Nejste přihlášen/a.
Stáhni si aplikaci photomath(je pro windows, android i ios) Když jsem potřeboval spočítat nějakou rovnici a nerozumněl jsem jí, tak mi dost pomohla, protože neukáže jen výsledek, ale i jak k němu došla, což je kolikrát mnohem hodnotnější než samotný výsledek.
Asi nějak takhle to vypadá, pak stačí rozkliknout "ukázat řešení"
Druhou rovnici si upravte pomocí známých úprav rovnic podobně jako tu první, aby tam bylo x pak y a na druhé straně rovnice číslo.
Například 4x + 21y = -1 a napište si je na sebe:
3x +; 7y = 8
4x + 21y = -1
Vidíme, že se s výhodou zbavíme y tak, že celou první rovnici znásobíme třemi a pak jednu rovnici odečteme od druhé a y bude nula, tedy nebude.
9x + 21y = 24
4x + 21y = -1
No jak se y zbavit? Odečteme například tu druhou rovnici od první
5x + 0 = 25
už to vidíte? Způsobů řešení rovnic o dvou neznámých je víc, tohle je jen ukázka a ani nevím, jestli je dobře. Omlouvám se, že je to dlouhé, ale snad vám pozvolný postup pomůže a pak můžete cvičně řešit i další příklady, které o prázdninách máte.
Výpočet y je snadný, máte vypočtené x a to dosadíte do libovodné z těchto rovnic a vypočítáte i y. Výsledek napíšete a dvakrát podtrhnete.
znaménko Λ jsme používali ve smyslu "a přitom" , jako logický součin, to, co je v programování AND, nebo &&
cs.wikipedia.org/... - konjunkce cs.wikipedia.org/...
Všem moc díky. Jsem to podle vás vypočítal a udělal takový malý tahák kdyby jste ho někdo někdy chtěli použít.
Ještě jednou dík
![]() | HONZA rovnice.pdf | 69.4 kB |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.