Dobry den, rad bych Vas pozadal o radu ohledne bakalarskeho a magisterskeho studia. Vim, ze na bakalarskem studia he bezplatna doba studia 3+1 a u magisterskeho studia 5+1. Uplynula me u bakalarskeho studia standardni doba studia 3 roky zvetsena o 1 rok a vznikla mi povinnost platit skolne za kazdych zapocatych 6 mesicu studia. Rad bych se Vas zeptal, zdali pri nastupu na 5 lety magistersky obor tedy standardni doba studia bezplatna 5 plus 1 rok zdarma budu platit skolne hned od 1.rocniku nebo ho budu muset platit az v 3. rocniku kdyz jsem vypotreboval standardni doba studia 3roky plus 1 zdarma a tudiz bych mel mit narok an magisterskem studia na dalsi 2 roky zdarma. Rad bych se Vas zeptal,zdali povinnost hradit poplatek vznikne az ve 3.rocniku nebo hned v 1.rocniku. Dekuji za odpoved
Když Bc nedokončíš a začneš Mgr, počítají se ti všechny předchozí roky, tedy jestli jsi dělal Bc 5 let a stejně ho nedokončil, na Mgr bys platit od druháku (prvák by byl ten šestý, tj. 5+1, bezplatný rok).
Snad to chápu správně ("... do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně ...").
Zeptej se raději na studijním toho Mgr.
Poučení: dokončuj studia a nemusíš se starat o placení.
Na Bc. studiu mam zdarma 3 1 a tyto 4 roky jsem vyčerpal, následně mě vznikla již povinnost platit školné následující roky, ale hlavní je ze jsem vyčerpal to 4 roky bezplatného studia na Bakaláři. Teď, když nastoupit na magisterské studium což je 5 1 zdarma tudíž 6 let zdarma, tak to bych měl začít platit až od 3. ročníku to školné. Chápu že jsem vyčerpal ten 1 rok navíc u bakalářského studia, ale tEnzo rok navíc u bakaláře a magistra se počítá zvlášť, tudíž kdyz jsem to vyčerpal na Bakaláři a pokracoval bych na magisterské a tam taky vycerpal ten 1 rok studia tak nic platit nebudu...Takze bych mel mit zdarma, při přestupu na magisterske studium studium 6 let, tudíž to platit až od 3. ročníku. Na studijním mě řekly, že mě vznika povinnost platit jiz od 1. ročníku, ale podle mé je to hloupost.
@patricius neuvádíte, jestli jste něco dostudoval nebo ne. Těžko radit.
lmgify
Na Bc. jsi byl 4 nebo 5 let? Dělal jsi předtím nějakého jiného Bc,/Mgr. a neukončil to?
To placení od prváku se mi také nezdá, jestli jsi před tím Bc nic jiného nedělal. Asi bych si dal schůzku s vedoucí studijního oddělení na tom Mgr. pro definitivní odpověď té fakulty, místo řadové studijní referentky.
Nedostudoval jsem zatím žádného bakalare jen jsem vyčerpal 3+1 zdarma a pote jsem již na bakalari musel platit školne a stále platím a je to již asi tak sedmy bakalář který jsem studoval a stále platím školné ale zatím jsem ho nedostudoval a ano vznikla mi povinnost platit skolne asi od pátého bakaláře, ale ten šestý a sedmy bakalář je jiný a tam taky platím školne. Takže když těd z bakaláře prestoupim na magisterský tak tam mam 5+1 zdarma takže bych mel mít povinnost platit až od 3. ročníku kdyz je to magistr a jsou tam zapocitany jen ty 4 vycerpane roky zdarma, ne tech 7 Bakalářu. Poradíte?
@patricius tak na tohle se dá poradit jenom jedno: buď plaťte a studujte třeba do smrti, nebo se na studium konečně vykašlete a jděte dělat něco smysluplného. Čeho vlastně chcete dosáhnout?
Můžete mi teda poradit? Nevím jestli je do doby odstudovanych let započítáno i ty zpoplatněna studia. To me rozum nebere protože když si platím bakaláře a ještě je to započítáno dom magisterského studia které mám mít 3 roky zdarma a přestupuji z bakalářského do magisterského takže bych to měl platit až od 4. ročníku nebo ne a ty 2 roky plus 1 rok mít zdarma.
Jde o to, že zase půjdete do prváku, ačkoli jste předchozí studium začínající prvákem nedokončil (a je jedno, zda to studium je tříleté, nebo pětileté). Ty poplatky jsou takové penále, aby se podobné věci děly co nejméně.
Nechcete si raději udělat nějakou VOŠ? Podle toho, jak to popisujete, jen marníte čas a vyhazujete peníze.
Ne ja vosku nechci, potřebuji přístup k toxickým látkám, do vatikánského archivu a na výrobu zbraní...Na založení firmy na vývoj a výzkum potřebují magisterský nebo bakalářsky titul v technice nebo obor puskar, což ale musí se shodovat s těmi ostatními tak magistersky titul...Chci dělat vývoj a propojit tyto oblasti v to co me zajímá. Navíc je to 5+1 takže 4 roky jsem vyčerpal, takže by mě měly zbyvat ještě 2 roky, ale v zákone je napsáno že tam jsou zapocitany i ty zpoplatněna studia, v tomto případě, když po 7. V řadě delam 1. semestr tak ale platím školné tak bych neměl mít to zadarmo, ale to se odporuje, proc nemam zadarmo ještě ty 2 roky když platím školné od 5. Roku.
