Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet koncentrace

Od: yuzu odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
mám příklad: Jakou latkovou koncentraci siranu sodneho zvolíte k príprave roztoku, v nem bude
koncentrace sodnych iontủ 18 mmol.dm 3? Správný výsledek 9mmol/l
Příklad jsem počítala viz níže- vyjádřila jsem koncentraci vsech iontu pomoci Na+ a dosadila…. Příklad mi vsak nevyšel… kde dělám prosím chybu? Předem děkuju.
[Na2SO4]= [Na+]^2*[SO4]
[Na2SO4]=1/2*[Na+]^3

Výpočet koncentrace

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obávám se, že hledáš složitosti kde žádné nejsou. Tam nejde o žádnou rovnováhu, jqako u součinu rozpustnosti.

Rozpuštěním jedné molekuly Na2SO4 vznikne roztok, kde jsou dva ionty Na+. Bude tedy v tom roztoku dvojnásobná koncentrasce Na+, než byla koncentrace Na2SO4. Bude-li koncentrace Na+ 18mmol, pak koncentrace Na2SO4 je poloviční tedy 9mmol. Nicjiného tam není. Snad ještě opo tomhle výpočtu bychom šli do zabulek a podívali se, jestli koncenztrace 9mmokl/dm3 Na2SO4 je za očekávané teploty přípustná, tedy menší než rozpustnost. To sice zadání nevyžaduje, ale buďme nezřízeně pečliví. Rozpustnost Na2SO4 při 20 stupních je 192g/dm3 vody. S 9mmoly/dm3 tedy nebude problém.

OK?

doplněno 12.05.24 08:06:

Dodatečně se omlouvám za množství překlepů. Psal jsem to v časové tísni a chtěl jsem kolegovi ušetřit čas, který by potřeboval, aby na to přišel sám. Ještě jednou se omlouvám.

yuzu
hodnocení

Aha aha, děkuju moc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]