Nejste přihlášen/a.
Zdravím, ještě než do mě začnete všichni rýpat, tak bych chtěl říct že jsem otevřený vašim nápadům co v mé situaci dělat. Chodil jsem na gymnázium kde jsem se měl dobře a měl jsem dobré známky, hodiny mě bavily tolik, že mi stačilo poslouchat učitele a většinu testů jsem napsal na 1-2. Po 2. ročníku jsem se musel stěhovat do jiného města a změnil gymnázium, tam už mě to tolik nebavilo co se týče stylu výuky a do toho jsem neměl žádné kamarády. Přiznávám, že jsem se na vše mohl připravit lépe, ale známky z třetího ročníku a čtvrtého byly spíš takový trojky, dle všech známek z vysvědčení (a průměrů všech předmetů) jsem trojkař. Myslím si, že to v reálném životě hlubší význam nemá, člověk může mít disciplínu i když měl v minulosti trojky ve třeťáku. Maturitu jsem ze všech předmětů udělal až na ZSV/OSZ, společenské vědy, to mě ještě čeká opakování v září a jelikož je to jeden předmět, tak si nemyslím že je problém se na to připravit.
Hlásil jsem se na TUL, VŠE, ale nepřijali mě - škoda, nevadí zkusím to jindy, svět se nezhroutí. Nemám moc strach o svojí budoucnost, v minulosti jsem už pár brigád měl, a nemyslím si že mám problém pracovat (Spíš strach jestli chci dělat danou práci do konce života). Jenomže v tom přišla jedna bizarní věc, hlásil jsem se i na UJEP, kde přijímací řízení je formou vyplnění známek z třetího a čtvrtého ročníku, to dané portfolio jsem vyplnil a splnil a když jsem neudělal maturitu, psal jsem email, že budu potřebovat jiný termín pro odevzdání maturitního vysvědčení (mimochodem na škole a stejném oboru je i druhé kolo do září). Nedávno mi přišlo e-mailem automaticky vygenerovaná zpráva, že mě nepřijali kvůli nedodání maturitního vysvědčení (což jsem nedodal, ale zažádal jsem si o jiný termín). A o co ještě bizarnější, dnes mi došla pošta s dopisem, že vlastně vše v pořádku jenom jsem neměl dostatek bodů z třetího a čtvrtého ročníku (o nedodání maturitního vysvědčení ani zmínka). A když jsem tehdy i teď pročítal podmínky k přijetí, tak není nikde uvedené kolik bodů z vysvědčení je potřeba k přijetí. Nejsem pověrčivej, ale pro mně to je taková tečka, která mi říká že jsem v životě troska a bůh nebo jiná nadpřirozená bytost mi říká abych nešel na VŠ.
Co mám dělat? Souhlasím s tím, že jsem se mohl nevykašlat na známy třetího a čtvrtého ročníku, ale ikdybych to chtěl napravit, nelze to, a přijde mi jako hloupost kvůli známkám v minulosti být nepřijatý na VŠ. Přemýšlím jestli si mám do srpna/září najít jiný obory (budu rád když sdělíte tipy pro ekonomické/humanitární/technické obory) nebo zkoušet podat odvolání, ale nevím jakou formou to napsat. A přinejhorším půjdu pracovat a až později zkusit znova nějakou vejšku. Předem děkuji za přečtení.
Proti čemu se chceš odvolávat? Nemáš body a ani maturitu. Tak nejdřív dokonči střední vzdělání a pak vymýšlej co dál. Na VŠ evidentně nemáš, to bys musel hodně zabrat. Rok pauza v práci = z učení vypadneš úplně a pak se šance na studium sníží na minimum.Takže nějaká nástavba a druhá maturita, ne všeobecná ale odborná. Nebo učňák a výuční list na nějaký řemeslo. Gympl je takové všechno a nic, v podstatě jen všeobecná přípravka na VŠ.
