Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praktické závěrečné zkoušky

Od: sem odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, čekají mně za chvíli praktické závěrečné zkoušky z oboru strojní mechanik - zámečník. Vím že zvládnu všechny zkoušky, ale u praktických...to vůbec nevím. V prváku jsem jen řezal a piloval, pokud se poštěstilo, tak jsem se dostal k vrtačce a nýtovačce, v druháku nás rozdělili do firem, kde jsme chodili celý druhák a Třeťák. Do firem jsme přestali chodit týden zpět a na dva dny nás dali do školních dílen (dnes byl poslední den) a až teprve dneska jsem si sáhl na soustruh a frézu. Na soustruhu jsem strávil asi 40 minut a na fréze tak 15, jinak včera jsem musel zase řezat a pilovat, tak jako v druháku. Zmiňuji, že maximálně jeden člověk od nás se dostal na frézu a soustruh v prváku, jelikož mistr řekl že je šikovný a pustil ho k tomu, takže ten je v pohodě s tímto. Pro lidi, které zajímá co jsem dělal v druháku a v třeťáku ve firmě, tak jsem tam lepil nálepky na výrobky, občas jsem žábou čistil zinek, málokdy čistil závity aku vrtačkou a pak mne dali na OTK, kde jsem měřil a kontroloval přesnost všech rozměrů, jinak umím s prominutím h*vno. Co v takovém případě dělat? Děkuji všem za odpovědi

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hlavne nerikat stroji na frezovani freza, ale frezka.

Frezka je stroj, freza nastroj.

Jinak je zde kazda rada draha. Pokud jste si skutecne na prakticke veci sahli behem tri let jen par hodin a jinde si se s tim take nemel moznost seznamit, pak musis doufat ve svoji sikovnost.

Za jak dlouho mate zkousky? Neslo by se domluvit s ucitelem na praxe na nejakych par extra hodinach, kde by vam vse jeste jednou vysvetlil, ukazal a mohli si to osahat a vyzkouset?

doplněno 24.05.24 15:34:

Pokud bude prace na frezce a soustruhu, jak pises nize, tak rozhodne dodrzovat bezpecnost prace. Uple rukavy, schovane dlouhe vlasy, bezpecnostni bryle, zadne volne naramky, prsteny...

Frezy brat pri vymenovani pouze v rukavici nebo v hadru.

Nemenit nastaveni kdyz stroj bezi.

Premyslet, kam strkas ruce, nezkouset nic merit, pokud stroj bezi.

Ujisti se, ze je obrobek radne upnuty, nez donej najedes.

Pri pouzivani automatu se ujisti, ze nenajedes do sklicidla nebo do sveraku.

Nezapomenout na vyndani klicky ze sklicidla.

Nezapomen na udrzovani cistoty kolem stroje.
Nikdy nenechavej stroj bezet bez dozoru.

Pri obrabeni nezapomen na chlazeni. Ujisti se, ze pouzivas spravny nastroj pro danou operaci a spravne nastaveni reznych podminek.

Na soustruhu delej co nejvice operaci na jedno upnuti. U dlouhych dilu na stredici dulek na hrot.
Pri vrtani na soustruhu vzdy zacni vrtakem na stredici dulek a teprve po te pokracuj klasickym vrtakem.
Pred soustruzenim se ujisti, ze mas nastroj spravne upevneny a pri soustruzeni, ze ho mas vypodlozeny do osy obrobku.
Jak u frezky, tak u soustruhu se ujisti, ze se ti nastroj nebo obrobek otaci spravnym smerem.
Pri rezani zavitu dvakrat promysli spravne nastaveni stroje.

Nauc se zakladni nazvoslovi pro oba stroje.

Nauc se, jake existuji typi nozu a frez a pro jake operace se pouzivaji.

Nauc se, jaka meridla pro co pouzit a jak se s nimi meri.

Nezapominej na ostre hrany, otrepy atd.

sem
hodnocení

Děkuji za opravu, a zkoušky máme 6.-7. červen. Bohužel domluvit se nemůžu, jelikož ty dílny máme v jedné firmě ve městě, kde nás měl na starosti jeden mistr z firmy, takže domluvit se takhle bohužel není možné

host
hodnocení

1x

same, zeptejte se vašeho mistra odborného výcviku (nebo učitele, nebo jak se to teď jmenuje), co se dělalo jako praktická zkoušla loni a předloni. Tím nic neprozrazuje, ostatně i pro jeho dobrý pocit by vás měl připravit tak, abyste praktickou část zkoušky zvládli všichni. Kdyby to nechtěl říci on (nebo ona), řekne to někdo jiný, například jeho kolega, mistr z vedlejší skupiny, nebo skladník (skladnice), jaký materiál se připravoval loni a pro letošní zkoušky. Nebo kluci z loňska, jestli je náhodou někde potkáte.

