Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pythagorova věta pro blondýny

Od: denny276® odpovědí: 5 změna:
Dobrý podvečer drazí *slunce* Vím, že je zde mezi vámi mnoho vzdělaných. Prosím, dokáže někdo srozumitelně vysvětlit blondýně, jak tohle a podobné příklady spočítat? Nejde mi zde o výsledek, výsledky mám. Potřebovala bych to vysvětlit. Ano, vím že je to matematika základní školy, ale mě matematika neměla nikdy ráda *zed* Vzorečky mám a znám, ale neumím s tím pracovat. Za případnou trpělivost děkuji *andel*
Pythagorova věta pro blondýny
Pythagorova věta pro blondýny #2
Pythagorova věta pro blondýny #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím,

to myslím nemá s Pythagorovou větou nic společného.

1.+ 2. + 5. Stačí dosadit do třetího vzorce (s kosinem) zde: cs.wikipedia.org/...

Vzdálenost dosadíme v metrech. Jednotkou intenzity osvětlení je lux (lx).

Dopadá-li světlo na plochu kolmo, je intenzita osvětlení největší (lze vyzkoušet s baterkou). Úhel alfa ve vzorci (měří se od kolmice) je v tom případě α = 0, kosinus 0 je 1. Dopadá-li šikmo, s rostoucím úhlem se kosinus zmenšuje, intenzita stejnou měrou.

6. Známe úhel, který svírá dopadající paprsek s plochou, dopočítáme úhel, který svírá s kolmicí (90° – 60° = 30°).

Pozn.: Značka pro jednotku kandela (cd) se píše s malým c, podobně jako lux (lx), radián (rad), ... a další, jejichž názvy nejsou utvořené od jména fyziků.

hodnocení

2x

15. Index lomu korunového skla je PŘIBLIŽNĚ n = 1,5 (přesněji viz tabulky). Pro mezní úhel αm platí

sin αm = 1/n

tedy přibližně

sin αm = 1/(1,5) = 2/3

z toho přibližně αm = 42°.

lmgify

Tohle určitě nebude správně.

sin(αmezní) = nvody / nskla = 1,33 / 1,5 = 0,887

αmezní = 62°

Ach jejej, myslel jsem ze skla do vzduchu :(

Díky!

lmgify
hodnocení

0x

16. Buď jsem to nepochopil nebo to je chyták. Jde o přechod do hustčího prostředí, tedy lom ke kolmici a proto paprsek nemůže pro žádný vstupní úhel "vyběhnout" z toho druhého prostředí. Vstupní úhel může být libovolný v celém rozsahu 0° až 90° a za maximální vstupní úhel, který bychom při přechodech do opticky ridčích prostředí označili za mezní, můžeme v tomto případě označit těch 90°.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]