Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na CNN probíhá (nejspíše pomalá předvolební) masírka, že řada rodičů (nakonec z nich vypadlo tedy jen 8%) kvůli školákům si musí brát půjčku kvůli škole (školní pomůcky + družina, brašna).
Mě tak napadlo, kolik vlastně stála školní brašna k poměru k platu třeba začátkem 80. let? Já jen že to vypadá, že dnes lidé nemají už ani na tu školní brašnu... Tam ukazují, že dnes školní brašna za 2.100Kč. Přitom v 80. letech to hravě zvládali, tak jen v čem je dnes problém...
Se divím, že vás to tak vytáčí. Kdo na to nemá a má v hlavě všechny pohromadě, koupí na co má, tedy batoh u Vietnamců, místo zadlužování se. A takových blábolů jsou plná media. Není třeba brát všechno jakože pravda. Bacha, nerozčilujte se. Praskne vám žilka a budete tahat nohu.
Tak tyhle levičácký bláboly o bídě mě vytáčí už delší dobu. Spíš aby netahali tu nohu ti, co kvůli svým dětem se nemohou ani najíst, nebo musí chodit v rozdrbaných botách...
Levice u moci není. Tedy až na ty vedlejší koaliční strany. Ale musí se chovat levicově, jinak by šli od koryt. Moc dobře to vědí, že náš národ tvoří převážně finanční negramoti, tedy jim nic jiného nezbývá, než sypat, všem. Přidat např. teď státním úředníkům, všem státním. Ať má málo, či má hodně. Všem. Což je volovina. Navíc to bude tvořit jen další inflaci a příští rok až vše o 10 procent zdraží, díky přidávání, budou řvát zase znova. Inflační spirála, co to je, že...?
Každá doba má své. Váš dotaz mi připomíná seriál s vynikající dramaturgií - totiž seriál Vyprávěj. Napřed se tam za minulého režimu všichni ošívají jak si nemohou říkat co chtějí, za slovo je zavírají, ničí literaturu i celé rodiny a tak dále. A po revoluci si zase ti stejní stěžují, jak je někdo podvedl, jak je všechno drahé a někdo je najednou může vyhodit z práce. Tak co vlastně chcete?
Je pravda, že tehdy neměli rodiče žádné finanční dilema jestli poslat dítě na školní lyžařský výcvik a podobně. Stejně tak školní obědy byly všem dostupné a kdo měl chuť, tak mléko ke svačině. Školní tašky byly kožené a děti v rodině si je předávaly jak ty starší přecházely na "kabely" s popruhem přes rameno.
On je někdo nutí je na ty lyž. výcviky. A obědy jsou dnes nedostupné? To jako myslíte že to vaření doma vyjde levněji jak to dotované v té škole? Samozřejmě řeč je o školákovi, který jde prvně do školy a nemá starší sourozence. Jak v minulosti tak i dnes. Tedy to s tou "putovní" brašnou psát, je zbytečné.
Obědy jsou pro stále větší počet dětí nedostupné, podívejte se na stránky ministerstva školství. Vám se to zdá neuvěřitelné, ale věřte, že i já nechápu, kam jsme se po tolika letech dostali a že věci dříve běžné se stávají nedostupnými.
Je to tak. Představte, že těch vašich "líných" rodičů je u nás stále více a to i přes to, že jsou rodiny méně početné. A "líní" jsou nejen rodiče, ale i ostatní občané, protože stále více se jich obrací na stát s žádostí o nějakou sociální dávku.
milanb: "zkurvenych komousu mohl vsechno dotovat sovetsky svaz z penez za ropu"
no, to nevím, osobně si myslím, že to bylo naopak, tedy že satelitní státy dotovali SSSR, viz jeho nesplacené/prominuté dluhy
To máte info odkud?
Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 88,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. Celkově od vstupu do EU v roce 2004 zaplatila ČR do rozpočtu EU 743,3 miliardy korun a získala z něj 1,71 bilionu Kč.
Bohužel ty peníze z EU jdou dost často na projekty, které by i zadarmo byly drahé. Teda kromě toho, že mají vysoký korupční potenciál, kterému málokterý politik odolá.
Informací je dost, například Petr Blahynka. Nicméně, jak se říká, nevěřím žádné statistice kterou si sám nezfalšujiproblém je jiný: je třeba počítat vše. Zisky zahraničních společností fungujících zde, dividendy atd. Nelze započítat jen kanál z eu po přerozdělení. Takže autoři zmíněných textů dostávají 1* za podvodné články. Neboť polopravda = taky podvod. Kdyby platilo to co se tam píše, vše včetně energií, potravin a bydlení by zde bylo rok od roku levnější. Což se ale evidentně neděje. Naopak, vše se zdražuje. Lidé jsou rádi podváděni, stačí jim zalhat že ve skutečnosti podváděni nejsou a nebo, jak bylo zmíněno, lhát jim že si za vše mohou sami.
Petr Blahynka falšuje nějaké údaje, nebo kdo to je, nebo kdo falšuje údaje?
Nebo nevěříte argumentům?
