Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Masirka na CNN Prima News že řada rodičů kvůli školákům sahá po půjčce

Od: jarden odpovědí: 48 změna:

Dobrý den,

na CNN probíhá (nejspíše pomalá předvolební) masírka, že řada rodičů (nakonec z nich vypadlo tedy jen 8%) kvůli školákům si musí brát půjčku kvůli škole (školní pomůcky + družina, brašna).

Mě tak napadlo, kolik vlastně stála školní brašna k poměru k platu třeba začátkem 80. let? Já jen že to vypadá, že dnes lidé nemají už ani na tu školní brašnu... Tam ukazují, že dnes školní brašna za 2.100Kč. Přitom v 80. letech to hravě zvládali, tak jen v čem je dnes problém...

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Se divím, že vás to tak vytáčí. Kdo na to nemá a má v hlavě všechny pohromadě, koupí na co má, tedy batoh u Vietnamců, místo zadlužování se. A takových blábolů jsou plná media. Není třeba brát všechno jakože pravda. *hej*Bacha, nerozčilujte se. Praskne vám žilka a budete tahat nohu.

jarden
hodnocení

Tak tyhle levičácký bláboly o bídě mě vytáčí už delší dobu. Spíš aby netahali tu nohu ti, co kvůli svým dětem se nemohou ani najíst, nebo musí chodit v rozdrbaných botách...

Batoh od ťamanů, který než se po půl roce rozsype a nedá se moc nosit koupí jen totální ignorant.
Batoh od Vietnamců vydrží či nevydrží zrovna tak jako ten z obchodu... A zpravidla to nejsou dnes již levičácké kecy, ale spíš ty pravičácské... Levice zdevastovaná je teď vlastně u moci a tvrdí jak se máme moc dobře...
jarden
hodnocení

Levice u moci není. Tedy až na ty vedlejší koaliční strany. Ale musí se chovat levicově, jinak by šli od koryt. Moc dobře to vědí, že náš národ tvoří převážně finanční negramoti, tedy jim nic jiného nezbývá, než sypat, všem. Přidat např. teď státním úředníkům, všem státním. Ať má málo, či má hodně. Všem. Což je volovina. Navíc to bude tvořit jen další inflaci a příští rok až vše o 10 procent zdraží, díky přidávání, budou řvát zase znova. Inflační spirála, co to je, že...?

hodnocení

5x
Kdo má víc děcek se může hodně prohnout. My máme dvě děcka ve škole a prakticky neustále po celý rok nosí oba žádosti o peníze na výlety, akce ve škole pomůcky atd. Od desetikorun přes stokoruny po tisíce. Učitelka byla velmi zklamaná až v údivu, že někteří žáci (prvňáci) nemohli dát 10 tisíc na školu v přírodě. Zásmál jsem se, jak chtěli příspěvek srpš - zdůraznili že dobrovolný, ale pak upomínali rodiče o zaplacení. Jako to rodiče peníze tisknou? Musíte si uvědomit, že někdo pracuje za minimální mzdu. Nájmy brutál... My máme už své bydlení, ale skoro 20let hypotéka, žádné dovolené atd...
riva

Tak to se podívejte, jaké byly nájmy v 70. letech a jaké platy. Snad to přežijete ve zdraví.

blog.idnes.cz/...

Tak jinde byl cenově i ten zbytek...

hodnocení

4x
To je jasný -musi splacet hypotéky nebo drahé nájmy a energie.
Koho se ptám, tak tvrdí,že to bylo dřív jednodušší než dnes.
Děsný je, jak i ten stát dřív byl schopen vybudovat 3 jaderne elektrárny, metro, hustou železniční síť. Obrovský množství sídlišť pro občany ČSSR. Jak stát zvládal držet velikou armádu.
doplněno 13.08.24 11:49: A to si ještě vezměte, kolik dalších jaderných elektráren planovali komunisti postavit.
Jako jaderné elektrárny v severních Čechách (čtyři reaktory)
Pak měla být v Tetově, další měla být v Blahutovicích.
A na tohle prostě prachy dřív byly.
Proč nejsou dnes? Protože jsou vysávaný prachy do zahraničí

smode2
hodnocení

3x

Každá doba má své. Váš dotaz mi připomíná seriál s vynikající dramaturgií - totiž seriál Vyprávěj. Napřed se tam za minulého režimu všichni ošívají jak si nemohou říkat co chtějí, za slovo je zavírají, ničí literaturu i celé rodiny a tak dále. A po revoluci si zase ti stejní stěžují, jak je někdo podvedl, jak je všechno drahé a někdo je najednou může vyhodit z práce. Tak co vlastně chcete?:)

No - počkejte - to "za slovo je zavírají" už je tady delší dobu a ostatní nastupuje ...

