Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to spravne

Od: clovucem odpovědí: 6 změna:
je spravne
chtela jsem se zeptat/
chtela sem se zeptat

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x
Dobrý den, správně je "chtěla jsem se zeptat". Zdravím!

ml1
hodnocení

3x

Správně spisovně je varianta s j a asi ještě dlouho bude i když se spisovná čeština dost přizpůsobuje, tak tohle si vzít nenechá.

hujer

ano - bez j - jde o místo! sem (na otázku kam- přísl. urč. místa) s j zájmeno osobní -já jsem ty jsi on je apod...

hodnocení

2x

V poslední době se setkávám ještě s další "prasárnou": Když ten dotaz dotáhnu ad absurdum, bude znít "chtěla sem jse zeptat". S použitím "j" u zvratného zájmene se setkávám 2-3x v týdnu!

111®
hodnocení

1x

jak je správně? Já jsem nebo já sem?

sprvne
hodnocení

0x

Co myslíte pojmem správě? Jako ve spisovné češtině? chtěla jsem se zeptat Správně v obecné češtině? chtěla sem se zeptat Správně v hanáčtině? může to být správně v kažné dědině správně jináč: chtěła sem se zoptat, chceła sem se zoptat, chceła sem se zeptat, chcela sem se zeptat,chtěla sem se zeptat Správně slovácky? taky různě: v Podluží spíš... chceua sem sa optat, jinde spíš... chceła sem sa optat, chcela sem sa optat Starý Hrozenkov...chceła som sa optac Správně valašsky? taky různě: chceła sem sa optať Lašsky si netrofnu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]