V podmínkách pro přijetí není uveden ŽÁDNÝ minimální počet pro přijetí, toto přišlo až v dopise, v e-mailu zase uvádí úplně jiný důvod pro nepřijetí. Navíc to jako mám začít gympl od třetího ročníku znova abych nahnal dobré známky? Zajímá mě jak můžete vědět jestli na VŠ mám nebo ne, a jestli to soudíte dle známek, zajímá mě co jste měl vy tehdy na střední a co měli vaši spolužáci, a uznáte, že na tom nesejde jestli jste měl trojku nebo dvojku z matiky 20 let zpátky, člověk trojkař může být kvalitativně lepší než jedničkář a naopak. Navíc když si zvolím kvalitou nejhorší gymnázium v ČR a naženu jedničky tak jsem schopnostně a vědomostně lepší než dvojkař z nejlepšího gymnázia z Prahy?
Taky se dá jít na VOŠ. Ty většinou berou všechno a jsou tu právě i pro ty, co se nedostali na VŠ (proto berou přihlášky i během prázdnin). VOŠ se sice platí, ale nejsou to nijak velké pálky. Na VOŠ aspoň nevypadnete ze stereotypu učení a přitom se na VŠ můžete přihlásit další rok, a když to nevyjde tak po jejím dodělání (bývá 2.5-3 roky, takže ze druháku už nemá smysl utíkat).
Další možnost je jazykovka (jazyk se v životě neztratí), ale to je spíš takové to když chce někdo zachovat status studenta.
To, že dostanete titul Dis, který si můžete nechat natisknout i na občanku je asi to nejmenší (podle mě tituly Dis. a Bc. spíš znějí jako nějaká nemoc).
Zrovna technika bere skoro všechny (pak jich první rok půlku vyhází), teda nevím jak ta liberecká. A ani nevím, jestli ta pražská, pamatuju si, že se malá průchodnost (okolo 50%) řešila a podle mě nemá jiné řešení než nebrat každého, kdo se umí podepsat (když to přeženu, bylo ještě potřeba udělat přijímací testy na 50%). Ekonomika taky nepatří mezi obory, kam by bylo těžké se dostat.
Zrovna společenské vědy nemusí techniku vůbec trápit. Takže je to jenom ta formalita, že musí být hotová maturita. Když jsem se tam hlásil já, zajímala je hlavně matematika a fyzika, z toho se dělal nějaký průměr pro body, ale tehdy se hlásilo 1200 lidí na 1500 míst, takže bylo jasné, že kdo napíše přijímací test, má to v kapse. Tehdy bylo i pár lidí tzv. podmínečně přijatých s tím, že musí doložit maturitní vysvědčení, až ho získají (což asi by byl i Váš případ).
V první řadě bych tě rád uvedl zpátky do reality tím, že "bůh nebo jiná nadpřirozená bytost" neexistuje, tudíž na ně nemůžeš házet vinu za své špatné studijní výsledky ani postupy jmenovaných škol, které se ti příčí.
Ono nám tady potom vyrůstá početná skupina ezoteriků, kristusáků a dalších zmatených lidí, kteří své nezdary připisují jakýmsi záhadným silám mezi nebem a zemí. Ale nic takového neexistuje a čím dříve se s tím smíříš/pochopíš, jak funguje realita, můžeš se posunout dál.
Bůhví, zda jsi neignoroval učení kvůli čtení nějakých vymýváren mozků a absurdních pohádek, když tě napadají takové nesmysly.
Nemusíte se bát, věřící nejsem, jsem těžký ateista a možná i proti všem náboženstvím, které kdy způsobovaly války. Jenom jsem asi trochu labilnější a nevysvětlitelné věci týkající se mě si vysvětluju nadpřirozenem ačkoli to není ta nejracionálnější věc. Spíš si fakt říkám proč zrovna já zažívám tyto móresy a ještě ohledně tak "primitivní" (nakonec možná tak primitivní asi ne) jako jsou vysoké školy.
Jakmile se někdo ptá "proč zrovna já...", je to konec rozumné diskuze. Na takovou otázku neexistuje rozumná a smysluplná odpověď, takže se posouváme někam do nadpřirozena a iracionálna.