Ono ještě bude záležet na tom, co za magistra to je. Nenapadá mě moc pětiletých programů, protože s přechodem na boloňský systém je většinou 3 roky bakalář, návazně 2 roky magistr a pak případně další tři roky doktorát Jsou i výjimky, kdy je studium delší či kratší. Ale pěti či spíše šestileté studium zůstalo u některých medicínských oborů. Takže obecně bych u magistra počítal 2+1, ale záleží na době toho magistra.
edna se o obor Katolicka Teologie. Je to 5 lety magisterský obor takže mám ze zákona nárok na 5+ 1 rok zdarma, problem je ze jsem vyčerpal na Bakaláři 3+1 zdarma a ten 5 rok mě vznikla povinnost platit skolne. Zatím jsem bakaláře stále nedokončil a platím skolne porad. Rad bych se Vas zeptal, když nedokončim bakalare a prestoupim na magisterské studium katolické teologie, jestli budu muset platit od prváku, když jsem ještě nebyl na magisterském nebo se to pocita jako magistr do kterého jsou zapocitany všechny předešlé studia. Ty bakalářské neúspěšne dokončené dokonce kde stale platim školné za bakaláře ale na tom magisterském bych mel platit až od 3. ročníku kdyz jsem magistra ještě nevyčerpal, ale na studijním mě řekly ze to bude výměřeno od 1. ročníku. Poradíte?
lmgify
Mělo by to být od 3.ročníku.
> se to pocita jako magistr do kterého jsou zapocitany všechny předešlé studia
Přesně takto se to počítá. Citaci přímo ze zákona máš už v jiném příspěvku.
Ptáš se zde stále dokola na to samé a lepší odpověď než získat oficiální odpověď od vedoucí studijního oddělení toho mgr. oboru, zde získat nemůžeš.
Sedm nedokončených bakalářů? Ty máš mnohem větší problém než placení. Ty vůbec nevíš, kde leží tvůj zájem nebo tvoje zájmy jsou přelétavé, nestálé. Takto nedokončíš ani toho magistra.
Ne nejsem přeletavy. Vím co od života chci jen mě nejde se učit kvanta informaci jako medici a právníci.Na škole jsem byl premiant jedničkar dokonce jsem se zapisoval na konci školy do pamětní knihy a dostal dárek. Zapisovat se tam mohly jen vyznamenání. Nevím jestli to u vás bylo podobne ale to jsem učil doma. Teď když jsem přišel do Prahy mam s tím ucenim nazpaměť problémy a již po 7. V řadě se zkouším udělat 1. semestr.
Pokud už po sedmé zkoušíte dělat 1. semestr a výsledek žádný, opravdu jděte dělat něco smysluplnějšího. Šikovný člověk dokáže prorazit i bez VŠ. Uvažte, kolik práce už za Vámi mohlo být, kolik jste si mohl vydělat a Vy se zatím pořád popelíte pouze na jedné hromádce bez šance se posunout dál. Není to škoda? Jaga.
To těžko, já potřebují magisterské vzdělání pro přístup k toxickým látkám, do vatikánského archivu a na výrobu zbraní, mám zájem jak propojit všechny tyto 3 oblasti dohromady ale bez vysokoskolskeho vzdělání to nemůžu dělat, to by bylo protiprávní a měl bych postih od policie..navíc to dělám již po 7. V řadě a navíc uvažuji těd v říjnu po 8. V řadě do.1. semestru...Navíc jsem byl premiantem na škole a měl jsem vyznamenání. Od te doby co jsem přišel do Prahy, tak jsem byl poprvé na VŠE tam mi vůbec nešlo se naučit ani jednu stránku textu nazpaměť oproti tomu jak jsem se učil doma kde jsem neměl bez problémů se naučit i 240 stránek textu nazpaměť a za 1 z biologie na maturitu. Takze nevím proc me to v Praze nejde ale tech zbývajících 6 pokusu v 1. ročníku tom je univerzita Karlova. Myslím si že jsem tam již udělal rekord s tím neúspěchem ze to je již po 7. V řadě a těd v září kdybych mel jít znovu na zápis by to bylo již po 8. v řadě. Poradíte? Chtěl bych zkusit to magisterské studium. Když je tam započítány ty neúspěšna studia, což jsem vyčerpal ty 4 roky na Bakaláři tak bych mel mit ještě 2 roky zdarma 5+1 , jenže tam je napsané ze se počítají i zpoplatněna studia, která si platím takže nevím, to bych neměl zadarmo nic,ale to se mi věřit nechce, že nemůžu mít zdarma ještě ty 2 roky kdyz platím školné...
Zapomněl jsem ze je mi 32 let, jsem bezdětný a svobodný jedinec a ke všemu jsem přišel o dum před 7 lety a jsem stále asi 5 let na obecním úřade kde me zapsaly. Takže nějaké rady?
Počítá se jen neúšpěšné studium. Jestli jste bakalářské úspěšně dokončil, máte v matrice studentů čisto. Takže až sedmým rokem. Možná tam budou nějaké dny navíc, ale to děkan odpustí (počítá se každý den navíc, ale platí se za celý semestr). Bývalo to tak nějak, že studium začínalo zápisem v září, ale končilo koncem zkouškového období, což byl konec září a i když člověk dělal státnice před prázdninama, přišel mu onen dopis. Musela se napsat žádost o odpuštění, zdůvodnění: státnice dělám 24. června a děkan to odpustil.
Neni to nějak dlouho, 5 let (na technice 5,5) dřív trval dlouhý magisterský program. Ten ale EU zakázala a nařídila ho rozdělit na bakaláře a magistra. Asi měli pocit, že chodí málo lidí s titulem Bc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.