Abyste mohl říct lež, nemusíte přece falšovat žádné údaje. Například napíšete: "Na třídě Míru v Pardubicích byl v noci na dnešek kulkou do hlavy zastřelen českým občanem američan." a nedodat: "Český policista, který jej v obraně zastřelil byl sám nejprve američanem dvakrát postřelen." Ovšem polopravda je také podvod.
@boban - A co je špatnýho na tom vyrobit děti a pak natahovat ruku,?
Sousedy taky oběhnete s nataženou rukou, aby vám přihodili nějakou kačku na vaše děti?
v 80. letech jste z platu mohl koupit určitě mnohem méně aktovek:
e15.cz/...
rozdíl je ale v tom, že v průběhu času se mění nároky, tzn., že dříve rodič pořídil ještě psací psací , stůl a lampičku, dnes je to k těmto věcem ještě mobil, tablet, počítač a internet. chudoba vypadá v každé době jinak.
cs.wikipedia.org/...
Tehdy nebyl problém s náklady na bydlení - nájem, voda, energie. Toto když dnes rodina zaplatí, tak jí moc nezůstane ani na ty "levné" aktovky z Číny.
80. letech v ČSSR žádná chudoba oficiálně nebyla, ale není to pravda, řada lidí a jejich rodin např. nenáviděných režimem, v chudobě určitě žila
i dnes je plno rodin v chudobě nebo na její hranici, které nemají např. na zaplacení školních obědů
musíme si uvědomit, že každý z nás žije v určitých sociálních bublinách a co je za jejich hranicemi nám mnohdy připadá nereálné nebo jako lež
važme si toho, že se máme dobře a snažme se pomáhat těm, kteří se tak dobře nemají, i když si za to třeba někdy mohou sami
jj, Afrika hadr..., když ukazovali před desítkami let ty děti tam, že...? Já až budu žít nezodpovědně, tedy ve stylu finanční gramotnost, co to je...?, tak možná taky asi nebudu mít pro děti na obědy. Ale spíše i tak bych měl. Ale jen kvůli SOBĚ a že budu blbec, co neumí s penězi hospodařit. A kolikrát jako trouba, co si nasekal zároveň exekuce, jelikož nebyl schopen si koupit "drahou" jízdenku do MHD či něco hrozně rychle potřeboval a nemohl počkat až na to budu mít... A co se týče např, potravinových sbírek. Měl jsem jednoho známého co skončil na ulici. Chlastal, do práce se mu nechtělo. Takže skončil na ulici v parku.., pobral svoje jisté pravidelně měsíc co měsíc na ÚP, pro zbytek si došel do potravinové sbírky. Dostal např. 3kg párků na den. Pak to rozdával, nebo se dokonce stalo, že přišel za mnou, něco z toho se slevou směnil se mnou a pak hurá pro chlast. Takže asi tak...
pro km. A kolik je podle Vás těch "plno rodin?" co jsou na tom tedy tak špatně. To si rád poslechnu...
A k čemu to potřebujete vědět, kolik jich je? Kdo pod průměrně pracuje, má podprůměrný příjmy, tak se může dostat do statistické chudoby. Budou to lidi v exekucích a pak třeba bezdomovci co se jim nechce pracovat a pak třeba lidi kteří nemůžou pracovat. Anebo ti co profi linka li život a nepracovali ne naspořili a pak si stěžují na malý důchod, když mají odpracováno třeba 15 let nebo ani to ne
Víte dobře proč to tak je a proč je to mediální krmení, tak proč to vůbec řešíte? Ty zprávy beztak nekonzumuje nikdo s vyšší inteligenci jí, to je prostě balast pro ty podprůměrné bl... Takže kdy vám dojde, že tu masírku nemáte konzumovat
No v 80-tých letech sem taky nic do té aktovky nekupoval.
Jinak v loňském roce bylo 118 303 tisíc prvňáčků.
Zdá se vám 8% = 9 500 málo,nebo hodně?
To dejme tomu, ale píšou, že na začátku roku rodič utratí za jedno dítě 5.150Kč. Tedy kolik je dnešních 5.150Kč na ty 80. léta? 20:1? Tedy max 300Kč ať nežeru... A počítám že ta samotná brašna stála několik stovek. Takže možná v té době to bylo dražší jak dnes? Jinak jsou také lidé co nevyjdou s penězi každý měsíc - podle průzkumu. A co myslíte, budu brát přes 100 tisíc Kč, vše utratím za dovolené, za oblečení, zbyde mi měsíčně pravidelně třeba pár set Kč. Budu také patřit do té skupiny těch, co nevyjdou?
Tady to máte. novinky.cz/... Tedy já když budu mít přes 100tisíc Kč, vše rozfrcám za voloviny či "nezbytnosti", nezbydou mi ani ty dva tisíce, tak také patřím do té poloviny Čechů. Tedy průzkum absolutně k ničemu a převážně jen burcování levicových voličů. Neboli nasypte, ale já nechci dávat nic, sám mám málo.., jako ti loupežníci z Mrazíka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.