Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium vysoké školy mezi 40-50 rokem života

Od: delnik odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

má smysl studovat a má člověk vůbec ještě šanci uspět při studiu (v mém případě vysoké školy) i po 40 roce svého života? Nebo-li má pro někoho, kdo se nalézá mezi 40-50 rokem svého života znovu vyzkoušet studium na vysoké škole a to ještě při práci?

Necítím se nikterak starý (je to střední věk), ani fyzicky a ani duševně. Pracuji jako dělník a vím, že taková práce člověka těžko duševně naplňuje - jenom jej živí. Navíc čím je člověk starší, tím to více a více bude pociťovat. Mám obavu že mnohé práce už ani nejsou pro starší lidi (neříkám, že někdo se neživí takto po celý život), fyzických sil ubývá. Tak proč raději neudržovat nejenom tu fyzickou podstatu v dobré kondici, ale i tu duševní. V tom je studium velmi prospěšné.

Má to samozřejmě i svoje stinné stránky: ubere vám to čas, který jste dříve používali k něčemu jinému, ale zase vás to naučí s ním pracovat efektivněji. Musíte si vše dobře zorganizovat a nenechávat vše na poslední chvíli. Člověk musí opravdu dřít a to tvrdě.

Má smysl se do něčeho takového znovu pustit? Pokud jde o školu, dnes už bych volil něco praktického (technického), co mne nejenom uživí, ale něco mi i dá.

Děkuji všem za odpovědi, ať už jsou jakékoliv

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Určitě to má smysl. Snad se jen pokusit objektivně zhodnotit své možnosti a vybírat z toho, co člověka baví, pak to jde snadněji.

Já sám jsem jako technický VŠ rok dálkově studoval učňák kvůli rozšíření si vzdělání do oblasti elektro. Jako šedesátník jsem musel více spoléhat na logiku a méně na paměť.

Bylo to narocne? Taky to zvazuji.
riva

Kombinované jednoroční studium prezenčně jeden den v týdnu (hlavně praxe a konzultace). Z cca 35 na začátku došlo k maturitě 20 a ti prošli. Test + jednotný test Cermat + praktický výrobek (7 hodin) + ústní odborná zkouška (15 + 15 minut).

Diky. U nas za to chteji 60tis a trva to pres rok, jednou týdně.
riva

Koukni na ssemi.cz/...

Snad na to přispívá Praha 9 a tak je (bylo) to zadarmo. Popřípadě zkusit přes úřad práce získat příspěvek na rozšíření/získání kvalifikace.

amperr
hodnocení

3x

Pokud to berete jako zájmovou činnost, které jste ochoten věnovat 5 a více let z druhé poloviny, možná ale taky poslední třetiny svého života, tak proč ne. Pokud máte zajištěný služební postup u současného zaměstnavatele a podmínkou je absolvování VŠ, směle do toho. Pokud ale čekáte, že někdo na trhu práce skočí po padesátiletém VŠ bez odpovídající praxe, tak se na to rovnou vyprdněte (viz @peter), současnou práci si nechte jako zdroj obživy (do práce choďte kvůli penězům jako doteď) a najděte si jiný způsob seberealizace. Ještě by se dalo uvažovat o tom, jestli by se nedaly skloubit Vaše dosavadní zkušenosti a např. studium pedagogiky. Učitelů je pořád málo a těch prošlých praxí je jako šafránu. Ovšem nástupní plat učitele nebude z nejvyšších a člověk před padesátkou už nemá nervy ze železa, že...

vili
hodnocení

2x
Hele, podle mých zkušeností, vysoká v necelých padesáti není nic neobvyklého. Ti lidi to občas uchodí, pokud je to baví a nekoliduje jim to s rodinou. A kolizí myslím to, že má všechnu dovolenou vybranou na konzultace a na zkoušky, že to stojí prachy na cestu a občas na přespání, a že děti vyrostou a manželka možná bude mít každé úterý a čtvrtek rande s "kámoškou", co neznáš.
Druhá věc je využití. Pokud nemáš od zaměstnavatele slíben vyšší post, počítej s tím, že o tuhle práci možná přijdeš a novou jen tak neseženeš. Protože tě postihne pocit, že máš na víc. Jenže až to v podniku zabalíš, na dělnické profese budeš překvalifikovaný a na kancelářské nemáš praxi.
Vidím to u nás v podniku. Už jsem se tu v minulosti zmínil, že dělám kvalifikovanou, přesto vlastně manuální práci, protože na rozdíl od inženýrů v kanceláři máme my venku vyšší plat. Jo, je fakt, že taky víc rozdrbanou pracovní dobu, ale zase se dá občas vyšetřit pár dní volna za přesčasy i mimo dovolenou. Prostě, nikdo u nás, koho znám a kdo si školu dodělával po třiceti, nešel hačat do teplíčka na osmičky, ale ta škola byla vyústěním té práce, kterou už na nižších postech dělal a znal, a chtěl mít možná za cenu vyšší zodpovědnosti a pár let školy o něco lepší peníze a šanci do budoucna. Buď tedy pořád zůstává v provozu, nebo po škole skončil a my ho za pár let potkáme někde opět na manuální pozici, akorát s mezidobím někde na pracáku.
Školu ti určitě doporučuju. Ale ne primárně jako vstupenku na lepší, ale prostě proto, že tě obor baví, chceš se dozvědět víc, a klidně si přitom dodělat vzdělání. Pokud budeš mít štěstí, možná se někdy naskytne nějaká lepší práce, ale taky nemusí. Na druhou stranu, štěstí přeje připraveným. Nebo možná potkáš dobré spolužáky a možná ti ten flek po škole zprostředkují.
Pokud tam ale vlezeš jen s vidinou lepší pozice, budeš prostě nejpravděpodobněji pouze zklamán, s pocitem promarněnýh několika let. A na to se teda podle mého názoru vykašli. Na nějakej sklad, pokud nechceš stát někde u mašiny, nebo policajta, kterej taky nemusí házet lopatou, by ti totiž měla v pohodě stačit maturita, a tu už máš.

