo označí jako pro mládež nevhodný. Pořadatelé do hlediště zřejmě pustí i děti, respektive neinformují diváky předem, že je vhodné nechat děti doma. Zbožný politik se jde osobně podívat na představení s necudnou pasáží. Pak se tam strhne mela. Podle dřívějších vyprávění znalců regionu to mohlo být takové východňarské... Pod texty na internetu jsem zaznamenala rozmanité a emotivní reakce. Tak jsem začala více hledat a narazila na slovo, které jsem předtím neznala. Co hrozného promítali? Těžko říct, co dnešní děti ještě neznají...
Děkuji za všechny odpovědi. Trochu jsem si myslela, že mi překlad slova osvětlí důvod nevhodnosti divadelního kusu pro děti a mládež. Viz v dotazu zmíněmá recenze plus informace přímo na stránkách Košického divadla - nevhodné pro mládež do 18 let. Rázovitá řeč to jistě nebude. Ale více už nad tím hloubat nebudu.
Ono soucasti irecite slovenstiny jsou i vulgarismy, stejne jako v razovite cestine. Tudiz podminka 18 let je zadouci a pochopitelna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.