Tazatel by se měl postavit nohama na zem a nelomit rukama k nebesům. Ničeho tím nedosáhne.
No ono to je, "proč zrovna já" a "co s tím popřípadě dělat"? Chápu, že si nelze stěžovat na život donekonečna jak je vše nefér, ale co teď? práce? znova zkusit další školy? a jaký? nebo voš? Co byste kdo dělal v mojí pozici nebo co byste mi každý kdo poradil pokud máte nějaké věcné rady.
Možná se budete asi divit, ale maturitní vysvědčení nemusí být podmínkou přijetí na VŠ. Důležité je, abyste ho měl, ještě než půjdete ke státnicím.
Uživatel km píše hloupost - vždycky chtějí (i když zpětně) dodat kopii maturitního vysvědčení, stejně jako u navazujícího studia se dokládá bakalářský diplom.
Odvolávat se nemá smysl - na první dvě školy jsi neudělal přijímačky (max. pokud víš, že ti hranice pro přijetí utekla třeba o bod, tak by to smysl mělo) a ani ona "bizarní věc" není bizarní - prostě jsi nedodal nutný výpis známek, protože ty ty známky z důvodu zatím neudělání maturity nemáš.
Jaký máš varianty - kontaktovat studijní oddělení daný fakulty UJEP a vysvětlil jim situaci, tak by ti možná poradili (jesti bys nemohl na to druhé kolo), hlídat si druhá kola tebou vyhlédnutých oborů, ale protože si dneska každej idiot myslí, že bude přinejmenším inženýr, tak si možná uvědomit, že se nebudu srát někam, na co nemám a jít hákovat. Pokud bys chtěl zkusit znova přijímačky za rok, tak není nutný být do tý doby někde na VOŠce (ono na odpadlíka, co jde za rok do řiti, taky není nikdo moc extra zvědavej), stačí, když se budeš "udržovat" a budeš se po večerech připravovat na přijímačky a projíždět si třeba předměty, který tě čekají. Sylaby s obsahy předmětů s doporučenou literaturou jsou v systému přistupný i veřejnosti. Ale bylo by záhodno dospět a uvědomit si, co chci dělat, mezi ekonomií, technikou a např. jazyky je dost velká propast.
P.S. Pokud jde o obor, tak to není humanitární, ale humanitní. Humanitární je např. krize.
"Ke studiu v oblasti umění mohou být výjimečně přijati také uchazeči, kteří nedosáhli středního vzdělání s maturitní zkouškou nebo vyššího odborného vzdělání na konzervatoři."
To je jedna věc. Když už píšete slova "vždycky" a "hloupost".
Můžete mi prosím citovat zákon, kde se píše, že uchazeč nemůže být přijat, pokud nemá maturitu? Děkuji.
Drobná výjimka se týká uměleckých oborů, které mají přijímačky na podzim, ale i tam se zpětně dodává kopie maturního vysvědčení.Není to přímo citace zákona, ale platí to téměř všude - Ke studiu na vysoké škole nemůžete být zapsáni, dokud neprokážete složení maturitní zkoušky.
Spousta škol a fakult má stanoveno, že kopii maturitního vysvědčení musí studenti dodat do určitýho data (takový případ se týká i zakladatele). Pokud se kopie nedodá, je to bráno jako nezájem a studentovi - navzdory přijetí - nepřijdou informace k zápisu a není tedy studentem dané VŠ, protože nebude zapsán.
Už couváte, že: "vždycky chtějí" a "téměř všude" a "spousta škol" jsou totiž trochu odlišné významy. S tím už mohu souhlasit. Psal jsem totiž "maturitní vysvědčení nemusí být podmínkou přijetí na VŠ". Jsou prostě školy kde to nevyžadují. Takže nepíšu hloupost. Tečka.
