Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat úhel pravoúhlého trojúhelníku

Od: kristan odpovědí: 8 změna:
Zdravím, mám pravoúhlý trojúhelník. Vychází mi vzoreček cos alfa= 4/5 = 0,8. Jakému úhlu tato hodnota přibližně odpovídá?
Jak spočítat úhel pravoúhlého trojúhelníku

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cosinus
hodnocení

1x

Jestliže délka přepony je 5, a délka odvěsny je 4, tak délka druhé odvěsny je 3 (ve vinglu).

To už věděli v pra-věku ne?

A vnitřníúhel v takovém trojúhelníku těžko může býti 82° (Když jeden z úhlu už je 90°, schválně, kolik je součet vnitřních úhlu trojúhelníku :))

Jenom jsem na 4s zapnul mozek.

napoveda1z

180 stupnu, tedy kdyz jeden uhel je 90, druhy 82, ten treti jen 8 stupnu. A pak jedna strana bude o dost kratsi, nez 2 zbyvajici.

Ale pozor, soucet uhlu v trojuhelniku 180 stupnu je jen v Eukleidove rovine, metrika bez zakriveni. V obecne teorii relativity jsou zakriveni ruzna (gravitace) a soucet stupnu v trouelniku obecne nejde rict, zalezi na metrice i velikosti. Muze to byt vice i mene nez 180 stupnu.

game

OTR? Stale je to spis hypoteza, ta udajna teorie relativity, 110 let uplynulo a stale to nevychazi, tak kdovijak to je s tim prostorem ...

hodnocení

0x

Ahoj, najdi si v tabulkách nebo vypočítej na kalkulačce cos 37° a cos 82°. Jedna z těch dvou hodnot je přibližně 0,8.

napoveda1z
hodnocení

0x

Podle zadani otazky znas 3 strany trojuhelniku (nebo staci dve - prilehou stranu a preponu). Prepona je ta nejdelsi strana pravouhleho trojuhelniku a prilehla strana je ta kratsi strana, ktera ten uhel tvori.

Vzorec uz tam mas, cosinus(alfa) = 4/5 = 0.8. Kolik je Alfa. Normalne by melo byt na kalkulacce arccos nebo nekdy znaceny cos^(-1), ktery zpetne zpocita z cosinu uhel. Ale kdyz tam mas moznosti, vyzkousej na kalkulacce nebo v excelu cos(82) = 0.1392 a cos(37) = 0.7986.

Pozor, nektere kalkulacky pocitaji v radianech, nektere ve stupnich. Zkontroluj nastaveni. Zkus zadat Cos(90) a pokud to vyjde 0, pocita kalkulacka ve stupnich.

kristan
To jsem potřeboval vědět. Cos -1. V tom je ten problém. Díky moc

kristan
hodnocení

0x
Špatně jsem se vyjádřil. Snažím se to vysvětlit sestře, která je v deváté třídě. Já se to učil v tabulkách. Teď na to mají kalkulačky a ona neví jak to tam napsat. Foto bylo pro lepší vysvětlení toho co chci. Už jsem se tu odpověď dočetl, takže děkuji.
mll

To záleží na kalkulačce. Klasické kalkulačky mají jako druhou funkci k sin, cos a tg jejich inverzí funkce (ta -1 neznamená převrácenou hodnotu, ale inverzní funkci). Takže dám 0,8 shift cos a dostanu odpovídající úhel. Kalkulačka musí být nastavená na stupně. Ale to musí být i při hledání kosínu jinak dostaneš nesmysly.

Může to být i jinak v závislosti na typu kalkulačky.

Pokud má nejsofistikovanější kalkulačku, může to být i takto:

>> acos(0.8)*180/pi

ans =

36.8699

(180/pi je převod z radiánů, nechtělo se mi hledat jak se ta funkce na to jmenuje, možná degrees, ale protože radiány na stupně (a naopak) převádím často, tak radši to píšu takhle)

No ale pokud je takto zadaný test, tak se to dá i natipovat. Kosínus začíná na jedničce (pro 0°), jde pomalu dolu a hodnoty 0,5 dosahuje až na 60° (pak teprve jde strmě dolů) takže z toho se dá usoudit, že hledaný úhel pro 0,8 bude mezi 0 a 60 stupňů a hodnotu 82 můžeš vyloučit. Těžko říct, jestli se chce taková úvaha. Další hodnotou, kterou jsme si aspoň my na už na základce měli pamatovat bylo 0,707 (odm2/2) pro 45 stupňů z toho je vidět, že úhel bude i menší než 45 stupňů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]