Když budete doma sledovat vodu, jak ve dřezu stéká do odpadu, zjistíte, že se vždy točí dorava. Ale pozor, když zavítáte na opačnou polokouli k protinožcům, můžete sledovat obrácený efekt- odtékající voda se tam točí doleva. Způsobuje to zemská rotace, ejjíž pohyb tekutina simuluje
magdon*
To je zvláštní, když jsem si to včera zkoušel v umyvadle, točilo se to doleva (proti směru hodinových ručiček). Už jsem Vám chtěl odporovat, ale pro jistotu jsem to dneska zkusil znova. Točí se doprava. Tak nevím - byl jsem včera na opačné polokouli?
Vzdušný vír většinou ano, u vodního je to složitější. Tam hodně záleží na tvaru odpadu a třeba umyvadla nebo vany. Takže často se může točit naopak, ale předpokládám že kdybych si dal tu práci a zkusil to ve 100umyvadlech, tak třeba 70% se bude točit "správně".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.