* přijímačky na umělecké VŠ obory bývají z počátku roku, nikoliv na podzim
No k přijetí na FSE UJEP je potřeba jenom dodat vysvědčení (nematuritní) z třetího a čtvrtého ročníku k vytvoření portfolia pro výpočet bodů. To jsem měl splnil a dodal (minimální počet stanoven nebyl). K další podmínce patřilo dodat maturitní vysvědčení a v případě podzimního maturování lze maturitní vysvědčení dodat později v září. Na e-mail přišlo, nepřijetí kvůli nedodání maturitního vysvědčení (ačkoli jsem psal na studijní, že jsem maturitu neudělal a potřebuju podzimní termín) a v dopise, že nemám dostatečné body (za trojky očividně tolik bodů není). Tyto obě odůvodnění spolu nekorelují, tak proto bizarní.
km: Můžete teda uvést konkrétní obor, kde budete moct být zapsán ke studii bez dodání (byť zpětného dodání) maturitního vysvědčení? Trochu jinak to mají umělecké školy, kde jsou přijímačky dřív (ale i TAM se potom dokládají maturitní vysvědčení), ale bez vysvědčení, které doloží hotovou střední, studentem VŠ bejt nemůžete.
kotlíkovec: ZNOVA kontaktuj studijní, to je už v mojí první reakci.
státní jsem udělal za 2 čj, 3 matika (tam jsem pokazil dost hloupých věcí jako, že jsem výsledek uvedl v mm a měl jsem v m, -1 bod), mohlo být za 2 no. spíš na ústní, základy společenských věd/osz. jsem možná dlabal, respektive učil jsem se jenom to co mě zajímalo nejvíce, a vytáhl jsem si přesně to u čeho jsem věděl, že to ani neokecám.
ohledně představ do budoucna, dost mě zajímá jak to vypadá v korporátu (banky, větší nadnárodní firmy, apod.), jak funguje řízení a management teamů/firmy, jak funguje ekonomika (co je to vlastně makroekonomie, mikroekonomie), jak funguje trh, prostě takové ty kancelářovky. na gymplu kromě maturity není vlastně nic kde se musíte "prodat", a i kdyby, tak jsem se prodal u 2/3 předmětů. což chtěl bych se naučit i to, tu "noblesnější" mluvu a řeč. kdybych si v 15 letech vybral jinou střední tak mám asi namířeno do IT firem, ale bohužel. Navíc co vím tak v 19-20 letech je už docela dost pozdě začínat s programováním, opravte mě pokud se mýlím.
Můžu tě porovnat se studentkou gymnázia z rodiny. 4 roky samé jedničky, známky z 3. a pololetí 4. ročníku poslány k zápisu na medicínu. Přijata bez zkoušek, ale protože chtěla na medicínu v jiném městě, musela se intenzivně na zkoušky půl roku připravovat na víkendových seminářích. Tak intenzivně, že upozadila maturitu, kterou ale stejně udělala na samé jedničky. Na školu se hlásilo několik tisíc studentů. přijali jen 250. Věřím, že z ní bude dobrá lékařka, z tebe jako inženýra bych měla obavy, zda jsi ten most dobře spočítal.
tak jste se nám tu pochlubila šikovnou z vašeho klanu, ale dá se to napsat i jinými čísly, třeba dle tohoto článku berou na medinu každého 7.:
plzen.cz/...
Hlavně bych se chtěl zeptat, jak váš komentář může tazateli pomoci?
