Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neoprávněné napomenutí třídního učitele

Od: anon odpovědí: 16 změna:
Na začátek všem sdělují že jsem student střední školy a v tomto dotazníku se representují sám. Proto můj pohled je zkreslený, budu se snažit o objektivitu ale neslibuji že ji dosáhnu. Stojím o objektivní posouzení moji situace a ne pomlouvání jakékoliv strany.
Jsem student střední školy a bylo mi uděleno napomenutí třídního učitele za použití mobilního telefonu při hodině. Použil jsem telefon pouze při jedné hodině i když přiznávám že relativně má dlouho. Učitelka mi jako trest udělila napomenutí, když jsem se poté doptával, sama přiznala že neví jestli jsem mobilní telefon používal při jiných hodinách, tedy napomenutí bylo uděleno jen za tu jednu. Jsem si relativně jist že učitelka byla frustrovaná na opakované stížnosti na to jak studenti používají telefony které dostávala od ostatních studentů. Tyto stížnosti jsou ale prakticky exklusivně způsobené jiným studentem. Učitelka tedy dle mého že mě dělá "odstrašující případ". Zdá se mi to jako závažný trest který byl udělen za nezávžný přestupek. Je ale pravda že to není v rozporu se školním řádem a že jsem bezpochyby vědomě porušil školní řád. Myslíte že je učitelčino rozhodnutí spravedlivé? Jestli ne mám s tím něco dělat? Děkuji za odpověď a četbu této zprávy, jakákoliv pomoc a zpětná vazba by byla oceněna.
(Abych specifikoval tak jsem si na mobilním telefonu četl, to by nemělo mít žádný dopad na váhu trestu, ale sociální média mají poslední dobou negativní konotaci a já bych se jí zde rád vyvaroval.)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaaa
hodnocení

13x

Chudinko malá dotčená. Pokud neznáš a neumíš dodržovat pravidla a nařízení a ještě se cítíš ponížený a dotčený. Já s tebou tak cítím, že se mi z toho dělá šoufl. Nauč se vše dodržovat. Nevím, co cheš slyšet? Ještě politovat tě? To nemyslíš vážně. Vy mladý umíte jenom fňukat na cizím hrobě.

hodnocení

12x

Použil jsi telefon v její hodině? ...použil. Trest je oprávněný

Tak ano, je jedno že ona neví jestli si ho používal i v jiných hodinách. Tres byl za její hodinu, nebo se pletu?

doplněno 27.05.24 19:14:

Mladý muži, čti.

betlemska.cz/...

hodnocení

10x

@anon - jsem bezpochyby vědomě porušil školní řád
Což je sama o sobě odpověď na váš elaborát.

anon
hodnocení

Me zajímá jestli takovéhle napomenutí je i morálně obhájené. To že rozhodnutí učitelky vyhovuje školnímu řadu je mi jasné, protože školní řád je velice stručný a nestanovuje příklady trestu za jednotlivé přestupky.

host
hodnocení

9x

a) nejste student, jste žák, studenti jsou až v terciální (vysokoškolském) vzdělávání.

b) napomenutí berte, prosím, pouze jako vlídné napomenutí bez dalších kázeňských následků. Kdybyste si zvykl používat telefon i tam, kde to není dovoleno, resp. zakázáno,, například při řízení vozidla, bude vás to stát v lepším případě jenom pokutu, body, v horším případě auto na šrot a možná i zranění.

c) zvykejte si na autority a na dodržování pravidel i když někdy naprosto nespravedlivých, víte kolik lidí musí skousnout nespravedlnosti od svých šéfů a dalších nadřízených. Což neznamená, že se nemůžete bránit. Ale paní učitelka vás napomenula pro vaše dobro a jako mírný a laskavý výchovný prostředek.

ml1

ad a)

"Studuje" se prý nejenom základní, ale i mateřská škola. Je to neskutečné, ale opravdu mi to někdo vyprávěl, že mateřská škola (tj. školka) prý má studenty...

Wiki tvrdí, že studenti jsou už na střední škole. a asi to bude obecně vžitý pojem, protože ho tak používají skoro všichni, byť možná původní význam slova byl trochu jiný. Ale to je nepodstatné.
A protože si tazatel po sobě otázku ani nepřečetl, aby si opravil chyby a hrubky, navíc neobratné používání cizích slov, divná stavba vět a slovních obratů, to vše ve mně budí dojem, že tazatel patří spíše na chvost žáků ve třídě. Asi moc jedniček domů nenosí. Třeba to napomenutí bude i souhrnem všeho vyrušování a dalšího neplnění si povinností studenta.