Když sdělíte, že prezident není vůl, ale korunovanej, tak Vás zavřou?

No zrovna prezident je v pohodě, ale zkuste to říct nebo napsat na adresu jednoho našeho etnika, případně jiného,které je u nás na krátkou dobu,která zřejmě u většiny bude trvalá. Výsledek by mně vážně zajímal.

riva
hodnocení

1x

Je pravda, že tehdy neměli rodiče žádné finanční dilema jestli poslat dítě na školní lyžařský výcvik a podobně. Stejně tak školní obědy byly všem dostupné a kdo měl chuť, tak mléko ke svačině. Školní tašky byly kožené a děti v rodině si je předávaly jak ty starší přecházely na "kabely" s popruhem přes rameno.

jarden
hodnocení

On je někdo nutí je na ty lyž. výcviky. A obědy jsou dnes nedostupné? To jako myslíte že to vaření doma vyjde levněji jak to dotované v té škole?:) Samozřejmě řeč je o školákovi, který jde prvně do školy a nemá starší sourozence. Jak v minulosti tak i dnes. Tedy to s tou "putovní" brašnou psát, je zbytečné.

riva

Obědy jsou pro stále větší počet dětí nedostupné, podívejte se na stránky ministerstva školství. Vám se to zdá neuvěřitelné, ale věřte, že i já nechápu, kam jsme se po tolika letech dostali a že věci dříve běžné se stávají nedostupnými.

milanb
Nedostupne jsou ale pro line rodice. Bohuzel, kdo chce mit deti, musi si to nejdriv umet spocitat, a holt se pak snazit, ne si stezovat, pripadne natahnovat ruku.
riva

Je to tak. Představte, že těch vašich "líných" rodičů je u nás stále více a to i přes to, že jsou rodiny méně početné. A "líní" jsou nejen rodiče, ale i ostatní občané, protože stále více se jich obrací na stát s žádostí o nějakou sociální dávku.

milanb
A co je špatnýho na tom vyrobit děti a pak natahovat ruku,?
Já sice od státu peníze nedostavam,ale co už. Když toho využívají jiná etnika a imigranti, proč by nenatahli ruce domorodci
milanb
Co je na tom spatnyho? Stat ma pomahat jen tem, co to sami nedokazou. Bohuzel spousta lidi neumi ani zakladni pocty, a nevidi ani za nejblizsi roh, pak to tak dopada. Pokud nechapete, ze cim vic lidi bude natahovat ruku, tim vyssi budou dane, a vlastne sam budete mit mene, tak to je uz vas problem. Jo a pro ostatni, on byl rozdil, kdyz za zkurvenych komousu mohl vsechno dotovat sovetsky svaz z penez za ropu, a kdyz ted jako samostatny stat mame nejake hospodarstvi v kapitalismu.
km

milanb: "zkurvenych komousu mohl vsechno dotovat sovetsky svaz z penez za ropu"
no, to nevím, osobně si myslím, že to bylo naopak, tedy že satelitní státy dotovali SSSR, viz jeho nesplacené/prominuté dluhy

Sovětský svaz dluhy splatil... Tak že jsi mimo... Ale dluhy mají všichni, třeba ČSSR v roce 1989 neměla žádný dluh, ale ještě nám bylo dluženo... Dnes dlužíme všem kolem dokola, vlastně uplácíme s jsme uplácení na dluh, aby lidé cítili ten blahobyt EU.
Dluh USA je snad už 5 miliónu kč (dollarů?) na obyvatele na zeměkouli...
smode2
Perfektní*smich* do eu od nás dlouhodobě proudí až 6x více peněz než od nich dostaneme - hlavně že jsou všude tabulky "spolufinancováno.."a jak se zbavíme odpovědnosti, aby nás někdo nepřišel zabít? Přesvědčíme občany, že si za všechno můžou sami. Pak se budou hádat jako malé děti o čisté nesmysly a nás nechají napokoji. Geniální*smich*velká gratulace politikům:)

To máte info odkud?

zpravy.aktualne.cz/...

