Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehlasované - výslovnost

Od: bimbam® odpovědí: 5 změna:

Zdravím! Občas se ve výčtu autorů filmů a seriálů setkám se jménem, které obsahuje přehlasované měkké ï. Zajímala by mě jeho výslovnost.

Z nadpisu se ï ztratilo, otázka vypadá nesmyslně, nemohu za to.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

6x

Z francoužštiny. Vyslovuje se jako běžné "i"bez přehlásky.

Trema

hodnocení

To je ono! Děkuji.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, pokud znáte cizí jazyk, ve kterém se tento znak vyskytuje, resp. to jméno, tak po vložení do překladače Google si tam lze (přes ikonku reproduktoru) poslechnout výslovnost slova. Zdravím!
translate.google.cz/...
doplněno 04.08.24 13:57: bimbam - no, až si vzpomenete nebo to zase někde uvidíte, tak už budete vědět, kam si kliknout.
hodnocení

Děkuji za snahu. Ale blbé je, že jsem ta cizokrajná jména zapomněla. Vzpomínka na ně přišla jaksi náhle a v jiných souvislostech. Napadlo mě, jestli neexistuje nějaké pravidlo jako v němčině u ä,ü... či v jiných jazycích s písmeny se zvláštní diakritikou (polština, francouzština...).

lmgify
hodnocení

0x

I noblesní Angličani píší slovo naive jako naïve.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]