hodnocení

2x
Tahle to na škole funguje. Učitelé jsou placeni za to, že vás učí, nejsou to detektivové, nejsou tam od toho, aby nonstop sledovali, kdo přesně si nejvíc času hraje s telefonem, kdo nejčastěji opisuje z taháku, vykouří nejvíc cigaret a podobně. Potrestají toho, koho chytnou a pokud je potřeba, tak exemplárně. Těžko to můžou dělat jinak, kdyby měli vše "vyšetřovat", nebudou dělat nic jiného. A s mobilem sis hrál, takže zas až taková křivda to není. V životě tě potkají horší a "nespravedlivější" věci, než pitomá důtka.

tj
hodnocení

1x
Zeptám se vás takto. Pokud byste dostal nižší trest, zanechalo by to ve vás otázku, zda-li si pro příště vytahování mobilu při hodině raději nerozmyslet? Kdyby učitelka pouze řekla: "schovejte ten mobil", sice byste to udělal, ale ruku na srdce, za týden, nebo dokonce už další den, ba možná i další hodinu byste měl mobil opět v ruce. Váš dotaz tady na poradně dokazuje, že trest ve vás zanechal neklid a tedy měl smysl. Berte to tak, že jste porušil školní řád, který se porušovat nemá. Výše trestu je dosti velká k vašemu zamyšlení, ale ne zase příliš, aby vás třeba vyloučili ze školy. Přijměte jej a poučte se z toho pro příště.

111®
hodnocení

1x
Tady neni co řešit. Kdo neodevzdal mobil na test dostal 5. Zda se tii to nespravedlive? Vyučující urcuje pravidla.

km
hodnocení

1x

Pokud je ve školním řádu uvedeno, že nesmíte používat mobilní telefon a jsou tam také uvedeny sankce, a udělená sankce odpovídá tomu co je uvedeno, trest je to spravedlivý.

glyx
hodnocení

1x
Napomenutí třídního učitele je vlastně nejnižší oficiální sankce. Můžeš jí dostat třeba i za jeden pozdní příchod. Ergo, oprávněné to je, přehnané to asi není a moc bych si z toho nedělal. Asi jako poznámka na základce ve stylu: "Je nepozorný a baví se v hodině se spolužákem"

ltz
hodnocení

1x
Proč to řešíš. Udělal si něco co je zakázané a měl smůlu, že tě učitelka přistihla. Ale telefon si použil, tak si dostal napomenutí. A kdyby to zrovna tobě prominula a druhým ne, tak by si měl jistě v hlavě plno otázek a možná by tě to nakonec i štvalo, že je zrovna na tebe nahlíženo jako na nějaké citlivé křehounké dítě.

darsi
hodnocení

0x
Uplne chapu Tvoje rozcarovani. Citila bych se stejne a vnimala to jako nespravedlnost. Je to stejne jako kdyz lidi prechazeji na prechode pro chodce na cervenou a Ty to udelas jednou za zivot a hned dostanes pokutu. O dopravnich prestupcich, ktere denne vidavam ani nemluvim.
Ted, protoze uz jsem starsi nez Ty, mam na danou situaci asi jiny, lehkovaznejsi, pohled. Z Tveho popisu vidim ucitelku, ktera vyresila zoufaly cin, zoufalym rozhodnutim z pozice moci. Ano, jsi bity jako priklad ostatnim. Tak at si dama pohoni ego, ja bych ji v tom nechala a myslela si svoje. Kdybys byl muj syn, totalne bych nad tim mavla rukou. Ale zaroven bych Ti doporucila mob.tel.ve vyuce nepouzivat. Zbytecne neprovokovat.

sdsd
hodnocení

0x

Podle školního řádu a pravidel je trest oprávněný, ale upřímně mi to připadá až moc přísný. To že si byl na mobilu mi nepřipadá moc tragické.

ml1
hodnocení

0x

Tak to v životě chodí. Lotři jsou nepotrestáni, nevinní dostávají exemplární tresty. S tím je potřeba se holt smířit. Trest neni za to, že člověk něco dělal, ale že se při tom nechal přistihnout (a tak jak učitelky se normálně odvolávají na stádo (proč neděláš tohle, když to zbytek třídy dělá) tak v tomhle o stádu nechtějí nic slyšet (ale tenhle dělá to samé celé dny a já jen jednou)).

Nehledejte v tom spravedlnost, ta prostě neni. Tohle byla asi poslední kapka, která dovedla učitelku k akci.

No ale zvykněte si na to, že žijete ve společnosti, kde platí spousta (i nesmyslných) pravidel, jejich porušování je normální (či dokonce nutné), potenciální tresty vysoké, ale jejich uplatňování sporadické. Narozdíl od jiných zemí, kde je daleko míň zákazů, tresty nejsou tak vysoké, ale ty zákazy se uplatňujou důsledně, takže je všichni dodržujou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]