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 88,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. Celkově od vstupu do EU v roce 2004 zaplatila ČR do rozpočtu EU 743,3 miliardy korun a získala z něj 1,71 bilionu Kč.

Česko bude z EU v/...

riva

Bohužel ty peníze z EU jdou dost často na projekty, které by i zadarmo byly drahé. Teda kromě toho, že mají vysoký korupční potenciál, kterému málokterý politik odolá.

Tak nějak. Kdysi jezdili maníci z KRNAPu na jednu louku kousek ode mě. Když tam už druhý týden lezli po kolenou nedalo mě to a šel jsem se zeptat, co tam vlastně dělají. Prý počítají brouky. Nějak mi nedokázali vysvětlit, jak mají zařízeno, že některého chrobáka nesčítnou dvakrát. Prej to taky byl projekt EU.

Bohudík ty peníze z EU jdou dost často na projekty, které otevře pracovní místa.

smode2

Informací je dost, například Petr Blahynka. Nicméně, jak se říká, nevěřím žádné statistice kterou si sám nezfalšuji*smich*problém je jiný: je třeba počítat vše. Zisky zahraničních společností fungujících zde, dividendy atd. Nelze započítat jen kanál z eu po přerozdělení. Takže autoři zmíněných textů dostávají 1* za podvodné články. Neboť polopravda = taky podvod. Kdyby platilo to co se tam píše, vše včetně energií, potravin a bydlení by zde bylo rok od roku levnější. Což se ale evidentně neděje. Naopak, vše se zdražuje. Lidé jsou rádi podváděni, stačí jim zalhat že ve skutečnosti podváděni nejsou a nebo, jak bylo zmíněno, lhát jim že si za vše mohou sami.

Petr Blahynka falšuje nějaké údaje, nebo kdo to je, nebo kdo falšuje údaje?

Nebo nevěříte argumentům?

smode2

Abyste mohl říct lež, nemusíte přece falšovat žádné údaje. Například napíšete: "Na třídě Míru v Pardubicích byl v noci na dnešek kulkou do hlavy zastřelen českým občanem američan." a nedodat: "Český policista, který jej v obraně zastřelil byl sám nejprve američanem dvakrát postřelen." Ovšem polopravda je také podvod.:)

@boban - A co je špatnýho na tom vyrobit děti a pak natahovat ruku,?

Sousedy taky oběhnete s nataženou rukou, aby vám přihodili nějakou kačku na vaše děti? *smich*

km
hodnocení

1x

v 80. letech jste z platu mohl koupit určitě mnohem méně aktovek:
e15.cz/...
rozdíl je ale v tom, že v průběhu času se mění nároky, tzn., že dříve rodič pořídil ještě psací psací , stůl a lampičku, dnes je to k těmto věcem ještě mobil, tablet, počítač a internet. chudoba vypadá v každé době jinak.
cs.wikipedia.org/...

riva

Tehdy nebyl problém s náklady na bydlení - nájem, voda, energie. Toto když dnes rodina zaplatí, tak jí moc nezůstane ani na ty "levné" aktovky z Číny.

km

80. letech v ČSSR žádná chudoba oficiálně nebyla, ale není to pravda, řada lidí a jejich rodin např. nenáviděných režimem, v chudobě určitě žila

i dnes je plno rodin v chudobě nebo na její hranici, které nemají např. na zaplacení školních obědů

musíme si uvědomit, že každý z nás žije v určitých sociálních bublinách a co je za jejich hranicemi nám mnohdy připadá nereálné nebo jako lež

važme si toho, že se máme dobře a snažme se pomáhat těm, kteří se tak dobře nemají, i když si za to třeba někdy mohou sami

