Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovo letovka

Od: herd® odpovědí: 13 změna:
Je to i otázka ze slove(a)nského jazyka, jaký je význam slova letovka.
Je to konkrétní druh ptáka v slovenštině (volavka)? Sice jsem našel, že je to Beluša bíŁá, ale třeba toto by mohl být "laický název" , jako kaštan=jírovec
A především, znamená letovka něco v oblasti wildlife fotografování?
Za další, je to i nějaká součást v modelařině letadel?
doplněno 01.07.24 13:59: Jde mi taky o český jazyk.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Já znám pojem "letovka" jenom z fotografování. Nikoliv jako označení pro sýkoru nebo jiný druh ptactva. Ve focení se jako letovka označuje fotografie, na které je zachycen živočich - někdy i člověk, a fotografie má nějaké specifické náležitosti, nejen že letí , nebo se nachází v nějaké fázi letu. Také se tak občas označuji snímky letecké, z ptačí perspektivy.

aladar
hodnocení

2x

Jak jsem se díval, tak se slovem letovka označuje snímek někoho nebo něčeho v letu. Pták, hmyz, skokan na lyžích, motorkář. V češtině. Ve slovenštině jsem nic při zběžném pohledu neviděl, ale není vyloučeno, že to tam znamená něco jiného.

To je velice laické vysvětlení.

Ve fotobranži je letovkou označován snímek fauny, která se pohybuje vzduchem aktivním letem. Jde o to, že efektivita a kvalita takového smímku závisí na zachycení kompozice a detailů objektu za letu pomocí velmi krátké expozice, řádově tisíciny vteřiny, a s co nejnižší hloubkou ostrosti. Laicky, snímek je "zmražen", a je vidět jen pták téměř bez okolní krajiny. megapixel.cz/...§ion=g

Kdežto u fotografií letců na lyžích či motocyklových závodníků je kvůli dynamice scény efektní naopak fotografování tzv. " panningem", což je sledování objektu fotoaparátem a zvolení správné rychlosti expozice tak, aby objekt byl relativně ostrý a pozadí či okolí rozmazané. megapixel.cz/...

Snímky letadel jsou z jiného soudku a nazývají se odborně " spottingem".

Odkazy zřejmě kvůli autorským právům nefungují, ale nejsou až tak důležité, byly jako příklad.

fik
hodnocení

2x
Hovorový výraz pro kontrolu letové způsobilosti. Taková TK pro letadla.

chlochydess*
hodnocení

0x

Slovensky je to Sýkorka veľká, latinsky Parus major.

Ve slovenské modelařině bude spíše výraz letka a výraz označuje leteckou formaci několika letadel.

hodnocení

Hmm, to jsem nikdy neslyšel. Ani jsem nikde vyhledávačem na slovenských stránkách nenašel spojení letovka sýrok(k)a, letovka parus

hodnocení

0x

Kde jste našel slovenské slovo "letovka"?

V spisovnej slovenčine nič také neexistuje, pozri slex.sk/...

chlochydess*

Presne preto som mu písal, že si to asi pletie so slovom LETKA, lebo s pomerne dokonalou znalosťou slovenčiny som slovo LETOVKA skutočne nikdy nepočul.

hodnocení

letka ne. Umělá inteligenca mi psala, že letovka je airplane ticket

chlochydess*

Tak to se AI bohuzel plete, protoze to je LETENKA stejne jako cesky.

@herd Pokud se lidstvo začne spoléhat na umělou inteligenci, tak zejména mentálně dopadne hodně špatně.

hodnocení

0x

Bude to hovorové slovo a může znamenat cokoli. Ve slovenštině třeba ta sýkora (Parus major - sýkora koňadra). Ve slovenštině bych ale odvozovala jen od slova leto - léto. U slova ovozeného od létat bych ale ve slovenštině spíš očekávala lietovka (lietať).

V češtině to může být odvozeno od ročního období i pohybu vzduchem. Od ročního období cokoli krátkodobého. - letní brigáda, letní láska... A může to být užíváno jen v docela malé skupině lidí, protože skoro v každé rodině či partě se občas vymyslí nějaký novotvar a je nějakou dobu používaný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]