Tohle nemá vyznít útočně pokud to tak vyzní. Ale dle mého patříte k problému přijímání na základě známek, je spousta středních škol po ČR kde jsou kvality učitelů a výuky značně odlišné, soudit trojkaře podle známek je hezký, ale zaměstnavatel se neptá na známky, jeho zajímají schopnosti a vědomosti. Na mé škole je holka která prolezla systémem s jedničkama (chyběla, nechala si poslat test od spolužáků, naučila se, dopsala), chlubila se tím všude po sociálních sítích, a tečka na konec když nezvládla udělat řidičák ani napotřetí. Do toho spousta jedničkářů (z mýho okolí) co jsou zvyklá na úspěch, pak hůře snášjí neúspěch. Já ho teda taky nesnesu i když jsem ten trojkař. Ale jak jsem psal, já jsem si nesedl s učiteli a ani jsem neměl kamarády, na učení jsem dlabal více než na původní škole. Asi bojuji proti systému toho jak to tady funguje. Za mě je lepší u některých situací podávat slovní hodnocení, které vystihuje schopnosti a neschopnosti člověka. Sama asi uznáte, že je spousta lidí (úspěšných známých lidí), kteří nebyli moc dobří (trojkaři) ve škole a nemají se špatně. Nebo vůbec Zdeněk Pohlreich vůbec neudělal přijímačky na střední a kde je teď... ptám se na nápady co dělat když se mi věci nevydařily tak jako teď.
Nereálná situace, ale i tak mi to asi může pomoct, kdyby vaše připravená dcera z absolutně nepochopitelných, nevysvětlitelných důvodů nebyla nikam přijata, co byste jí řekla, poradila nebo udělala? Jestli nemáte k tomu co říci, tak neříkejte, nepřišel jsem si tady sníst tu čočku co mi tu téměř každý dává. Potřebuju navést správným směrem, s rodiči si o těchto tématech moc nepovídám (navíc si myslím že oni sami neví co mi poradit), a doufal jsem, že se tady na poradně "rádci" do života můžou najít. Já věřím že žádný člověk není ztracen a má druhou šanci pokud je k tomu motivace. Já doufám a věřím, že tu motivaci mám, a vím že nahlas to zní lehce, ale proto to chci ještě napravit/zkusit jinde. Jestli na tu školu opravdu nemám, tak asi vylítnu v prváku a vy budete ráda že ten most někdo jiný spočítá dobře.
Máš pravdu v tom, že ta jedničkářka nesnáší neúspěch. A víš co při neúspěchu dělá? Dře ještě víc, třeba celou noc nespí a učí se. Nic neošulila, řidičák udělal napoprvé a kromě toho závodně tancuje. Neví, co je to volno,. Nelituje se. Ty si teď najdi co nejrychleji alespoň brigádu a zkus být alespoň tam dobrý, když jsi učení flákal.
Vždyť já taky neříkám, že to je vaše dcera. Ale když ošulím všechny známky a písemky, a výsledkově jsem na tom jak vaše dcera, jsem opravdu v praxi jako vaše dcera? Říkám, že jedničky neznamená nutně "selský rozum" nebo nějaké životní moudra a zručnost. Kor když na střední můžete takto "podvádět". A ne všechno v životě lze vyřešit tím, že více dřete, méně spíte, více se učíte. méně spát a víc se učit je docela kontraproduktivní... to se jí to do hlavy moc nevleze, jestli člověk musí přestat spát aby rychleji došprtal učivo tak asi něco dělá špatně v jeho režimu.
Ještě bych dodal, že každý se nerodíme stejně, nemáme stejný životní podmínky a svět není fér (řekl bych, že tomu rozumím, ale snažím se tím řídit). Brala byste člověka na soukromé vš co se na ní dostal v podstatě skrz peníze (soukromé vš mají téměř 100% úspěšnost přijetí) stejně jako člověka co se musel nadřít na přijímačky na veřejné VŠ? Když bych měl to štěstí a narodil se do bohatší rodiny, která mi zařídí vše abych měl přístup k diplomu co nejjednodušší, tak jakou to má pak hodnotu oproti člověku co měl opravdu vytrvalou disciplínu?
Pardon, nepsala jste, že to je vaše dcera, nějak divně jsem si to spojil. Každopádně to je ale jenom jedničkářka kterou znáte, a asi ji znáte teda tak moc, že víte že její schopnosti jsou cennější než ty mé, tudíž já spodina společnosti by neměla mít šanci ani na tu veřejnou vš (on by mě totiž ten systém v prváku nevyhodil kdybych tam nepatřil) pokud na soukromou nemám peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.