jarden
hodnocení

jj, Afrika hadr..., když ukazovali před desítkami let ty děti tam, že...? Já až budu žít nezodpovědně, tedy ve stylu finanční gramotnost, co to je...?, tak možná taky asi nebudu mít pro děti na obědy. Ale spíše i tak bych měl. Ale jen kvůli SOBĚ a že budu blbec, co neumí s penězi hospodařit. A kolikrát jako trouba, co si nasekal zároveň exekuce, jelikož nebyl schopen si koupit "drahou" jízdenku do MHD či něco hrozně rychle potřeboval a nemohl počkat až na to budu mít... A co se týče např, potravinových sbírek. Měl jsem jednoho známého co skončil na ulici. Chlastal, do práce se mu nechtělo. Takže skončil na ulici v parku.., pobral svoje jisté pravidelně měsíc co měsíc na ÚP, pro zbytek si došel do potravinové sbírky. Dostal např. 3kg párků na den. Pak to rozdával, nebo se dokonce stalo, že přišel za mnou, něco z toho se slevou směnil se mnou a pak hurá pro chlast. Takže asi tak...

jarden
hodnocení

pro km. A kolik je podle Vás těch "plno rodin?" co jsou na tom tedy tak špatně. To si rád poslechnu...

b

A k čemu to potřebujete vědět, kolik jich je? Kdo pod průměrně pracuje, má podprůměrný příjmy, tak se může dostat do statistické chudoby. Budou to lidi v exekucích a pak třeba bezdomovci co se jim nechce pracovat a pak třeba lidi kteří nemůžou pracovat. Anebo ti co profi linka li život a nepracovali ne naspořili a pak si stěžují na malý důchod, když mají odpracováno třeba 15 let nebo ani to ne

Víte dobře proč to tak je a proč je to mediální krmení, tak proč to vůbec řešíte? Ty zprávy beztak nekonzumuje nikdo s vyšší inteligenci jí, to je prostě balast pro ty podprůměrné bl... Takže kdy vám dojde, že tu masírku nemáte konzumovat

paveldvorak
hodnocení

1x

Sytý hladovému nevěří. řešíte hlouposti. Pokud někdo masíruje je to Fiala který v televizi prohlásil že začínáme bohatnout.

jendad

Jojo . Bohatnem . Jsme vyspělý trh s výrobky s vysokou přidanou hodnotou . Pro tupouny jednoduše je zde drahota .

b
hodnocení

1x

Je okurková sezóna, takže tam museli nějaké bláboly na tlačit, aby vyplnili vysílací čas, takový je ostatně i pokyn vedení...

Odhaduji, že ta brašna stála za komanče v poměru k příjmům daleko více...

Jediný rozdíl je, že tehdy nebylo za co tolik utrácet, byly prázdný regály :)

riva

A nájem + inkaso nebo byt zase v poměru k příjmům daleko méně.

hodnocení

0x

No v 80-tých letech sem taky nic do té aktovky nekupoval.

doplněno 12.08.24 18:54:

Jinak v loňském roce bylo 118 303 tisíc prvňáčků.

Zdá se vám 8% = 9 500 málo,nebo hodně?

jarden
hodnocení

To dejme tomu, ale píšou, že na začátku roku rodič utratí za jedno dítě 5.150Kč. Tedy kolik je dnešních 5.150Kč na ty 80. léta? 20:1? Tedy max 300Kč ať nežeru... A počítám že ta samotná brašna stála několik stovek. Takže možná v té době to bylo dražší jak dnes? Jinak jsou také lidé co nevyjdou s penězi každý měsíc - podle průzkumu. A co myslíte, budu brát přes 100 tisíc Kč, vše utratím za dovolené, za oblečení, zbyde mi měsíčně pravidelně třeba pár set Kč. Budu také patřit do té skupiny těch, co nevyjdou?

Ne budete za mamlasa co nemá finanční gramotnost

jarden
hodnocení

Chyba. Budu patřit podle renomovaného průzkumu do skupiny těch, co každý měsíc nevyjdou.

Tak pokud dostanete ještě po tom soc.dávky, tak ano.

jarden
hodnocení

Tady to máte. novinky.cz/... Tedy já když budu mít přes 100tisíc Kč, vše rozfrcám za voloviny či "nezbytnosti", nezbydou mi ani ty dva tisíce, tak také patřím do té poloviny Čechů. Tedy průzkum absolutně k ničemu a převážně jen burcování levicových voličů. Neboli nasypte, ale já nechci dávat nic, sám mám málo.., jako ti loupežníci z Mrazíka...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]