Nebude to nic složitého, musí se to stihnout za ty dva dny.. Zřejmě nějaký jednoduchý výrobek, kde se zkontroluje a případně očistí, materiál, možná se na něj bude rýsovat, pak vrtat, pokud to bude plechové. tak se možná bude i ohýbat a ohýbačce, Pokud to bude sestava z více dílů, tak možná před vrtáním slícovat, aby to pasovalo na sebe, pak se něco podle výkresu sestaví, zkontroluje a odevzdá.

Hlavně dodržovat pořádek na pracovišti a dodržovat bezpečnost práce. A samozřejmě technologickou kázeň: nepoplést postup, nejdřív správně číst výkres, pak měřit, a pak teprve řezat, nebo důlčíkem označit místa pro vrtání děr.. Nejíst při práci a nepopatlat materiál chlebem se salámem. Kromě výkresů bývá součástí dokumentace také výrobní postup, ten je dobré si přečíst, pochopit ho a dodržovat. Číst výkresy asi umíte dobře. Včetně čtení rozměrů a tolerancí - i ty jsou důležité a dobře se kontrolují a známkují.

Praktickou zkoušku obvykle všichni žáci zvládají, největší problémy dělá ústní část, protože málokdo při zkoušení mluvil ale na to máte ještě čas. Držím vám palce a díky za zajímavou informaci o praxi u zaměstnavatele.

doplněno 24.05.24 15:19:

Práce na praktickou zkoušku už jsou dlouho předem připravené: připravený materiál ve skladu, vytisknuté výrobní výkresy a dokumentace, určitě se nějak alesoň okrajově dozvíte, co se bude vyrábět, možná i od mistra, i když bude dělat tajnosti.

Co se týká strojního vybavení, kdyby se soustružilo a frézovalo, tak musí být pro každého žáka připravený stroj, aby na ně nebyla fronta, nebo se bude soustružit a frézovat jen nějaký díl a žáci se u nich vystřádají. Hlavně klid a mít pořádná měřidla, aby se dalo měřit přesně. Ostatně, soustruží a frézují snad kluci z oboru Obráběč kovů, nebo jak se to jmenuje. Strojní mechanici, zámečníci mají plechařinu, sestavy, atd. možná i nějaké broušení, možná i stříhání? Nebo řezání závitů.

Někdy se hodnotí i začištění hran po řezání. Někdy bývá hrubá chyba, když se na kulatinu řeže očkem závit na uříznutý konec bez začištění a stržení hrany a rve se to jak to jde, ale to jsou jen dohady. Každé řemeslo má svoje. Nervat do materiálu hned desítku díru, ale předvtrat ji menším průměrem vrtáku, atd, atd.

sem
hodnocení

Dobrý den, mistr nám řekl že výrobky které jsem dělali teď za ty dva dny budou udájně "o 110% těžší" materiál bude údajně třináctka ocel, s menšími částmi z hliníku, takže se bude pracovat na frezce a soustruhu. O bezpečnosti a pořádku jsem poučen a tím problém mít nebudu. Minulý rok a tento rok se také pracovalo na frezce a soustruhu

lmgify
hodnocení

0x

Přřiznávám, že popis "praxe"je pro mě dost šokující.

Ze zájmu jsem se podíval, co se o oboru obecně píše: "Žáci se naučí ručně nebo strojně zhotovovat součástí strojů, zařízení a prvků konstrukcí, pájení a lepení, obsluhu mechanizovaného nářadí, zhotovovat a sestavovat jednotlivé součásti a funkční celky různých strojů, zařízení a konstrukcí, uvádět je do provozu, obsluhovat je, provádět jejich běžnou údržbu, diagnostikovat závady a opravovat je."

Jednotlivá učiliště si mohou obor trošku zaměřovat podle sebe. Pod názvem Strojní mechanik - zámečník tento obor nabízejí příští rok 4 školy: Hořovice (okr.Beroun), Svitavy, Mikulov (okr.Břeclav) a Přerov.