hodnocení

1x
Ja by som to nerobil, vo veku 50+, ked vs skoncite, vam to na trhu prace nejako vyrazne body neprida.

kdosi
hodnocení

1x

Já mám VŠ už dávno, ale stejně se celý život učím nové věci. O další VŠ jsem sice uvažoval, ale nenašel jsem takovou, která bi mi rozšířila obzory ve směru, který by mě dostatešně zajímal.

Nevím, jestli vám to pomůže v práci (spíš asi ne), ale určitě vám to ukáže spoustu nového i v případě, že byste ji nedokončil.

delnik
hodnocení

Je mi jasné, že názory jsou různé a spíše více konzervativní (proč by to nešlo, jaký to má smysl ve věku tom a tom atd.). Jenže jste zapoměli na to, že svět se diametrálně změnil, ale ne tady, ale tam v Asii! A bude se měnit a mnoho profesí bude zanikat a to přirozeně, protože už je nikdo nebude chtít z mladé generace dělat, takže je nahradí cizinci a nebude trend stálých zaměstnanců-kmenových, ale agenturních, ale toto všechno už je a na západě to začalo již před desítkami let, tady je jenom spoždění. Kdo se nebude učit novým věcem a ustrne, je vyřazen na kolej, kde se jede mnohem menší rychlostí, nebo dokonce na slepou kolej.

Mohl bych vám říci, že je skvělé řemeslo, ale kolik jich už padlo, nebo bylo zničeno a vše přešlo v tovární výrobu a můžeme se bavit, co v jakém oboru je kvalitnější ručně a co továrně. V opačném případě se žádná robotizace-myslím tím opravdu velmi drasticky rychlá konat nebude a vše ustrne na x let, ale Evropa zřejmě (s touto zemí) se propadnou někde nevím kde). Tak proto nutnost té školy. Možá je problém i v tom, že jste mnozí nepoznali jeden den někde ve výrobě, montovně, logistice apod., protože pokud máte alespoň elementárná fanatazii a trochu tužeb, tak pochopíte, že to nemůžete (dělat jednu práci celý život) dělat dlouhodobě. Toto dokozali dělat lidé minulých generací, od mladé generace už toto nečekejte.

amperr

Možná je problém i v tom, že jste mnozí nepoznali jeden den někde ve výrobě, montovně, logistice apod., protože pokud máte alespoň elementárná fanatazii a trochu tužeb, tak pochopíte, že to nemůžete (dělat jednu práci celý život) dělat dlouhodobě.

No tomu se říká "úplně mimo". Věř, že práci u pásu jsem si vyzkoušel už někdy v šestnácti a trvalo mi tak tři dny, než jsem dospěl k závěru, že nikdy, ale opravdu nikdy víc. S tím, jak to tu jde pomalu, ale jistě do krajin, kde slunce nesvítí, jsem vyzkoušel kdeco (konstrukce, obchod, výroba (ano, i vlastníma rukama), technologie...) a tak mám širokej záběr a x let praxe, ale jasně cítím, že když půjdu na pohovor a budeme tam dva, já 50+ a někdo ve věku 30-40, tak hrábnou po něm, bez ohledu na moji praxi a vzdělání a bez ohledu na to, že on na 90% do pěti let uteče a já mám 15 let do důchodu, tudíž tendenci zůstat. A jak to tady po tobě čtu, ty jsi v přípravce. Ne, že bys neměl pravdu, ale máš pár (asi 25) let zpoždění. Nu, vizi máš, tak hodně štěstí. A utíkej, Foreste, utíkej...

roman74
hodnocení

0x

Maturitu jsem si dodělával ve 33 letech. A včera, týden před mými padesátinami, mi přišlo rozhodnutí o přijetí ke studiu na VŠ.

Za sebe mohu říci, má to smysl, alespoň to zkusit. Nechci si do konce života pokládat otázku "co by, kdyby" a proč jsem to alespoň nezkusil. Původně jsem chtěl pokračovat na VŠ hned po maturitě, ale 5 let dálkového studia, s rodinou (dvěma dětmi), a náročným zaměstnáním mne nakonec odradilo.

U mne je situace taková, že se mi daří profesně postupovat výše a výše, možná díky intelektu, zkušenostem atd. Takže to vnímám i jako šanci seberozvoje. Ale hlavně, mne ta práce v oboru strojírenství a stavebnictví hodně baví.

delnik
hodnocení

0x

Děkuji vám za vaše odpovědi a názory, ať byly jakékoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]