Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střední škola

Od: alexko odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chci se Vás zeptat čistě teoreticky, když mě vzali na SŠ v 1. Pol 9 třídyZš ale v 2 by mi vycházeli 4 Pětky, vemou mě stále nebo mě vyhodí? Jednalo by se o učnák.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

five
hodnocení

2x

Navazující školy (v tvým případě učňáku) se to vůbec nedotkne, protože při tolika pětkách budeš opakovat ročník. Oznámení škole ať řeší tvoji rodiče coby zákonní zástupci.

lmgify

V devítce nejde propadnout. Automatické propadnutí je jen pro žáky plnící povinnou devítiletou školní docházku a tu má žák na konci 9.třídy už splněnou, čili nemůže automaticky propadnout. Lze žádat ředitele o povolení opakování 9.třídy, ale není na to nárok a ředitel to nemusí povolit.

lmgify
hodnocení

0x

Stále by tě měli vzít. Podle zákona stačí pro přijetí na střední vč.učebního oboru mít odchozeno 9 let do ZŠ, ne mít ukončenou 9.třídu. Nikam bys nepropadl a devítku opakoval nemusel, pokud bys neměl zájem. Stejně by ti opakování musel povolit ředitel ZŠ, protože už bys na něj neměl nárok, protože bys měl odchozeno 9 let.

Vím, že některé SŠ měly v přijímačkách nějaké pravidlo proti úplnému vypuštění 2.pololetí 9.třídy a výraznému zhoršení prospěchu, ale už si nepamatuji, jak to měly přesně ošetřené v rámci zákonů. Nemyslím, že to učňáky někdy praktikovaly. Ti filtrují zájemce se špatnými známkami hned v přihláškách. Letos jsem pomáhal jednomu s průměrem 3,1 a několik učňáků v přijímacích podmínkách mělo, že takové neberou (získal by 0 bodů za prospěch a lidi s nulou neberou).

doplněno 31.05.24 02:37:

Pro jistotu se podívej do přijímacích podmínek nebo sem pošli školu a obor a my se podíváme.

alexkl
Je to škola: SŠ příčná služby podnikání obor prodavač elektrotechnické
lmgify

Čtu podmínky přijetí a vyžadují jen doklad o odchozených 9 letech na ZŠ. To bude tvoje vysvědčení z konce devítky, i kdyby na něm byly čtyři koule. Někde na zadní straně bude napsáno: "Splnil povinnou školní docházku" .

Koukám také na výsledky přijímaček. Měli místo na 12 lidí, hlásilo se 18, 1 z nich nesplnil podmínky přijetí, 7 se dostalo na školu s vyšší prioritou, takže vzali zbývajících 10 a 4 z těch 10 měli průměry ve všech pololetích horší než 2,80. Nemyslím, že tento obor si může dovolit klást další požadavky na prospěch zájemce z 2.pol.9.třídy. Tím nechci říct, abys byl úplný debil a školu vypustil. Čím více se toho ve škole naučíš, tím více a jednodušeji si v budoucnu vyděláš. Navíc když skončíš devítku bez pětek (nebo budeš mít max. dvě pětky a uděláš opravky), tak oficiálně získáš i základní vzdělání. To ti může trošku ulehčit život v případě, kdybys náhodou nedodělal ten učňák. Kdyby tě obor nebavil, jde teoreticky přestoupit na jiný obor. Problém je praxe a odborné předměty v tom druhém oboru, kam bys přestupoval. Více poradí ředitel a sekretariát školy.

Osobně bych čekal, že se na tento obor bude hlásit více zájemců než na ten vedlejší obor všeobecného prodavače, kde museli lidi odmítnout kvůli vyčerpání dostupných míst, ale podle vyjádření ředitele se obávali, jestli toho elektro-prodavače vůbec naplní (min.8 žáků) a budou ho moci otevřít, takže tu nepopularitu oboru nějak nechápu. Třeba jsou na tom všeobecném hlavně holky?

Tak ať se ti ve škole daří!

hodnocení

0x

Všichni už ti dobře odpověděli, jen já ještě musím dodat, že by ses měl učit, protože první ročník navazuje na učivo z 9. třídy, z celého roku a nejen z poloviny. Ať se hned neuvedeš jako Iáček.

jaj*
hodnocení

0x
To snad ani nejde, ne? Druhák na střední jsem komplet proflákala a stejně jsem měla průměr 2.1 a nejhorší známka byla 3. Ve třeťáku a dal jsem se snažila a známky nebyly o nic lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]