Bohužel tak to dneska je...hlavně v dnešní době stavět závěrečky na pilovani nějaké šverky...Boha jeho kdo to v dnešní době bude dělat pilnikem. Neříkám ať se nenaučí řezat a pilovat ručně...ale v práci se k tomu dostanou minimálně. Pokud dělal na soustruhu jen pár minut, tak asi po něm nikdo nebude chtít řezat vnitřní závit nožem a podobné chuťovky. Jestli je trochu zručný tak to dá. Ale souhlas že je to špatně nastavené.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, jedině se domluvit v okolí u nějakého soukromníka se stroji, jenž budou patrně u zkoušky (klasika, nebo lehká CNC - pouze odměřování). Jedině ten dokáže udělat "nelejvárnu", samozřejmě za úplatu. Ono něco jde načíst, ale lepší to zkusit a vidět proč.

host
hodnocení

0x

sam: váš dotaz vzbuzuje zvědavost. Až budete mít po zkouškách, zkuste sem napsat, co jste měli jakou praktickou část závěrečné zkoušky.

Zajímavé je, že vás váš obor nenaučí vaše učiliště tak, abyste věděl co umíte a co můžete předvést při zkouškách. Praktickou jistě připravuje vaše učiliště a ne někdo z nějakého centra jako u maturit. A to by muselo být hodně univerzální téma, aby na to učiliště mělo materiál, vybavení, a vzdělávací program.

jaj*
hodnocení

0x
Třeba budou zkoušky udělané tak, aby je zvládl každý a pak na vás ve firmě budou nadávat jak jsou ti mladí blbí. Klasika, odůvod víc proč nechodit na učňák. Další věc je, že jak tuhle práci budete dělat v 70 letech.

ml1
hodnocení

0x

Aby se strojní zámečník za celou dobu studia nedostal ke strojům, to je fakt divné. Jo my elektrikáři jsme měli jen nějaký takový rychlokurz což ale je něco jiného (na průmyslovce soustruh, frézka, hoblovka, obrážečka, svářečka (jen elektrická, k autogenu nás nepustili) a co to ještě bylo v tom strojním parku na průmyslovce, na učňáku jen soustruh a frézka (na ostatní stroje nebyl čas)), měli jsme hlavně ruční obrábění skoro jako zámečníci (v prváku dost frustrující, člověk chce být elektrikář a celý první rok si na elektriku ani nešáhne, pak už to bylo v pohodě). Ale já měl praxi ve škole.

Období nošení svačin a vystávání front bych bral ještě tak ve druháku (taky si nás mistři posílali pro nákupy, ale pokaždý někoho jiného), ale taky by se člověk měl něco naučit. Lepení štítků snad neni odborná práce OTK dejme tomu (v měření teda budete zběhlý), ale asi by to neměla být jediná činnost.

Znám to teda jen z vyprávění (od lidí, co měli praxi externí a taky od rodičů), ale prý se to tak dělá, že učni se posílají pro svačiny.

Ve firmách snad psali nějaký výkaz práce pro školu, co tam proboha psali, že škola nepotestovala. Co dělat na konci třeťáku je otázka, to se mělo řešit průběžně.

Upřímě měl jsem taky ze závěrečných zkoušek nahnáno, ale šlo to celkem dobře (pamatuju si zapojování nějaké stykačové kombinace na krásu a nevím jestli ještě něco). Dopředu jsme věděli, co můžeme čekat (co jiného, než to, co jsme se učili), pamatuju že se diskutovalo o taky převíjení motoru a mistrová tehdy protestovala, že to za 6 hodin (od vybourání po impregnaci) udělat nejde a hlavně že na to nemá motory (motory se tehdy převíjely pro lidi, nebyly to cvičné motory), a ještě několik dalších takových věcí. Už je to mnoho let, dneska možná elektrikáři (elektromechanici) dělaji něco jiného. Ale tohle zámečníkům nehrozí, asi jako elektrikářům by snad nehrozilo, že by dělali dvouramenný stahovák (už nevím, kdo to vzpomínal, když vzpomínal na mého dědu, který mu dělal mistra odborného výcviku a nějak mu s tím pomohl, takže se díky mému dědovi vyučil).

lmgify
hodnocení

0x

> zkoušky máme 6.-7. červen

Pro zájemce: tazatel v tyto dny založil nový dotaz

km
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]