Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci se naučit pracovat s auty

Od: bramboracek84 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, momentálně jsem ve 4. ročníku na všeobecném gymnáziu a zanedlouho budu maturovat, a společně s maturitou jsem i dost přemýšlel co pak v životě. Bohužel jsem až později v životě zjistil, že mi sice gymnázium jako takové šlo (jsem trojkař) ale asi by mě bavilo pracovat (jakkoliv) s auty. Momentálně mám už podané přihlášky na 3 vysoké školy ohledně ekonomiky a managementu/daňové politiky ale obávám se, že ačkoli bych na to studium asi měl, nebavilo by mě to dostatečně, nebo by mě to tolik nemotivovalo se učit, a člověk po gymplu s maturitou se moc neuplatní. Ono i s vysokou školou ekonomiky bych měl obavy jestli bych se uplatnil.

Ve volném čase se dost zajímám o to jak fungují auta, principy fungování motoru apod. ale sám jsem si nikdy nic prakticky nevyzkoušel, nevyzkoušel jsem si vyměnit brzdy, vyměnit si olej v motoru. A napadlo mě jestli by nestálo za to zkusit vyšší odbornou školu v oblasti automechanika nebo nějaký učiliště kde bych se naučil být mechanikem. Zajímá mě jaký je na to váš názor, vzhledem k tomu, že tady na poradně bude asi ta starší generace, tak mě zajímá jestli je to dobrý nápad aby gymplák po maturitě se šel znova učit ale s praxí. Díval jsem se různě po atlasu školství kolik takových škol v Česku může být, pár jsem jich našel a dokonce u Škoda Auto je například obor autolakýrníka, což by mi nevadilo, samozřejmě je ještě otázka jestli mě ten ředitel školy bude vůbec chtít vzít na tu školu, ale potřebuju přehled o tom jaký další školy bych ještě mohl zkusit. Děkuji předem všem za odpovědi a názory.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Učební obory dlouhé 1 školní rok (9 měsíců) pro lidi z maturitních oborů (stačí ukončený 4.ročník a neudělaná maturita). Učí se jen odborné předměty a praxe. Možná ještě přijímají přihlášky. Podívej se na web školy, případně zavolej sekretariát školy, jestli by nebyla možnost se dodatečně přihlásit.

Pokud nepotřebuješ papír nebo mistra odb.výcviku, který ti praktické věci všechny ukáže jak správně dělat a chceš jen ty znalosti a učit se sám osaháváním věcí, sežeň si všechny učebnice toho oboru . Google "učebnice Automechanik (Opravář motorových vozidel)"a kup si je (starší v bazaru nebo na inzertních webech) nebo si je půjč v knihovně. Sleduj videa na Youtube. Kup si za pár tisíc starou Felicii apod. a uč se na ní. Automechanik není jen o fungování motoru, ale třeba i lisování plechu nebo druhy závitů na šroubech. Nepodceňuj učebnice a informace v nich o "ne-automilových"věcech, jako např. Materiály, Technologie apod.

Školy na úrovni vyšší než uč.obor neučí praktické zkušenosti pro práci rukama, ale spíše principy, funkce a návrhy.

Autolakýrník je malíř, ne mechanik.

Můžeš zkusit rok ty svoje VŠ/VOŠ a ten zkrácený učňák si udělat až za rok.

Škoda Auto údajně obor Automechanik na svém učňáku "zrušila"a zaměřují to více na elektr.auta. Dogoogluj si ten článek, který jsem nedávno četl.

Kromě "špinavého, olejového, motorového"automechanika jsou ještě "čistčí"auto-obory: autolakýrník, karosář (autoklempíř), autoelektrikář, autotronik (vyšší úroveň autoelektrikáře).

Hodně štěstí!

tomas13
sou-skoda.cz/...
AUTOELEKTRIKÁŘ - eAUTOMECHANIK
lmgify

Tak je to zrušené ještě více, než jsem si pamatoval.

> Dogoogluj si ten článek, který jsem nedávno četl.

Pro zjednodušení jsem ti ho dohledal.

hodnocení

1x

Pokud bych měl mluvit za sebe, tak bych souběžně s vysokou školou šel na učební obor dálkovou metodou. Po druhém semestru klidně vysokou školu změňte například na dopravku a odborné znalosti si můžete doplnit dálkovým studiem učebního oboru. Na učebním oboru vám schválí všechny všeobecné předměty, které máte ukončené ze střední školy a pokud uděláte srovnávačky půjdete rovnou do druháku nebo třeťáku. Z pohledu zaměstnavatele není snad lepší přijmout člověka, který má jak praktické zkušenosti s prací a zároveň vysokou teoretickou odbornost z vysoké školy. Jeden ze zaměstnanců si právě dodělává odbornost na elektrikáře, má maturitu ze strojního oboru a aktuálně dochází do školy jednou týdně od 14h do 20h (sudé středy a liché pátky), za 14 dní bude dělat závěrečky a tímto způsobem se dostane k výučáku za jeden rok.

hodnocení

1x
I na technických VŚ jsou automotive obory. Je ideální se o to zajímat a něco dělat paralelně s VŠ, ono se tam první dva roky stejně jedou jen všeobecné předměty.
Co se týče automechaniků, tak ty podmínky jsou tam často takové, že šikovní automechanici (k lítosti nás, provozovatelů aut) z oboru bohužel často utíkají. Je to i proto, že v servisu nemohou dát fachmannovi 70 tis a Bulharovi 30 tis. Dají jim oběma cca stejně, takže ten fachman se na to časem vyprdne.
Je spousta lidí, kteří si po tecnické VŚ z toho oboru ještě udělají učňák, aby do toho lépe pronikli. Ale je málo lidí, kteří to zvládnou obráceně.
doplněno 13.05.24 12:42: Další věcí je, že i díky děckám z Ukrajiny je tu nyní dost velký přetlak na SŠ, takže je otázka, jestli je šance se někam dostat.

km
hodnocení

0x

Je třeba se rozhodnout, jestli chceš pracovat rukama nebo hlavou a nebo něčím mezi.

1/ Rukama / jdi na učňák nebo SŠ, na obor, který ti bude nejbližší, můžeš si to klidně domluvit tak, že budeš absolvovat pouze odborné předměty a praxi, to co budeš mít odmaturováno z gymlu ti, myslí si, odpustí

2/ Hlavou / jdi na vysokou školu nejbližšího zaměření, jsou i obory, které souvisejí s auty

3/ Mezi / VOŠ automobilní

Chtít tě budou všude, pokud nejsi pitomec nebo úplný nešika, což určitě nejsi.

A mysli taky na to, že nemusíš pak dělat to co vystuduješ, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]